Välkommen underbara du! Mitt syfte är att ge dig några frågor att fokusera på för att känna dig rik, för det är hur man känner sig som avgör lycko- och harmonikänslor, inte hur man har det. Det man känner sig som, det är det man får uppleva mer av.

 

Jag har i flera inlägg påtalat vikten av att fokusera på det man vill ha mer av för att få vårt “filtreringssystem” i hjärnan, RAS, att släppa igenom rätt saker.

 

I gårdagens och förrgårs inlägg skrev jag mer om hur sinnet fungerar och då belystes hur viktigt våra ord, inre bilder och att utmana komfortzonen är för att nå det man vill i livet. Men det som också är otroligt viktigt är att man är tacksam för det man har; är man inte tacksam för det man har får man inget att vara tacksam för.

 

De flesta människor vill ha mer pengar, inte för själva pengarnas skull, utan för vad man skulle kunna göra eller köpa för pengarna och som skulle göra ens liv bättre på något sätt. Men om jag hela tiden mår dåligt när jag tänker på pengar, så kommer mitt sinne att hjälpa till att stöta bort pengar eftersom de får mig att må dåligt.

Detta handlade förrgårs inlägg om, så vill du läsa mer om det så sök på “Det är bara 3 saker du måste veta om ditt sinne för att nå dit du vill i livet” på bloggen om du vill läsa mer om just detta.

 

I grund och botten har vi alla samma önskan; att vara lyckliga. Så även om pengar i sig inte gör oss lyckliga, så gör de ändå oss olyckliga om vi inte har så mycket att vi kan känna oss säkra och trygga, kunna få ha rätt kroppstemperatur, få tillräckligt med sömn och kunna få äta oss mätta.

 

Efter att de behoven är tillfredsställda så kan vi inte komma ifrån att mer pengar ändå ger mer bekvämlighet, större chanser för oss att kunna utvecklas till vår högsta potential, välja vad, när och hur vi vill arbeta och hur vi kan påverka världen runt omkring oss.

 

Ni som läst en del litteratur inom den personliga utvecklingen vet att “Where focus goes, energy flows”; det man fokuserar på får man mer av. Vill man då ha mer pengar, måste man alltså känna sig rik innan man kan bli rik. Svårt och lite konstigt kanske, men det är så det fungerar säger alldeles för många rika och lärda människor än att det kan ignoreras.

 

Hur gör du då för att känna dig rik, fast du kanske inte alls är det, i pengamått mätt?

Det gäller att fokusera på allt man redan har att känna sig rik för!

 

Visste du att ⅔ av världens befolkning lever på mindre än 2,5 dollar om dagen! Det är cirka 20 kronor!

 

Här kommer några frågor för att få dig att fokusera på allt du redan har att känna dig rik för;

 

 1. Kunde du läsa ovanstående? Det betyder att du lever! Du överlevde natten. Det finns många, många människor som inte gjorde det.

 2. Hade du någonstans att sova i natt? Ett hem? En säng? Täcke? Kudde?

 3. Kunde du sova hela natten, eller var du hela tiden rädd för att en bomb skulle slå ner i byggnaden? Eller att någon skulle bryta sig in på natten och döda, eller våldta dig, eller någon annan?

 4. När du varit törstig, har du då haft tillgång till rent vatten? Så du och dina nära och kära inte kommer att bli sjuka och dö på grund av smutsigt vatten? Behövde du hämta det i dunkar 5 km bort och bära hem det? Eller pumpa upp det ur brunnen?

 5. Fick du äta dig mätt idag? Dina nära och kära? Behövde du försöka trösta en undernärd och hungrig liten och inte veta om du kan ge den någon mat idag? Har ni ätit frukost? Lunch? Middag? Mellanmål?

 6. Hade du kläder på dig idag? Kläder efter väder och säsong? Skor?

 7. Hade du hela och rena kläder att ta på dig idag?

 8. Kunde du hålla dig ren idag? Tvätta dig? Duscha? Hade du tillgång till varmt vatten? Behövde du värma det kastrullvis på spisen? Hade du tvål? Shampo?

 9. Kunde du borsta håret? Borste? Kam?

 10. Kunde du borsta tänderna? Tandborste? Tandkräm?

 11. Fick du eller någon du känner förmånen att gå till skolan idag? Gratis? Med skolmaten betald?

 12. Kunde du, eller någon du känner, få gå till jobbet idag? Tjäna egna pengar? Känna att den gör ett viktigt bidrag i samhället?

 13. Om du inte har ett jobb just nu, slapp du sitta och tigga utanför en affär? Prostituera dig eller ditt barn?

 14. Fanns det vägar att åka på idag? Fanns det fordon att åka på eller i, om det behövdes?

 15. Om du eller någon av dina nära och kära skulle bli sjuka, finns det tillgång till sjukvård, och som är värd att kallas det? Som du eller den har råd med?

 16. Om du eller någon av dina nära och kära skulle få tandvärk, finns det tillgång till tandvård, och som är värd att kallas det? Som du eller den har råd med?

 17. Om du eller någon av dina nära och kära skulle föda barn, finns det tillgång till förlossnings- och mödravård, och som är värd att kallas det? Som du eller den har råd med? Smärtlindring? Tillgång till rent vatten och rätt hygien så att modern och barnet har en chans att överleva?

 18. Har du behövt samla ved hela dagen för att få värme och kunna laga mat?

 19. Har du behövt odla din egen mat för idag?

 20. Kunde du läsa detta? Både för synens skull och för att du kan läsa? Lyse?

 21. Hur läser du detta? Mobil? Dator? Surfplatta?

 22. Har du familj eller vänner? Är ni friska? Hur gammal är du? I flera U-länder ligger medellivslängden på ca 50 år! I Sverige runt 80, alltså 30 år längre får vi i genomsnitt leva!

Jag vet att frågorna är hemska och att de river upp mycket elände, men det är så enkelt att ta saker för givna och inte ens se, det helt fantastiska vi i I-länderna har, om man jämför med de flesta andra i världen.

 

Det är inte meningen att frågorna ska få dig att må dåligt en längre tid, men ändå en liten stund, tillräckligt länge för att du ska stanna upp och se så makalöst rika vi är i Sverige; tänk så mycket vi har som så många andra inte har!

 

Som avslut några frågor som får dig att känna djup tacksamhet;

 1. Lever du?

 2. Har du någon att älska?

 3. Någon som älskar dig?

 4. Lever du i ett fredligt land?

 5. Lever du i ett I-land, som Sverige?

Då har du mycket mer än miljarder av världens befolkning har förmånen att få njuta av.

 

Försök att inte ta dessa saker för givna från och med nu. Försök att känna djup tacksamhet för just dessa saker, helst en stund varje dag, eller när du varje gång åtnjuter denna rikedom. Då kommer du att uppleva en större harmoni, än som de flesta av oss bara fokuserar på det vi inte har.

 

Människan kommer alltid att vilja ha mer och bättre, och det är grunden för vår utveckling, för utan de egenskaperna skulle vi fortfarande leva i grottor. Men om vi fokuserar på hur olyckliga eller frustrerade vi är för det vi inte har kommer vi bara att se det och känna oss misslyckade.

 

Om vi istället kan uppmärksamma det vi har som är bra i livet, och som vi kan vara tacksamma för, kommer vi att få mer att vara tacksamma för, för vi är redan rika! Rik känsla; rikt liv!

 

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

 

PS. Frontbild av Robson Hatsukami Morgan on Unsplash