Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att ge dig några frågor som får dig att känna dig stärkt och fokuserad inför en ny dag.

 

I ett tidigare inlägg “Att ställa dig själv rätt frågor avgör din livskvalitet” berättade jag om att Tony Robbins, en världsledande coach inom bland annat personlig utveckling men även inom företagande och hälsa, upptäckt sedan länge att kvaliteten på ditt liv beror på frågorna du ställer dig själv. Om du vill läsa mer om vikten av att ställa sig rätt frågor sök på det inlägget på sidan.

 

I det inlägget tipsade Tony Robbins om att det är mycket viktigt att ställa sig just 3 frågor varje morgon för att uppleva att livet är gott och att jag som person spelar roll. Dessa 3 frågor är mer genomtänkta än det kanske först verkar.

 

I det tredje inlägget som handlade om känslomässiga behov, som jag skrev häromdagen, berättade jag om att Tony Robbins identifierat 6 känslomässiga behov som vi alla behöver tillgodose för att må bra. Om du vill läsa mer om vilka de är och hur de styr våra liv så sök på det inlägget på sidan.

 

4 av de 6 känslomässiga behoven äs basbehov som alla tillgodoser till vilket pris som helst, men det är i de 2 själsliga känslomässiga behoven, som vi alla inte prioriterar att tillgodose, som lyckan sitter. Det är det som dessa 3 morgonfrågor får dig att fokusera på! Wow!

 

De själsliga känslomässiga behoven är behovet av att växa som människa och behovet av att bidra i världen. Här kommer frågorna en gång till;

 

 1. Vad kan jag göra för någon annan idag?

 1. Vad kan jag göra för att ge mer värde till världen idag?

 1. Vad kan jag erbjuda andra människor idag?

 

Efter jag skrev det inlägget, och har använt frågorna varje morgon, har jag upptäckt att frågorna gör mig väldigt glad och stärkt; det känns som om jag kan påverka mitt liv mer, som om jag betyder mer och som om jag faktiskt har något att bidra med i världen.

 

Jag började då att fundera på om jag kunde ha ännu fler frågor att ställa mig som ytterligare skulle höja den känslan, för frågorna avgör det jag fokuserar på.

 

De frågor som jag hittills har kommit på är;

 

 1. Hur kan jag medvetet höja min energinivå just nu?

 1. Hur kan jag ge mesta möjliga värde just nu?

 1. Hur kan jag ge mesta möjliga värde idag?

 1. Vad kan jag uppskatta i detta?

 1. Hur kan jag ge mesta möjliga värde och bästa möjliga service till så många som möjligt?

 1. Vad kan jag se fram emot idag?

 1. Vilket mirakel vill jag uppleva idag?

 1. Hur kan jag göra denna dag ännu bättre?

 1. Hur kan jag förbättra mina rutiner, det som jag gör varje dag? (Ditt liv är inte bättre än dina dagliga vanor.)

 1. Hur kan jag tjäna ännu fler?

 1. Hur kan jag förbättra min service, värdet jag ger och tjäna andra ännu bättre?

 1. Hur kan jag älska mig själv ännu mer?

 1. Hur kan jag älska min familj ännu mer idag?

 1. Hur kan jag visa min kärlek ännu bättre för min familj idag?

 1. Vad har jag för unika gåvor, erfarenheter och talanger jag kan ge av idag?

För att skriva egna stärkande frågor kan du först fundera på vilka känslor du vill uppleva mer av, och sedan vilka frågor som utlöser de känslor du vill uppleva, för alla känslor har ett recept. Med recept menas att varje gång jag känner en känsla har jag;

 

 1. Gjort en speciell sak med kroppen

 2. Fokuserat på en speciell sak

 3. Använt ett speciellt språk, anting till mig själv i min inre dialog eller till någon annan

 

Vilka ämnen du vill du fokusera på i livet, vilket språk du använder i frågorna och vad du gör med kroppen när du läser och svarar på frågorna kan alltså få dig på ett bättre humör, att få en bättre känslomässig sinnesstämning.

 

Så varför inte börja varje med att svara på frågor som sedan gör dig stärkt och ivrig att sätta fart med dagen? Kanske ha dem uppskrivna på ett ställe som du sitter på en stund varje morgon? Vid sängen? Vid köksbordet? På toan?

 

Jag har mina i ett digitalt dokument som jag läser ur varje morgon, men ska nog skriva upp några av dem på en lapp vid toan. Där har jag redan en lapp som det står; “Vad har mitt högre jag för guidning just nu?” och den frågan är riktigt bra, jag får överraskande och insiktsfulla svar flera gånger om dagen om jag bara tar mig tid till att fråga och lyssna efter svaret.

 

Jag har även några kvällsfrågor som stärker mig, men det skriver jag mer om en annan gång..

 

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

PS. Frontbild från mari lezhava on Unsplash