Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att tipsa dig om några olika sätt att få in fler positiva vanor och saker att omge dig med för att helt enkelt göra ditt liv mer positivt. Idag handlar det om smaker, dofter, synintryck, saker att uppleva genom känseln och ljud.

I flera av mina inlägg har jag berättat om vikten av både goda vanor, saker som du gör varje dag utan att du reflekterar över att du ska göra dem, och vikten av positivt tänkande. Då kanske du undrar över varför man ska göra saker som man ändå inte reflekterar över?

Du kanske inte reflekterar över hur skönt och underbart det är att kunna använda kroppen och att den är fantastisk förrän den inte fungerar som den ska eller att den värker. Det är samma sak med många goda vanor, du mår bra och tänker inte så mycket på dem förrän du inte gör dem, men då märker du dem desto mer.

Positiva vanor som du gör, helst varje dag, för att medvetet fokusera på det som är bra i ditt liv, gör att du medvetet börjar att fokusera mer och mer på det som är positivt och då tränger du samtidigt bort det negativa tänkandet. Du kan bara tänka på en sak i taget, och om du har vanor som påminner dig om att tänka på positiva saker, ja då kan du ju inte tänka på de negativa. Om du inte medvetet styr dina tankar mot det positiva blir du då ett “offer för omständigheterna”, det vill säga det som sker runt omkring dig, och det är väldigt onödigt eftersom en enda negativ tanke kan förstöra möjligheterna med att att hålla ditt sinne positivt och fokuserat för att kunna uppnå det du vill i livet.

Att även omge dig med saker som gör dig lycklig och glad är mycket viktigt!

Det du tänker på, skapar dina känslor, och dina känslor påverkar hur du agerar, och hur agerar, påverkar dina resultat i livet, det vill säga hur din verklighet ser ut. Så om du vill ändra på dina resultat måste du börja med det som är ursprunget till allt, det vill säga dina tankar. Att styra sina tankar är jättesvårt, det vet jag själv, men det betyder inte att det är omöjligt! Och om du har vanor eller föremål som får dig att tänka på positiva saker flera gånger under dagen blir det ännu lättare.

Nu till dagens tips på positiva vanor, och även lite om andra saker som kan framkalla positiva tankar och känslor

Jag har skrivit ner några punkter för att få idéer om vad du kan göra. Försök att vara så detaljerad som möjligt. Jag har föreslagit att du ska skriva ner dem för att du blir mer fokuserad och du kan även lättare gå tillbaka till dem efteråt.

Smaker:

 • Vilka 5 smaker ger dig mest lycka och glädje? Skriv ner.
 • Varför får de dig att må så bra? Är det smaken i sig? Har du speciella minnen till vissa smaker, i så fall vilka? Skriv ner till varje smak.
 • Hur kan du få in dem mer i ditt liv, smakerna i sig eller påminnelser om smakerna? Ska du smaka eller äta någon av dem oftare? Det beror ju helt och hållet på om det är bra eller inte att äta dem ofta. Choklad kanske är det godaste du vet, men att äta choklad varje dag är inte bra för kroppen om man har problem med övervikt.

Dofter:

 • Vilka 5 dofter ger dig mest lycka och glädje? Skriv ner.
 • Varför får de dig att må så bra? Är det doften i sig? Har du speciella minnen till vissa dofter, i så fall vilka? Skriv ner till varje smak.
 • Hur kan du få in dem mer i ditt liv? Doftljus? Doftpåsar? Blommor? Kryddor? Parfym/rakvatten?
 • Ska du njuta av doften av någon av dem oftare, i så fall hur? Om du till exempel älskar rosor, ska du ha en duschkräm som doftar rosor så att du varje dag får njuta av rosor.

Synintryck:

 • Vilka 5 synintryck ger dig mest lycka och glädje? Bilder på familjemedlemmar? Vackra bilder på saker? Vackra bilder på naturen? Foton från kommande resor? Skriv ner.
 • Varför får de dig att må så bra? Är det synintrycken i sig? Har du speciella minnen till vissa av dem, i så fall vilka? Skriv ner till varje synintryck.
 • Hur kan du få in dem mer i ditt liv, själva synintrycken eller minnena?
 • Ska du njuta av någon av dem oftare? Ska du ha fler av dem synliga hemma, i bilen på jobbet? Ska du titta på några av dem som en ritual innan du ska sova för att boosta nattsömnen?

Saker att uppleva genom känseln:

 • Vilka 5 känselintryck ger dig mest lycka och glädje? Massage, i så fall var? Fotvård? Smeka någon du älskar? Gosa eller kramas med någon? Skriv ner.
 • Varför får de dig att må så bra? Är det beröringen i sig? Har du speciella minnen till vissa av dem, i så fall vilka? Skriv ner till varje beröring.
 • Hur kan du få in dem mer i ditt liv? Boka in en massage en gång i månaden? Muta en familjemedlem så du får njuta av fotmassage? Klappa hunden?
 • Ska du njuta av någon av dem oftare, i så fall hur?

Ljud:

 • Vilka 5 ljud ger dig mest lycka och glädje? Fågelkvitter? Vatten som porlar? Någons röst? En katt som spinner? Viss musik? Skriv ner.
 • Varför får de dig att må så bra? Är det ljudet i sig? Har du speciella minnen till vissa av dem, i så fall vilka? Skriv ner till varje ljud.
 • Hur kan du få in dem mer i ditt liv? Ring- eller alarmsignal på mobilen? Bakgrundsljud när du gör vissa dagliga sysslor? Bakgrundsmusik när du gör vissa dagliga sysslor?
 • Ska du njuta av någon av dem oftare, i så fall hur?

Jag hoppas att du har fått lite inspiration för att omge dig med ännu mer positiva vanor och även lite om andra saker som kan framkalla positiva tankar så att du ännu bättre kan fokusera på det positiva i ditt liv. Det mest positiva är ändå att du lever, eller hur? För annars skulle du ju inte kunna läsa detta. 😀 Och imorgon är ännu en ny dag!

Om du vill ha mer lycka och glädje i ditt liv måste du göra mer av det som ger dig de känslorna eller omge dig mer med det som gör dig lycklig och glad!

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

PS. Frontbild av Luca Dugaro on Unsplash