Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att plocka ut det viktigaste ur kapitel 9, Fysiologi: vägen till mästerskap ur bästsäljaren Din gränslösa styrka av Anthony “Tony” Robbins och ge det till dig på ett lättsmält sätt.

 

I tidigare inlägg har jag gjort en kort sammanfattning om vem Anthony “Tony” Robbins är, och av boken Din gränslösa styrka, så om du vill läsa mer om honom och boken i stort rekommenderar jag att titta där. Länkar till det och de tidigare kapitlen finns längs ner i inlägget.

 

Enligt Tony Robbins själv kan boken Din gränslösa styrka sammanfattas i två ord: “Åstadkom resultat!”.

 

Kapitel 9 heter Fysiologi: vägen till mästerskap

 

“Fysiologin är det effektivaste hjälpmedel vi har när det gäller att omedelbart ändra på ett sinnestillstånd, för att omedelbart åstadkomma dynamiska resultat.”

 

Tony berättar att han förväntar sig att människor ska nå kraftiga resultat på hans seminarier, resultat som förändrar hela deras liv. För att kunna göra det måste deras kroppsspråk vara så positivt som möjligt, just för att det går inte att åstadkomma kraftiga resultat utan kraftfull fysiologi.

 

“Fysiologi och inre föreställningar är intimt sammankopplade. Ändrar man på en så ändrar man omedelbart på den andra.”

 

Fysiologin ger snabba och säkra resultat.

 

“Ändrar man på fysiologin – det vill säga kroppens hållning, andningsmönstret, muskelspänningen, röstläget – då förändrar man också omedelbart sina inre föreställningar och sitt sinnestillstånd.”

 

Om du är trött, har svaga muskler eller har ont någonstans uppfattar du omvärlden på ett helt annat sätt än när du känner dig utvilad och full av kraft och liv.

 

Att använda kroppen som ett redskap för att tänka och uppfatta saker mycket mer positivt menar Tony är utomordentligt viktigt. Vi måste inse hur mycket det vi gör med kroppen, och hur den är i form, faktiskt påverkar oss. Att fysiologin är en absolut avgörande del som påverkar vårt psyke, men även tvärt om.

 

“I själva verket kan du inte få en viss känsla utan att motsvarande förändring i fysiologin utan en motsvarande förändring i sinnestillståndet.”

 

Det finns som sagt två sätt att förändra sitt sinnestillstånd; genom att förändra sina inre föreställningar och genom att förändra fysiologin; det man gör i varje nu med kroppen.

 

Vad gör du då om du då vill ändra ditt sinnestillstånd, hur du mår, på ett ögonblick?

Du ändrar din andning, din hållning, ditt ansiktsuttryck och sättet du rör dig på – din fysiologi. För det ger omedelbart och säkert resultat!

 

Det går inte att känna sig nedstämd eller trött om man sträcker på sig, ställer benen ganska brett isär, håller huvudet högt och sätter händerna i sidorna, prova gärna.

 

Likväl kan de inre föreställningarna påverka din fysiologi. Om du börjar tänka på saker som gör dig nedstämd kommer det snart att visa sig i din kropp.

 

Om du är ledsen ger Tony dig det konkreta tipset om att lyfta blicken, skjuta tillbaka axlarna och koncentrera dig på vad det är du faktiskt ser. Andas sedan som om du var helt lugn och säker på dig själv och säg gärna något i samma tonfall som om du vore helt säker på sig själv. Den här metoden fungerar även om du tvekar på att göra något som du verkligen vill men saknar mod till.

 

I boken berättar Tony vidare om att det är inte bara våra känslor och handlingar som påverkas av att vi förändrar våra inre föreställningar och vår fysiologi, utan även vår biokemiska och elektriska processer påverkas. Deprimerade människor får till exempel sämre immunförsvar; de vita blodkropparnas antal minskar.

 

Forskare har kommit fram till att det snarare leendet och skrattet som utlöser biologiska processer och att det är de som får oss på bra humör, inte att vi ler och skrattar för att vi mår bra. De biologiska processerna ökar blodtillströmningen till hjärnan och förändrar syrenivån, nivån på stimuleringen av neurotransmittorerna.

 

Tony citerar Dr Paul Ekman professor i psykiatri vid universitetet i San Francisco den 5 juni 1985 ur Los Angeles Times; “Vi vet att om man har en viss känsla, så visar den sig i ansiktet. Nu har vi sett att det också kan gå den motsatta vägen. Man blir det man låter sitt ansikte uttrycka… Om man skrattar åt smärta, känner man inte smärtan inom sig. Om man anlägger ett sorgset ansiktsuttryck, känner man sorg inom sig.”

 

En annan viktig sak att tänka på när det gäller fysiologin är kongruens: att kroppen signalerar samma sak som man säger med ord.

 

Om du någon gång känt att du inte tror på vad någon säger, men egentligen inte kan sätta fingret på varför du känner så, så är det oftast för att det personen säger inte stämmer överens med det kroppsspråket säger.

“Att utveckla sin kongruens är en viktig ledtråd till personlig makt.”

Om mitt kroppsspråk och det jag säger stämmer överens, ger jag tydliga signaler till min hjärna att det är det här jag vill göra och då reagerar mitt psyke också på det sätt jag vill.

 

Att använda kongruens på det man vill när man för en inre dialog med sig själv är en stor maktfaktor. Man ger på så sätt kommando till sin hjärna om vad det är man verkligen vill och då följer den det. Hjärnan följer som sagt det du fokuserar mest på och om du då är väldigt tydlig även med kroppen när du har din inre dialog underlättar det enormt.

 

Skulle du vilja ha omedelbar tillgång till ännu mer av din inre styrka?

Då tipsar Tony om att medvetet börja efterlikna fysiologin hos människor som du själv beundrar, då börjar du att försätta dig i samma tillstånd som dem.

 

“Du vill efterlikna personer som befinner sig i ett kraftfullt, positivt tillstånd eftersom en imitation av dem ger dig helt nya alternativ, en möjlighet att nå fram till delar av din hjärna som du kanske i det förflutna inte kunde använda dig av på ett effektivt sätt.”

 

Nästa kapitel ur boken Din gränslösa styrka handlar om att ge kroppen rätt näring för att få mesta möjliga energi för att öka din inre styrka.

 

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

 

PS.1 Om du vill köpa boken Din gränslösa styrka av Tony klicka på länken; Din gränslösa styrka av Anthony “Tony” Robbins

PS2.Frontbild av rawpixel on Unsplash