Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att berätta om en underbar inspirationskälla för de som vill äta ännu lite nyttigare; “Hello green” av Josefine Jäger, och delge er receptet på den helt underbara chokladtryffeltårtan från boken.

Efter att vi hade bestämt oss för att vi ville börja att äta ännu lite nyttigare för att få en ännu bättre hälsa kom vi på att vi saknade inspiration. Vi är själva inte skolade i att äta så mycket vegetariskt, vi är uppväxta på 70-talet, så vi behövde lära oss lite mer om vegetarisk mat än bara bönbiffar. För ingen har väl undgått alla larm om att processade charkuterier, så som skinka, korv med mera, är cancerframkallande men att även rött kött skulle vara det. Och då har vi inte ens nämnt vare sig den dåliga miljöeffekten som många påstår att köttproduktionen har, eller den moraliska aspekten av att äta kött.

Jag väljer nu medvetet att inte gå in på de två heta potatisarna, miljöeffekten eller det moraliska, utan jag vill bara tipsa om en u

nderbar kokbok som inte bara handlar om vegetarisk mat utan till och med raw food; mat som man helt enkelt äter rå, man hettar inte upp den; “Hello green” av Josefine Jäger.

När jag och Tomas, som är den som oftast lagar mat hemma hos oss, Googlade på vegetariska kokböcker kom denna bok upp. När vi läste om den verkade den så intressant att vi köpte den.

Boken är inte bara en kokbok, den är så mycket mer! Den tar upp raw food-begreppet, redskap i köket, råvaror – vad det finns för något och vad som kan användas till vad, superfoods – supermat som ger oss så mycket mer energi och näring än vanlig mat, juicer, smoothies, nötmjölk, shots, gröt, pudding, yoghurt, matiga sallader, andra rätter, dressingar, dipp

, granola, soppor, bars, bollar, salta snacks och desserter, utbytesmat för att välja mer växtbaserat, komma igång-tips, veckomeny, bra att ha i skafferiet och sist i boken finns en del där Josefine har svarat på de vanligaste frågorna om växtbaserad och raw food mat.

Våra absoluta favoriter är;

  1. Chokladtryffeltårta
  2. Key lime pie
  3. Choklad- och gojibärsbar

Som ni märkt är det b

ara efterrätter! Det är för att min prioritet har varit att bli av med mitt sockerberoende; jag kan helt enkelt bli manisk på socker om jag äter det för stor mängd eller för ofta! I hela boken finns det inte med något socker alls! Dessutom är jag en riktig fryslort, jag behöver äta och dricka varmt för att få upp värmen under höst, vinter och vår. I sommar ska vi prova ännu fler av recepten i boken för då kan det förhoppningsvis till och med vara gott med svalkande mat.

Nu till den smarrigaste efterrätt jag någonsin smakat, oavsett om det är med eller utan socker; cholkadtryffeltårtan från “Hello green”! Den påminner om en cholkadtryffeltårta som vi åt på en hamnkrog på östra Gotland på bröllopsresan 2009, men den är helt vegetarisk och utan socker!!! OBS! Jag äter den utan hallon, de förstör upplevelsen enligt mig.

Receptet på världens godaste efterrätt enlig mig;

Klicka på bilden för receptet

Cholkadfläckarna är bevis på att tårtan är populär hemma hos oss.

Den är väl värd besväret!!!

Ha en underbar dag underbara du, om du gillar choklad kommer definitivt cholkadtryffeltårtan att göra den ännu mer underbar!

/Mona

PS. Om du vill köpa boken “Hello green av Josefine Jäger kan du göra det här; Adlibris