Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att ge dig 6 konkreta tips för att spara tid, krångel och pengar på tvätten.

Att tvätta är en uppgift som jag har lite blandade känslor inför; det är roligt att hänga in nytvättad, doftande fräsch tvätt i garderoberna, men det tar tid att ta hand om den, väldigt mycket tid skulle jag säga. Hemma hos oss tvättas det i genomsnitt minst en maskin om dagen, och då tar den 8 kg, därför är det viktigt för mig att hitta tids-, krångel- och pengabesparande knep.

Min drömtvättstuga har plats för tvättmaskin, torktumlare, bänkyta för att vika tvätt, har mangeln, strykmaskinen, strykbrädan och strykjärnet framme, massor av plats för att hänga tvätt både på galgar och i “cirkusar” = runda hängare med klädnypor för mindre klädesplagg, en luftavfuktare som torkar tvätten över natten, fönster för frisk luft och ljus, vackra färger och är mycket lättskött.

Tyvärr ser verkligheten just nu inte ut så! Vi har tack och lov tvättmaskin, torktumlare, men i badrummet, mangel, men under kläderna i min garderob och den måste lyftas fram och ställas på ett bord för att kunna användas, strykmaskin, men under kläderna i tjejernas garderob och den måste också lyftas fram och ställas på ett bord för att kunna användas, strykbräda och strykjärn, men de finns i matrummet i ett skåp och bredvid skåpet, plats för att hänga tvätt, men det är i hela huset och det drar ner upplevelsen lite. Nu skulle jag ju inte klaga! Det skrev jag ju om igår! Så jag vill bara kontra med att säga att jag är så evigt tacksam för att jag har en tvättmaskin!

Tänk om jag var tvungen att, precis som min mormor att koka tvätten i lut och sedan ligga på bryggan mitt i vintern och skölja bort all lut i det iskalla vattnet!

Tänk om jag inte hade en torktumlare, då skulle vi ha ännu mer tvätt hängandes i hela huset, ännu längre!

Tänk om jag inte hade något “verktyg” för att släta ut tvätten med, då skulle vi få gå i skrynkliga kläder och inte kunna njuta av nymanglade och nystrukna lakan och dukar!

Tänk om jag inte hade ett hus att hänga tvätt i över huvud taget!

Tänk om jag inte hade några kläder att ens tvätta!

Jag är så tacksam för allt jag har helt plötsligt!!! Det här får bli min nya metod för att bli mer tacksam; när jag vill klaga, eller faktiskt gör det, ska jag tvinga mig själv att kontra med minst 5 saker som gör mig tacksam på något sätt och som har med det jag ville klaga på, eller klagade på!

Nu tillbaka till mina 6 tips för att få tvätteriet att löpa smidigare:

1. Ha olika tvättunnor för olika typer av tvätt. Vi har en ljus tunna för ljus tvätt, en mörkare tunna för mörk tvätt och en stor rosa tvättsäck för rosa och röd tvätt. Det gör att alla i familjen, även Linnea som inte ens är 4 år än, kan sortera sin egen tvätt när hon tar av sig kläderna på kvällen.

När sedan en tunna börjar bli full sorterar jag i vilken temperatur jag ska tvätta först; mest tvätt i samma temperatur får gå först. Jag har även en liten väska hängandes i badrummet där jag stoppar speciellt känslig tvätt, som kräver bara 30 grader, och som jag håller isär från det andra för säkerhets skull.

2. Ha tvättunnorna i badrummet, eller där man nu tar av sig kläderna på kvällen; tvätten hamnar där den ska vara direkt och sparar både letande och släpande.

3. Låt alla kläder vara ut-och-in, så som många kläder naturligt blir när man tar av sig dem; det sparar på kläderna. De håller längre, särskilt om de har tryck, dragkedjor eller kardborreband.

4. Tumla all tvätt på ljummen temperatur i 3 minuter. Dels blir de lite varma och tar kortare tid att torka, men den stora vinsten är att de blir mindre skrynkliga! Det gör att det blir så många fler klädesplagg som inte behöver strykas. Jag stryker bara skjortor, blusar och vissa andra kläder numera och kan lägga den tiden på roligare saker.

5. Centrifugera inte lakan, handdukar och dukar så hårt, max 1200 varv per minut, och häng dem sedan direkt på galgar så slätt du bara kan; det gör att de blir mycket slätare redan innan eventuell mangling eller strykning och det sparar både tid och besvär. För mig är det ett måste med manglade lakan, dukar och handdukar; det är en njutning att krypa ner i nytvättade och manglade lakan, helst nybadad själv och att tvätten har fått torkat ute! Mangling och strykning gör dessutom textilierna mycket mer smutståliga eftersom fibrerna i dem har blivit tillplattade.

6. Använd Vanish för att ta bort fläckar! Vanish är faktiskt ett riktigt mirakelmedel mot många, många typer av fläckar. Det som inte Vanish tar bort är det nog bara saxen som gör ;-D.

Men gör inte som de visar i reklamen att gnugga med pulvret direkt på tyget; det kan ta bort både färgen och göra hål i tyget!!

Tillsätt Vanish direkt i maskinen om det är enklare fläckar på flera plagg. Är det grövre fläckar som du misstänker kommer bli svåra att få bort, eller som blev kvar när du tvättade lägger du tvätten i en 10-litershink med en skopa Vanish i två dygn, sedan tvättar du så varmt som du törs. De flesta kläder i 100 % bomull tål 60 grader, men det är på egen risk. Jag brukar prova med 40 grader om det står det på tvättrådet, går fläcken inte bort är ju plagget redan förstört och då tvättar jag det igen i 60 grader med Vanish i maskinen; går det bort är det ju kanonbra och blev plagget förstört, ja då provade du ju i alla fall. Tänk vad både kläder och pengar vi har sparat bara på detta knep, särskilt när barnen var små och spillde ännu mer.

Lycka till med tvättandet! Tänk på att du i alla fall har kläder att smutsa ner och tvätta, det är inte alla i världen som har det…

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

PS: Frontbild av Nick Karvounis on Unsplash