Välkommen underbara du!

Mitt syfte med detta inlägg är att ge dig 10 tips för att uppfostra självsäkra barn.

 

Har du barn själv? Då vet du att det är supersvårt att alltid vara så som man vill vara som förälder. Trötthet, vardagsgöromål, jobb med mera sätter många gånger oss på prov i vad som är det viktigaste i livet, och ibland faller vi bara igenom alla goda intentioner och beter oss som det som vi inte önskar våra barn alls. Känns det igen?

 

Har du inga barn? Ja, då vet du precis hur du ska göra när du blir förälder. Skriv ner dessa tankar och försök att leva upp till dem när du väl blivit förälder, så ska du få se hur det blir när ideal fullständigt krockar med verkligheten.

 

Jag har inte kommit på dessa sätt själv tyvärr, men kollat på Youtube för att få lite inspiration för att försöka att hålla mitt föräldraskap på en högre nivå, och då verkade dessa sätt mycket kloka och bra.

 

Barn behöver stöttning och uppmuntran för att inte känna sig som misslyckade eftersom de håller på att lära sig så mycket hela tiden. Och då är misslyckanden en del i inlärningsprocessen, att lära sig vad som inte fungerar och vad som faktiskt gör det.

Kraften att stå emot bakslag och misslyckanden kommer inte för att man misslyckas, utan från upplevelsen av att du kan resa dig upp, prova igen och lyckas.

 

Här kommer 10 tips för att hjälpa ditt barn att bli lyckligt, självsäkert och framgångsrikt;

1. Sluta att kontrollera och börja coacha

Coacher hjälper barn att utveckla förmågor, men det är barnet som är med i matchen. Ditt jobb är att stötta barnet så det kan blomstra och utvecklas.

 

Göra saker för hen “rånar” hen på möjligheter som gör hen kompetent. Göra saker med hen lär hen att göra saker och får hen att känna sig kompetent.

 

Det betyder att vi måste lägga vår oro åt sidan och släppa kontrollen.

 

2. Rädda inte ditt barn

 

Det är naturligt att hindra ditt barn från att bli sårat, känna sig modfälld, göra misstag, men när du lägger dig i; få hen att bli bjuden på födelsedagskalaset som hen inte blev bjuden på, eller pressa fotbollscoachen att ge hen mer speltid, gör du hen ingen tjänst.

 

Barn måste lära sig att det är okej att inte alltid få som man vill eller lyckas, att det är normalt att känna sig ledsen, orolig eller arg, säger Robert Brooks medförfattare av “Raising Resilient Children”.

 

De lär sig att bli framgångsrika genom att ta sig över hinder, inte genom att du tar bort dem. Det är särskilt viktigt för små barn att få leka och ta risker utan att känna att föräldrarna kritiserar eller tycker att de gör något fel.

 

Det är genom motgångar som vi lär oss att hantera livet och utveckla strategier som gör att vi tvingas växa som personer och som tar oss vidare i livet; lite mer erfarna och klara över vad vi vill med livet.

3. Låt hen ta beslut

 

När ditt barn får chansen att ta beslut från en ung ålder, kommer hen att få förtroende för sitt eget goda omdöme.

 

Självklart gillar barn att få bestämma, men att ha för mycket kontroll kan vara övermäktigt; det är bäst att ge ditt barn två eller tre alternativ att välja från. Till exempel; låt en treåring få välja mellan två tröjor, inte helt och hållet själv, det kan orsaka oro.

 

Låt också barnet få veta att vissa val är helt upp till dig.

 

4. Marknadsför problemlösning

 

“Barn är självsäkra när de är kapabla att förhandla för att få som de vill.” säger Myrna Shure, författaren till “Raising a Thinking Child”. Hennes forskning har visat att du kan lära även ett litet barn att lösa problem på egen hand.

 

Nyckeln är att själv bita sig i tungan och inte lägga sig i. Till exempel om ditt barn kommer till dig och klagar över att någon har tagit dennes bil i sandlådan, är det mycket bättre att fråga vad den tror är det bästa sättet att få tillbaka den på, även om din första impuls är att ta tillbaka den.

 

Fråga hen vad hen tror kommer att hända om hen bara tar tillbaka den? Och om hen kan komma på andra sätt att få den tillbaka på, som inte leder till det som skulle hända om hen bara tog tillbaka den.

 

I studier har det visat sig att fyraåringar kan komma på mycket mogna sätt att lösa problemet på, så som; “Du kommer att ha mycket roligare om vi leker tillsammans med bilen, än om du leker själv.”


5. Leta efter sätt att hjälpa andra

 

När barn känner att det gör skillnad, oavsett om det handlar om att dela ut saker i förskolan eller ge kakor till ett äldreboende, känner de sig mer självsäkra, säger Dr. Brooks.

 

Det är bra för barn att ha sitt eget hushållsansvar, men det kan vara ännu mer stärkande att få assistera dig i ett gemensamt projekt, där du verkligen kan få användning för hens hjälp. Hen kommer själv att få uppleva, med egna ögon, att vuxnas arbetsuppgifter kräver ansträngning. Och hen kommer att vara snällare mot sig själv när hen ska försöka sig på nya saker i framtiden.

 

Dessutom får barnet tidigt lära sig att det är så man så småningom tjänar pengar; man måste på något sätt bidra till andra människors känsla av ökat värde för att få pengar. Man får inte någonting för ingenting.

 

Du lär även barnet att inte förvänta någonting tillbaka av den man ger något till, för då är det ju inte en gåva man ger, utan man idkar byteshandel och det är inte äkta generositet.

 

Men man får öva på en tillit att det man ger ut till andra, får man på något sätt tillbaka, men ofta inte av den man ger det till. “What goes around, comes around.” Och det gäller också allt annat, är man en sniken sur person, ja då är det också det man får tillbaka av omvärlden.

 

6. Leta efter möjligheter för hen att spendera mer tid med vuxna

 

Barn gillar att vara med sina vänner, men det är också viktigt att vara runt en variation av vuxna. Att spendera tid med äldre gör att ditt barns värld växer, tvingar hen att prata med vuxna förutom dig, och ger hen andra sätt att tänka på.

 

Forsking har också visat att ha en relation med en speciell vuxen, en lärare, en faster eller morbror, gör barn mer motståndskraftiga.


7. Fokusera på att glaset är halvfullt – inte halvtomt

 

Om ditt barn har tendensen att bli besegrad av besvikelser, hjälp hen att vara mer positiv. Istället för att spä på besvikelserna, fokusera på “den ljusa sidan”, uppmuntra hen att tänka på specifika sätt att förbättre en situation och få hen att komma närmare sina mål, tipsar Karen Reivich, medförfattare till “The Optimistic Child”.

 

Låt säga att ditt barn är förkrossat och besviket för att hen inte fick huvudrollen i skolpjäsen i årskurs 2. Istället för att säga “Jag tycker att du är en stjärna”, kan du säga; “Jag ser hur besviken du är, låt oss sätta oss ner och komma på en plan för hur du ska kunna öka dina chanser för att lyckas få rollen du vill ha nästa gång. “

 

8. Fantisera om framtiden

 

Om barn kan visualisera sig själva att göra något viktigt eller självuppfyllande när de växer upp, gör det att de kan känna sig mer självsäkra nu. Prata med barnet om hur du, din partner och andra vuxna valde sina karriärer.

 

Ditt barn kanske drömmer om att bli en popsångare, en austronat eller skådespelare, försök då inte att sänka hens förväntningar, även om hen ändrar sig, det viktgaste är att hen tänker på sina mål.

 

Utan mål vet vi inte vart vi ska, och om vi inte vet vart vi ska, ja då spelar det ju ingen roll var vi hamnar.

 

Att utvecklas som människa är ett behov som aldrig försvinner, det är bland annat därför så många, både unga och gamla, som blir deprimerade idag, de har inga framtida mål att sträva mot som gör att de utvecklas och växer som personer.


9. Tänk över ditt beröm

 

Självklart behöver barn massor av uppmuntran, oavsett om de håller på att lära sig att krypa, kasta en boll eller rita en cirkel. Med ditt barn kan bli så van vid att höra, “Bra jobbat!” eller “Vad duktigt du är!” att de har svårt att veta om hens prestationer verkligen är värda att fira och börjar därför att ignorera ditt beröm.

 

Hen känner också av när du överdriver; ge inte ditt barn beröm för något som den borde göra. Dessutom kan barnet tro att man bara är duktig om man gör som man är tillsagd eller när man är snäll.

 

Om du istället säger; “Vad bra du kastar bollen!” eller “Vad bra att du försöker!” då blir berömmet mer specifikt och kan inte viftas bort på samma sätt. Så även om barnet får kritik senare, sitter det specifika berömmet kvar.


10. Ge näring till barnets intressen

 

Försök att exponera ditt barn för en vid variation av aktiviteter, och uppmuntra hen när hen hittar något som hen verkligen älskar.

 

Barn som har en passion, oavsett om det är att bara kakor eller dinosaurier, är barnet stolt över sin expertis, och det gör att hen sannolikt blir mer framgångsrik inom andra områden i sitt liv.

 

Udda hobbies hjälper speciellt barn som har svårt att passa in i skolmiljön, de får känna sig kunniga på andra områden än just de som är skolrelaterade.

 

Försök även att dra nytta av ditt barns hobby även i andra sammanhang. Till exempel om de flesta av killarna i klassen gillar sport, men ditt barn gillar att rita, kan du uppmuntra att hen ritar bilder av sport, då kan de hitta något gemensamt att prata om trots olika intressen.

 

Om ditt barn behöver lära sig något som den tycker är tråkigt eller svårt, kanske det får mer motivation om du kan dra paralleller till hobbyn, eller ta ett exempel på då hen skulle kunna ha nytta av det nya, svåra i hobbyn.

 

Jag är då inget proffs på ovanstående, men tyckte att det var många kloka och intressanta sätt att stärka barn och ungdomar på, och varför inte även vuxna?!

 

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

 

  1. Frontbild av Tanalee Youngblood on Unsplash