Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att slå 4 slag för secondhandkläder, 1; för att du får en klädstil som är unik, 2; du gör något för miljön, 3; du gör något för din hälsas skull och 4; du får betydligt mer för pengarna.

Jag älskar att handla secondhand!!

Jag har handlat secondhandkläder sedan jag pluggade på universitet för det var då som det blev tillgängligt för mig, innan fanns det tyvärr ingen seconhandbutik med kläder som jag enkelt och regelbundet kunde besöka. För det är en förutsättning för att kunna fynda secondhand; att man kan besöka butiken ofta, eftersom det lämnas in saker kontinuerligt. Det är nog en stor anledning till varför jag gillar att köpa begagnade kläder; man vet ju aldrig vad som kommer att finnas!

Färg avgör klädvalet

Jag har tagit reda på vilka färger jag passar bäst i och “mina” färger finns tyvärr inte så ofta, eftersom modet avgör helt och hållet vad som finns att få tag på. Varma färger så som brunt, varmrött, orange, naturvitt och grönt är det som jag passar bäst i. Jag vet att jag mer än en gång har försökt att få tag på bruna strumpbyxor, för brunt är ändå den lättaste varma färgen att få tag på och jag tycker dessutom att den passar till alla andra varma färger, men till och med stora kedjor har inte haft det!!!  

Stil avgör också klädvalet

Kläderna som jag passar bäst i är figurnära, bland annat eftersom jag har stor svank. Om jag inte har kläder som sitter figurnära ser jag mycket större ut än vad jag är, och det behöver inte jag göra. En kjol för mig ska inte vara i A-modell för då får jag mycket större rumpa. En kjol för mig ska vara i pennmodell, det vill säga sitta snävt över rumpa, mage och lår och det är inte varje säsong som det är på modet kan jag lova.

För mig är tillgängligheten bättre på secondhand

Det händer inte så ofta att “mina” modeller finns och definitivt inte i “mina” färger, så när det verkligen finns att få tag på så gäller det att slå till! Det är en stor anledning till varför det många gånger är lättare att hitta “mina” kläder på secondhand, för när de inte är på modet, och det är oftare det är så än tvärtom, ger de som är mycket modemedvetna bort dem, och då kan jag fynda dem!

Att jag klär mig i det som jag tycker att jag passar i, gör att jag känner mig snygg och för mig betyder det mycket mycket mer än att vara trendig. Dessutom tycker jag att det är både inspirerande och modigt att se människor som vågar vara sig själva istället för att se ut som alla andra.

Fördel med att vara “begränsad” i färg- och modellval

För mig är det bara en fördel med att vara “begränsad” i färg- och modellval, för det betyder att jag bara köper det som jag passar i oavsett hur modet ser ut. Hur många gånger har du, precis som jag gjort innan, köpt något som man sett riktigt illa ut i, både med färg och modell bara för att det är på modet? Eller bara det, att inget annat hemma i garderoben passar med det nyinköpta i färg eller modell och det då blir hängande i garderoben? För mig är det lätt att kombinera färgerna eftersom de flesta är i samma färgskala och modellerna är rätt lika, så jag vet ofta vad det är jag behöver komplettera med.

Ur miljösynpunkt är secondhand ovärderligt

När jag läste siffrorna på hur många liter vatten det går åt för att få fram både material och rätt “tvätt” på ett par jeans höll jag på att smälla av!!! Enligt Naturskyddsföreningen går det åt ca 10 000 liter vatten för ett par!! Vill du läsa mer om det kan du klicka här; https://docs.google.com/document/d/1AZ9mTTbgHqr9cVzzzSKCBMEUx1cx6Iwnm12G1qo0MDs/edit Och ofta är det ju i länder som redan har problem med tillgång på rent vatten som material och tvätt sker!!! Därför är det så jättebra och viktigt att kläder som redan är tillverkade en gång fortsätter att användas till de inte går att användas längre, så vi inte sliter på moder natur i onödan.

Secondhand är dessutom bra för din egen hälsas skull

Att gifter som ofta finns i nya kläder; så som antimögelmedel, andra medel som håller skadedjur borta och medel som håller kläderna mindre skrynkliga, redan är borttvättade, är ju också bra. För att bli av med de värsta gifterna i nya kläder tvättar vi alla kläder innan användning. Huden är vårt största organ och den tar upp allt giftigt som den kommer i kontakt med den och transporterar in det i kroppen där det kan sätta sig och göra stora skador över tid. Det är vill vi försöka begränsa i möjligaste mån.

Du får betydligt mer för pengarna

Eftersom jag älskar att fynda, alltså köpa saker billigt, för att helt enkelt få mer pengar över till annat, är secondhand oöverträffligt! Att kunna köpa saker som ser ut som nya, men till en 5:e del av priset, det är riktigt kul! Ett av mina största fynd är en ullkappa i superkvalitet som jag vet hade kostat över 2500 kronor som jag köpte för 500!! Ytterkläder, jeans och accessoarer är saker som man kan göra riktiga fynd med, dels för att de ofta är välgjorda och dels för att vi inte tvättar sönder dem på samma sätt som till exempel trikåkläder.

Bebiskläder är också riktiga fynd! Bebisar växer så fort att de aldrig hinner slita på kläderna, de ser ut som nya, och alla gifter är borttvättade; det kan inte bli bättre.

Om du inte har fyndat idag på Naturskyddsföreningens stora klädbytardag över hela Sverige rekommenderar jag varmt att kolla upp när det är i april nästa år, och göra ett besök.

Då lämnar man in kläder där som man vill byta bort och får “biljetter” för dem som du sedan kan byta mot andra kläder. Jag fyndade bland annat galonisar till en av tjejerna, en väska, flera stickade klänningar till mig och en linneskjorta till mannen för urväxta kläder, för små för yngsta tjejen och för stora för oss, vi har krympt i omfång på grund av omlagd kost. Vi ser fram emot detta evenemang varje år.

Ha en underbar dag underbara du! Våga klä dig i det som gör att du ser underbar ut i, oavsett om det är nya eller secondhandkläder!

/Mona

PS. Frontbild av Shanna Camilleri on Unsplash