Välkommen underbara du!

Mitt syfte med den här texten är att inspirera till att göra fler äventyr i livet, helst med de personer som betyder mest för dig!

Vad är det viktigaste i ditt liv?

Det viktigaste i mitt liv är helt klart min familj; min underbara man Tomas och våra underbara döttrar Julia och Linnea! Då är det också dem som jag ska lägga min mesta tid och engagemang på för att satsa på rätt saker. Ibland kan det vara svårt att få till det där rätt, det vill säga man lägger tid och engagemang på fel saker. Om jobbet betyder mest så ska man lägga den mesta tiden och engagemanget där, men om det är något annat så ska det ligga där. Jag vet att många måste jobba heltid för att få ekonomin att gå runt, särskilt om man är ensamstående och har barn, men jag menar att man ska tänka efter så att man väljer medvetet utifrån sina prioriteringar så att man inte bara kör på utan att ifrågasätta de normer som finns i samhället. Vishen Lakhiani kallar dem för BRULES; bullshit rules. Om du vill läsa mer om brules klicka här; https://blog.mindvalley.com/vishen-lakhiani-brules/

Om det nu är så att din familj är det viktigaste för dig, hur ska du då konkret göra för att det ska bli så; att du lägger den mesta tiden och engagemanget där?

Vi håller på och experimenterar för att få till detta på bästa sätt, men det som har betytt mest för oss just nu är att planera in familjeäventyr! Alla gillar äventyr i vår familj och nästan allt kan bli till äventyr om man bara gör det till det, allt hänger på hur man själv presenterar det för sig själv och resten av familjen. Säger du “I helgen ska vi åka pulka.”, eller säger du “I helgen ska vi ut på ett underbart snöäventyr med pulkaåkning, supergod matsäck och många härliga skratt.” Det känns lite olika inför det, eller hur? Vi försöker medvetet att skapa så mycket “magi” som möjligt i den “grå vardagen” för att just göra den mindre grå och det här med familjeäventyr är ett av dem! Dessa äventyr är något som vi medvetet planerar in inför varje kommande vecka; minst ett per helg. De behöver inte kosta massor av pengar men du behöver lägga ner tid, ca 1-4 timmar per äventyr och engagemang, vara 100 % närvarande, för att de ska bli lyckade, men det är väl precis det du vill göra; lägga tid och engagemang på det som betyder mest för dig, eller hur? Om du nu ska lägga så mycket tid på detta hur ska du då hinna med allt annat som kräver sitt, till exempel städning, handling, tvätt och så vidare? Det kräver också sin tid men kan effektiviseras en hel del för att frigöra tid till det viktigaste, jag kommer att skriva mer om det i ett senare inlägg.

Några av de äventyr som vi brukar göra på vintern är;

 • ta en sparktur med picknick, att gräva fram “lite vår”, blåbärsris att sätta i vatten så de börjar blomma, under snön gör äventyret ännu mer spännande.
 • ta en tur med hundpulka och spark med picknick.
 • åka till något mysigt “grilla-korv-ställe”. Turistbyrån har tips på många lättillgängliga vindskydd/slogbodar där det ofta finns grillar att använda, ta dock med egen ved så du inte blir utan grillning.
 • pulkaåkning med supergod matsäck. Det finns en hel del ställen att åka på bara man inventerar närområdet lite.
 • leka Bambi på hal is; försöka åka skridskor måste jag nog skriva, för det är precis det det är frågan om; att åka skridskor är inte för mig som att cykla, det vill säga att har du en gång lärt dig det så sitter det! Nog är det något som sitter; jag och skridskorna som f-n på fötterna, men tyvärr inte skridskoåkningen. “Det blir bättre!”, är mitt mantra på isen.
 • åka till badhuset. En eloge för de badhus som tillåter medhavd matsäck! Det blir då fler äventyr dit eftersom matkostnaden kan hållas nere. Vi rekommenderar Älvdalens badhus; fräscht och lagom med folk.
 • gå ut och titta på stjärnorna med matsäck.
 • ha inomhus-picknick; packa supergod matsäck, rutig duk och korg och låt barnen få bestämma var i hemmet ni ska ha picknick. Jag tror att vårt favoritställe är på vinden, men den är inte isolerad så då måste man vara påklädd ordentligt på vintern.
 • bara vara ute och leka i snön, hemma eller på någon lekplats. Vi rekommenderar att åka till förskolor på helgerna då de är stängda, där är det alltid rent, roliga lekgrejer och lite folk. Självklart får inte hunden följa med dit.
 • reflex-tipspromenad är något som Scouterna anordnar på hösten här hos oss och det är en succé! Korvgrillning efteråt.
 • besöka olika muséum eller sevärdheter. Barnen måste inte gilla det, vi gillar det och de lär sig alltid något nytt.
 • besöka biblioteket och ta tid till en lässtund när vi ändå lånar nya böcker.
 • gå på teater med barnen. Barnteater brukar inte kosta en förmögenhet om den anordnas av kulturhus eller öppna förskolor.

Egentligen är det inte så superviktigt vad vi gör utan att vi gör något roligt tillsammans varje helg med 100% närvaro! Vi har även “tjejtid” varje kväll då vi gör på samma sätt fast i kortare tid, 30-60 minuter; 100 % närvarande i en gemensam aktivitet med tjejerna. För oss har detta upplägg betytt hur mycket som helst!

För oss är det också viktigt att variera det vi gör så att vi skapar olika minnen, annars är det lätt att allt flyter ihop och dessutom att vi blir uttråkade. Vi skapar gemensamma roliga upplevelser kontinuerligt! Vi vet att vi lägger ner både tid och engagemang på det som betyder mest för oss, varje dag! Visst tar det tid, men frågan är från vad? Vi tittar inte på tv, mer än på Ernst, och film tittar vi på tillsammans med tjejerna ca en gång på två veckor. Om jag tänker tillbaka på veckan som har gått vad är det då jag kommer att ha velat lagt tid på? TV eller familjen? Vad kan du sluta med som du gör av bara vanan som skulle frigöra tid till det som betyder mest för dig?

Har du tips på fler äventyr får du jättegärna dela med dig av dem till oss! Vi publicerar mer än gärna fler tips!

Ha en fortsatt underbar dag underbara du! Vilka nya underbara äventyr vill du delta i den kommande veckan? Vi ska åka på födelsekalas i helgen, så det blir ett äventyr, det andra blir nog sparkåkning med hundpulka och medhavd matsäck! Mycket nöje!/ Mona

Ps Front bilden är ett eget foto