Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att ge några konkreta tips inför vårens och sommarens picknickar!

Vi i vår familj älskar att ha picknick! Att få äta något riktigt gott utomhus, helst i vackert väder och med underbar utsikt tycker vi är magiskt och vi gör det ganska ofta. Dels för själva upplevelsen och dels för att det på ett enkelt och rätt billigt, beroende på vad man äter, sätt att njuta av naturen och livet.

Våra bästa picknicktips;

För att få en riktig lyxkänsla rekommenderar vi att ha en korg för att bära allt i, det går förstås lika bra med en väska, typ ryggsäck och många gånger är det bättre om man ska gå långt, men att bära i en korg ger det lite extra tycker vi.

Ha en duk för att duka upp allt på, gärna en riktigt fin men som ändå tål 60 grader eftersom det kan bli lite extra spill på grund av eventuellt ojämnt underlag. Det ger också lite mer lyx istället för skogsmullekänsla. Skogsmulle är jättebra det med, men nu pratar vi om ännu mer speciell picknick.

Använd riktiga glas, tallrikar och bestick, även om det blir tyngre att bära, för känslans skull.

Ha med tygservetter, eller i alla fall pappersservetter, inte en hushållsrulle, också för lyxets skull.

Ha med ljuslyktor och ljus, glöm inte tändare eller tändstickor.

Servera helst riktig mat, eller riktigt lyxiga mackor. Recept på fräsch potatissallad kommer nedan.

Ha med även plocktillbehör, så som gurk- och morotsstavar, lösa cocktailtomater, nötter och frön, bröd om man äter det, äppelbitar, ananasbitar med mera.

Ha med även med fika och/eller efterrätt. Vi brukar ha termosar med te till oss vuxna och sugisar eller saft till tjejerna, och något smarrigt till. Jag som inte äter socker längre brukar killa min man under hakan att baka något utan socker till mig. Förutom cholkadtryffeltårtan, som jag gett receptet till tidigare, är min favorit kokosrullar, de innehåller inget socker alls. Receptet kommer nedan.

Ha med en riktigt fin filt att sitta på, helst en stor eller två små så att allt får plats. Om underlaget är kallt rekommenderar vi även att sitta på sittunderlag, inte snyggt men bättre än att få urinvägsinfektion.

Något att fota med så ni kan njuta av bilderna efteråt.

Välj ut en underbar plats att ha picknicken på, gärna med vacker utsikt. Men det är viktigare att komma iväg på picknick än att ha ett perfekt utflyktsmål.

Våra favoritställen för picknick just nu är;

Nipfjället, i närheten av Idre fjäll, man kan åka med bil ända upp över trädgränsen.

Fryksås, utbyggd fäbod, ligger i närheten av Orsa Grönklitt.

Vid havet, nästan oavsett vart. Fårö, Gotland, Öland och östra Skåne är våra favoriter.

Vid en sjö eller tjärn, om det inte är för mycket mygg och knott.

Skattungbyns utsiktsplats, har fantastisk utsikt. Det finns även en våffelstuga med underbar personal och fika där, som har öppet efter midsommar och fram till skolstart.

Långbryggan i Rättvik. Kan vara rätt blåsig, så vindtäta kläder kan vara bra.

Potatissallad för picknick, räcker till en hungrig familj i två omgångar;

  • kall eller ljummen kokt potatis, 2 kg

  • salladsost i olja, 4 pkt eller 2 glasburkar

  • rödlök 1 st, i tunna halvringar

  • en skvätt citronolivolja, ca 5 msk

  • en skvätt vanlig olivolja, ca 5 msk

  • vitvinsvinäger, ca 3 msk

  • oliver (om man gillar det förstås, annars kan man ha det bredvid för de som gillar oliver).

  • timjan, helst färsk men tokad går också bra

  • cocktailtomater 2 pkt

  • salt, efter smak

  • 4 sorters peppar, efter smak

Blanda alla ingredienser. Salladen ska inte vara för torr eller för blöt, du får anpassa med mer olivoljor och vinägern om det behövs.

Att lägga på varje tallrik vid servering;

  • pumpakärnor, 1 liten påse torrostade i stekpanna, ha med i en burk så de får lite luft.

  • blandsallad, gärna med ruccola i

Till potatissalladen brukar vi äta kallskuret, typ skinka, kalkon, rökt lax eller även grillat kött eller grillad fisk.

Kokosrullar:

  • 100 g kokosfett

  • 2 ägg

  • 200 g riven kokos

Knåda ihop till en deg. Låt degen svälla i 10-15 minuter. Rulla korvar ca 2-3 cm tjocka och ca 7 cm långa. Gräddas mitt i ugnen i 175 grader tills de är gyllenbruna.

Hoppas att ni har fått lite inspiration till picknickar!

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

PS. Frontbild av Arthur Poulin on Unsplash