Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att tipsa om hur bra förvaring i hemmet kan leda till ett trivsammare hem.

Har du mycket saker? Saker som ofta är på ställen där de stör? Du är långt ifrån ensam om problemet! Här i i-länderna är det inte för få saker som oftast är problemet utan för många! Hur löser man då det?

Göra sig av med alla saker? Nej, de flesta saker är ju ändå saker som på ett eller annat sätt har en funktion eller ger mervärde i livet och då är ju inte lösningen att göra sig av med dem!

Det första i processen att organisera sitt hem, så att det ger de känslorna man vill ha i hemmet, är ändå att göra en riktig utrensning! För vår del är det ett ständigt projekt! Inte för att vi ständigt köper nya saker, utan för att livets behov förändras ständigt och känslorna för olika saker också ändras. Tjejerna växer ur kläder, vissa köksföremål används inte längre, jag kanske får något nytt som då kan ersätta en gammal sak och vad ska jag då har kvar den äldre saken om den nya gör samma jobb?

Även smaken förändras; tidigare när vi bodde i ett 1970-tals radhus hade vi mer modern stil på möbler och inredningssaker medan nu när vi bor på landet har vi gjort oss av med alla dessa saker. Jag kommer senare att skriva inlägg om just hur man gör en utrensning på ett effektivt sätt, men nu kommer jag att koncentrera mig på att skriva hur man kan tänka för att förvara det man vill ha kvar.

Vad du än gör; kasta INTE fullt fungerande saker!

Vårt konsumtionssamhälle behöver ta vara på de saker som redan är tillverkade. Det är den största resursbesparingen vi kan göra; se till att nya saker inte behöver tillverkas! Du kan ringa till kommunens returbutik eller andra välgörenhetsorganisationer och de brukar hämta sakerna gratis om du inte bor för avsides. Eller prata ihop dig med grannarna och ha en grann-loppis, det brukar dra till sig folk på sommaren, och då kan du dessutom få in några extra kronor till att kanske belöna dig med något nytt eller rolig aktivitet.

Måste man verkligen har förvaring till allt? Om man inte vill att hela hemmet ska se ut som ett enda kaos så är det så!

Om det då är väldigt många saker som inte har ett “hem” hur ska alla då veta var alla saker som dräller omkring hemma ska vara?

Förvaringsdrottningen, Paulina Draganja, skriver i sin bästsäljare “Förvara smart” 5 anledningar till varför man ska skapa bra förvaring:

  1. Du sparar tid; du slipper leta efter saker.

  2. Du sparar pengar; om du inte hittar det du behöver kanske du måste köpa nya saker.

  3. Du sparar utrymme; om sakerna tar mindre plats får du antingen plats med fler saker eller får in mer luft i hemmet.

  4. Du minskar slitaget på de saker du har; om inredningstidningarna ligger högvis utan att någon kan klättra, riva eller bita på dem håller de helt enkelt längre, och ja vi har både klättrande, rivande och bitande familjemedlemmar.

  5. Du får mer tillfredsställelse och glädje; ditt hem blir mindre stökigt och du kan göra andra saker som ger dig större glädje än att alltid plocka med stöket.

Allt det Paulina skriver är verkligen till mycket stor hjälp för att motarbeta kaoset i alla dina miljöer, jag rekommenderar verkligen hennes böcker och hennes blogg. 

Adressen på hennes blogg finns längst ner i inlägget.

Om du vill köpa boken Förvara smart” av Paulina Draganja från Adlibris kan du klicka här; Förvara smart

Frågan är då hur gör man då med alla saker som man vill ha kvar? Här kommer några tips som gör att du kan komma på var och hur du ska förvara sakerna du vill ha kvar:

1. Var använder jag denna sak mest? I det rummet man använder saken mest gör att det är störst chans att man hittar saken och att den efter användning kommer tillbaka på rätt plats.

Till exempel har jag aldrig vanliga strumpor på mig hemma, jag har ofta “tåbira” och vill ta av mig strumporna när jag kommer hem och byta till lite “fluffigare” ankelsockar eller stickade korta raggsockor. Mest logiskt är då att jag har de vanliga strumporna i hallen eftersom det är där jag tar på mig dem innan jag sätter på mig skorna.

2. När du har kommit på vilket rum du ska ha saken är det dags att fråga sig var i rummet och i närheten av den plats man använder den på.

De korta “fluffiga” strumporna jag har på mig hemma förvaras i en snygg väska i badrummet eftersom det är där jag tar av mig de svettiga strumporna och lägger i tvättkorgen och vill ändå ta på mig de fluffiga direkt. Om jag inte hade dem i badrummet skulle jag behöva gå till ett annat rum varje dag och hämta dem där, och det är jag helt enkelt för lat för. Väskan jag har är en strandväska och tar inte stryk av att vara i ett fuktigt badrum.

3. Om du naturligt inte hittar en traditionell möbel eller annan förvaring för det du inte vill ha framme, rekommenderar jag verkligen att vara kreativ.

På bilden ovan ser du hur jag förvarar mina inredningstidningar som jag vill ha kvar; i en koffert och i gamla snygga resväskor. Vi förvarar även spel, barbiekläder, ljus och serietidningar i resväskor hemma. Gamla hattaskar fungerar också bra.

Om du inte vill ha dem staplade på varandra rekommenderar jag att stoppa i dem under möbler, både i matrummet och vardagsrummet har vi väskor under skåp och en gammal säng som vi har som extra sittplats.

Vi har även gamla plåtburkar, som man egentligen ska ha i köket, i badrummet som förvaring för tops, tandtrådsbyglar, mellanrumsborstar, smink med mera. Burkarna tål dessutom fukt och avslöjar inte innehållet som alla gånger inte är så vackert.

Gamla trälådor kan staplas på varandra och användas till hyllor. Vi har en hel del sådana “hyllor” både för barnböcker och vuxenböcker.

Snygga väskor som matchar inredningen i rummet fungerar till det mesta som är mjukt eller ganska lätt.

4. Skaffa dig en “väntar på rätt plats-låda” där du stoppar allt som inte har en given plats i hemmet, den ska inte vara för stor och den ska tömmas varje vecka då varje sak ska få en egen plats att bo på.

OBS! Du kan har det perfekta förvaringen till allt, men ändå ha ett hem som är väldigt stökigt! För om ingen ändå inte lägger tillbaka sakerna där de ska vara, kommer det fortfarande att råda fullt kaos.

Vi har en kvällsrutin som vi kallar för Power Plock för att ta itu med vardagskaoset och jag kommer att skriva mer om det i ett kommande inlägg.

Om du har egna förvaringslösningar som du vill delge tar jag tacksamt emot dem, särskilt de riktigt kreativa, skicka mig ett mail!

Tills att vi hörs igen; ha en underbar dag underbara du!

/Mona

PS1. Frontbilden är från vårt vardagsrum och är tagen av mig, vad tycks?

PS2. Paulina Draganja har en egen blogg som är mycket bra och om du vill titta in på den kan du klicka här: https://www.forvaringsdrottningen.com/

PS3. Terence Conran har också en jättebra bok som heter “Förvaring”, men den är rätt gammal så den kan vara svår att få tag på, den är dock värd besväret.