Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att ge dig några konkreta tips på saker som kan komma att underlätta i livet för dig; från att slippa gnugga silverföremål blanka till att “trolla bort” repor i möbler.

För att rengöra nysilver eller äkta silver utan att använda kemikalier och utan hårt arbete;

 1. Plocka fram ett kärl som är så stort att hela, det du ska göra rent, får plats. OBS! Det får inte vara i metall!!! Då sker det ingen kemisk reaktion som är meningen. Jag brukar ta en glasskål som rymmer ca 3 liter, eftersom de flesta av mina silversaker är nysilverbestick eller andra ännu mindre föremål.

 2. Koka upp vatten, så mycket så att det du vill göra rent blir täckt av vattnet.

 3. Lägg i aluminiumfolie i kärlet, ca 30-50 cm brukar vara bra.

 4. Tillsätt salt. Saltmängden varierar förstås med hur mycket vatten du har i, till mina 2,5-3 liter vatten brukar jag ta 1-2 dl salt.

 5. Lägg i föremålen och låt de ligga tills de börjar se ljusare ut, minst 15 minuter.

 6. Ta upp ett föremål i taget och diska med diskmedel, skölj och torka torrt; klart!

För att få bort fula beläggningar i diskhon utan kemikalier;

Köp en så kallad “mirakelsvamp” gjord av 100 % melaniumskum de finns att köpa nästan var som helst. Vi brukar köpa på ett känt ställe som även säljer mycket bildelar till ett lågt pris ;-D eller på ett fyndigt ställe på nätet. ;-D

 • Blöt svampen och gnugga; klart!

För att enkelt få bort hår eller ludd på textilier;

 • Köp en liten skrapa med nobbar, helst gjort av typ gummi, och skrapa bort allt hår. Vi har köpt våra på ett stort varuhus som har den amerikanska valutan i sitt namn. Allt hundhår från vår långhåriga schäfer försvinner på ett litet kick, även på lite mer långluggiga mattor. Fungerar även på kläder förstås.

För att få bort klisterrester på hårda ytor;

 1. Börja alltid prova på undersidan på möbeln, eller vad det nu är som har klistret efter till exempel prislapp eller klistermärke, så inte själva ytan blir förstörd.

 2. Prova med kemiskt ren bensin, fungerar inte det så prova med

 3. Nagellacksremover. Jag har till och med fått bort oljefärg som var spilld på ett skåp med det där inget annat fungerade.

 4. Fungerar det fortfarande kan du mycket försiktigt prova med en rakbladsskrapa, en sådan som man använder på spishällar i glas. OBS! Var mycket lätt på handen och håll ett jämnt tryck, det är mycket lätt att skära ner i underlaget; det blev inget snyggt alls…

Har du fått en repa eller rispa i en trä- eller annan möbelyta?

 • Välj ut en krita, vattenbaserad tuschpenna eller för de modiga permanent tuschpenna i precis samma nyans, eller lite ljusare som underlaget och fyll i repan eller rispan. OBS! Gör inte detta om det är en mycket dyrbar möbel!!! Du kan förstöra värdet på den. Men om du är som jag som inte har värdefulla möbler, i pengars mått mätt, är det viktigare att de ser fina ut än att de är originalskick. Det är bra om du duttar i färgen på små rispor. Om du använder vattenbaserad tusch kan du måla lite utanför och torka bort överflödet med fingret, rispan blir ifylld ändå. Nackdelen med vattenbaserat är att du kan få göra om det efter ett tag. Då kan peramanent tusch vara något, men det är INTE förlåtande! Det sitter som berget, även där det inte var meningen, om du förstår…

Hoppas att du fick något tips som du kan ha nytta av! Jag använder allihop regelbundet.

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

PS. Frontbild av Atul Vinayak on Unsplash