Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att tipsa om vår bästa rutin för att få bukt med kaoset hemma; Powerplock!

Måste man verkligen har förvaring till allt?

Ja, om man inte vill att hela hemmet ska se ut som ett enda kaos så är det så!

Men ännu viktigare är att alla i hemmet lovar att försöka se till att alla saker ska läggas tillbaka på “sin” plats. Om det då är väldigt många saker som inte har ett “hem” hur ska alla då veta var alla saker, som dräller omkring hemma ska, vara? Det bli omöjligt att få bort allt stök.

För att få till det dagliga kaoset, som ändå skapas för att någon i familjen ändå är för lat eller obetänksam för att lägga tillbaka varje sak på rätt plats direkt efter användning, har vi en kvällsrutin som vi kallar för Powerplock.

Idén till det har vi fått ifrån boken “Från frustration till flow med lean@home” av Eva Jarlsdotter. Om du vill köpa den från Adlibris kan du klicka här; Från frustration till flow med lean@home

Det boken går ut på är att få till rutiner för att få vardagslivet att fungera, jag rekommenderar den varmt!

Vad är då Powerplock?

Det är när vi under 15-20 minuter varje dag, utom lördagar, hjälps åt hela familjen med att plocka bort alla saker som ligger framme utan anledning och lägger tillbaka dem där de ska vara.

Vad går Powerplocket ut på?

Det går ut på att se till att hemmet är prydligt och trivsamt, att inte stöket blir övermäktigt och gör att vi vantrivs hemma.

Hur går Powerplocket till?

  1. Vi sätter en timer på 15-20 minuter för att begränsa uppgiften så den blir både rimlig i tid och effektiv.

  2. Vi sätter på riktigt bra musik så att vi blir på riktigt bra humör medan vi Powerplockar. Våra favoriter är gamla godingar, rocklåtar och schlagers.

  3. Vi sätter igång att Powerplocka; det vill säga vi plockar bort alla saker som ligger på de ställen där de inte ska ligga och lägger dem på de ställen som de ska vara på. Då förstår ni hur viktigt det är att alla saker har ett “hem”; jag kan inte säga till vår snart 4-åriga dotter att lägga tillbaka målarsakerna där de ska vara om de inte har ett visst ställe där de ska vara. Jag kan heller inte säga åt henne att målarsakerna ligger i lådan i det gula skåpet nästa gång hon vill måla, om vi inte alltid lägger tillbaka dem där.

  4. Efteråt belönar vi oss med att göra något roligt tillsammans hela familjen i 30-60 minuter.

Måste man Powerplocka så ofta?

Vi måste det i alla fall, för om vi inte plockar så ofta märks det direkt! Först blir köksbordet belamrat, sedan smyger det in sig saker på köksbänkarna, sedan fler och fler horisontella ytor och sedan ser helt plötsligt hela huset ut som ett bombnedslag!

Det är då jag får spader! Jag kan nämligen inte koppla av någonstans utan att få min sinnesfrid störd, och då blir det inte roligt alls, för någon i huset; jag får depressiv städdille och far runt och plockar väldigt ostrukturerat och ineffektivt, samt gnäller på allt och alla. Alltså behöver både huset, jag och resten av familjen denna rutin för att få sinnesro.

Har du några superbra rutiner för att hålla hemmakaoset på avstånd så skicka gärna ett mail.

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

PS. Frontbilden är från Annie Spratt on Unsplash