Välkommen underbara du!

Tack för att du vill läsa detta!

Vilken känsla vill du ha i ditt hem?

Mitt syfte med denna text är att inspirera dig till att få till ett hem som ger dig de känslor som du vill ha mer av i ditt liv. 

Jag och min man Tomas hade älskat att ha det som på bilden ovan, som kommer från ett hotell jag tyvärr aldrig har varit på i  Ourika, Morocco men som jag hittat på min favoritsida för gratis, högupplösta bilder https://unsplash.com och som ger en känsla för hur jag skulle vilja ha det hemma; varmt, ombonat, gammaldags, lantligt och lite lyxigt. Verkligheten ser dock lite annorlunda ut; vi bor inte i Marocko utan i en liten by i Dalarna Sverige, i en nedlagd järnvägsstation, vårt hus är inte lika stort, vi har två små tjejer som sprider ut sina leksaker mest överallt, men känslan i alla fall vardagsrummet tycker jag att vi har lyckats fått till. Vad tycker du?

Ett hörn av vardagsrummet fotat av mig.

Vilken känsla vill du ha i ditt hem och hur ser det ut enligt dig?

Vårt hem måste kännas varmt och ombonat annars trivs jag inte alls! Trenden har länge varit vitt, vitt, vitt och jag avskyr personligen vitt; det känns kallt och opersonligt och får mig att känna mig frusen och lite obehagligt till mods. Vår basfärg som vi har på väggarna är istället gult! Varmt och soligt! Sedan har vi olika gula toner och mönster på väggarna, men alla rum har ändå gul färg på något sätt.

Ombonat för mig är motsatsen till avskalat.

Det får inte vara för kalt helt enkelt, alltså för lite saker. Ikea brukar oftast lyckas väldigt bra med den känslan tycker jag, deras utställningshem ser levande och ombonade ut, men den stilen är istället för modern för mig. Jag gillar gamla saker och därför finns också gammaldags med på listan. Saker som gärna kan få vara lite nötta, men som ändå är snygga och användbara. Gardiner är ett måste, likaså mattor, filtar och kuddar. Dels blir det för hårt utan och dels dämpar tyg ljud, och det kan behövas i vårt hem där två små vilda tjejer stojar och stimmar med en busglad stor schäfer.

Luftigt hade också varit underbart, men samtidigt som jag gillar den luftiga känslan så älskar jag som sagt den engelska inredningsstilen där man har många saker framme, så där vinner nog det ombonade igen. En inredning som jag bara älskar är på Åkerblads gästgiveri, hotell och spa som ligger i Tällberg, utanför Leksand, och då speciellt i deras restaurangdel. Kolla gärna i det på https://akerblads.se/ Där är det precis så där mysigt, ombonat, lite gammaldags och varmt som jag vill ha det. Dessutom är maten helt underbar! Rekommenderas varmt, särskilt julbordet! Lantlig stil är också vår melodi.

Vi gillar det rustika, det lite tåliga och robusta som jag tycker att lantlig stil är, men absolut inte det vita som så många gånger är förknippat med det.

Vi bor ju som sagt på landet, men även när vi bodde i stan tyckte vi att det lantliga tilltalade oss. Det är något med korgmöbler, lapptäcken och gamla saker som får oss att kicka igång. I köket har vi till exempel inga vanliga köksstolar utan rottingfåtöljer och kökssoffa med quiltade överkast och filtar i, bilder kommer i ett senare inlägg.

Lyx är också härligt, men man kan ju undra hur det går ihop med just rottingfåtöljer, quiltade överkast och filtar? För mig är inte lyx samma sak som att sakerna är exklusiva och dyrbara utan snarare vår egen syn på lyx; för mig är det lyxigt att kunna sätta upp fötterna under mig i en stor fåtölj, svepa om mig en härlig filt och dricka en stor, god kopp varmt te! Att känna att jag älskar sakerna som finns runt omkring mig, att sakerna är vackra och ger mig en bra känsla helt enkelt.

Allt som inte ger mig en bra känsla längre eller som inte har en funktion åker ut, och då kastar jag dem inte utan ger bort dem helt enkelt. Jag tror att nästan alla kommuner har en återbruksbutik som gladeligen tar hand om begagnade saker. Att ha färska blommor är den ultimata lyxen för mig! Dock tillåter inte alltid verkligheten det; avstånd till blomsteraffär och just nu begränsad budget, men det behöver ju inte alltid vara köpta blommor, här på landet har vi dikena fulla av blommor på sommaren och blåbärsris som blommar är också vackert! Även konstgjorda blommor är okej för mig, men de måste se verklighetstrogna ut!

Vårt hem är ett levande hem, både med varelser och saker, vi använder allt vi har, anpassar hemmet efter olika behov och det är det jag älskar; att vara kreativ, att hitta nya användningsområden för saker och att boa. Vi väljer just nu att prioritera tid med våra underbara tjejer framför pengar och det ger oss självklart en mindre budget för bland annat inredning, men vi gör vad vi kan med det vi har för att få in just dessa känslor; varmt, ombonat, gammaldags, lantligt och lite lyxigt.

När jag numer köper nya saker till hemmet, ny nya eller begagnade som är nya för mig, är det just dessa kriterier jag kollar av dem mot, och passar de då inte med dem så avstår jag många gånger från att köpa något. Plast är dock bra ibland, som till exempel i hinkar för blötläggning av tvätt.

Här kommer några frågor för att hjälpa dig med att komma på vilka känslor du kan vilja ha i ditt hem;

 1. Vilka miljöer trivs du eller har du trivts i? Varför då?
 2. Vad är det i just dessa miljöer som du trivs i?
 3. Vilka färger finns där?
 4. Vilken typ av möbler finns det där?
 5. Vilken typ av andra saker så som lampor, prydnadssaker med mera finns det där?
 6. Vilka känslor känner du i dessa miljöer? Varför?
 7. Hur kan du skapa dessa känslor hemma hos dig med det du redan har?
 8. Vad kan du ta bort, som gör att du mer får till dessa känslor?
 9. Vad kan du lägga till, som gör att du mer får till dessa känslor?
 10. Vilka saker eller färger skulle verkligen sätta tonen för dessa känslor? Vad ska du prioritera? Kostnad? Är det realistiskt att kunna köpa det nu eller behöver du lägga upp en sparplan?
 11. Kan du köpa begagnade saker för att spara både pengar och miljö?
 12. Kan du låna saker av någon så länge, eller på obestämd tid?

Börja även att fota, kopiera, skärmdumpa, skriva ut eller riva ut bilder som inspirerar dig och samla dem i en pärm, en anslagstavla, digital eller fysisk, eller liknande så att du kan börja samla på dig idéer till ditt “nya” hem. Att ha ett hem där du kan fylla på med de känslor som är viktiga för dig kommer att betyda mycket, mycket mer än du tror, och jag rekommenderar det verkligen.

För mig är vårt hem den trygga, varma, ombonade plats som jag verkligen kan hämta kraft i tillsammans med älskade familj och det betyder allt för mig! Lycka till med skapandet och har du några idéer till mig som du tror att jag kommer att gilla, hör då gärna av dig till mig om det! Ha en fortsatt underbar dag, ett fortsatt underbart liv! Vänliga hälsningar Mona

PS Frontbild kommer från Orlova Maria on Unsplash