Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att ge dig en intervju med Sveriges största humörtränare; Jesper Caron! Det här är del 1 av 2.

Jag hade den helt magiska förmånen att lyckas få göra en telefonintervju med Sveriges största humörtränare – Jesper Caron häromdagen. Jag har sedan länge följt honom på Instagram men även sett honom live, får du möjligheten att gå på en av hans föreläsningar kan jag varmt rekommendera det; det är en upplevelse med hög igenkänningsfaktor, skratt och kloka insikter.

Eftersom han är en inspirationskälla ville jag gärna veta lite mer om vad han har för motton, dagliga vanor och trossatser som gör att han lever det liv han gör idag och når de framgångar han gör.

Jesper är en mycket välrenommerad och mycket eftertraktad föreläsare, har 200 föreläsningar per år, för både privatpersoner och företag som vill åstadkomma ett positivare resultat genom att med speciella metoder, och synsätt, ändra på sitt tankesätt och sina strategier för att uppnå det. Vill du veta ännu mer om honom och hans bakgrund kan du gå in på hans hemsida; https://jespercaron.se/ .

Beskriv dig själv med 5 ord;

lekfull, vetgirig, godhjärtad, omtänksam och kreativ.

Vad behöver vi veta om din bakgrund för att förstå vem och var du är i livet idag?

2012 var ett riktigt bottenår på grund av reumatismen och jag fick lov att omvärdera många saker i livet, och jag har med många livsstilsändringar tagit mig ur det där helevet.

När värken började att släppa under våren 2013, så tänkte jag att det där vill jag aldrig vara med om igen och så jag började att vända på väldigt många stenar för se om jag kunde hitta någonting som skulle hjälpa.

Det är 25 olika livsstilsförändringar som jag har gjort sedan dess och som har hjälpt, idag har jag varit helt värkfri i lite mer än 1,5 år.

Wow! Vilka är då dessa 25 olika livsstilsförändringar som du har gjort?

Det är bland annat att lägga om kosten; fläskkött är inte bra, inte heller bröd, eller socker. Stressa mindre, sova mer. Ännu bättre tandhygien.

Hur kom du då på alla dessa förändringar? Kom du på dem själv, eller hade du någon förebild? Nja, det är lite lyxigt att vara föreläsare för man får träffa massa människor som kommer fram och delger sina egna små huskurer och när jag hörde att väldigt många hade provat det så testade jag det med och en del av de här råden har ju inte fungerat, men en del har gjort det och det är ju det viktiga.

Om du då skulle ringa in den viktigaste livsstilsförändringen av alla dessa, vilka skulle det då vara?

Att ta bort kött är nog det allra viktigaste, att äta mat med högt inflammatoriskt index och där ligger fisk och skaldjur väldigt högt. Om jag äter kött någon gång ibland går det bra, men äter jag det två dagar på raken så kommer värken tillbaka direkt.

Jesper har bland annat gått Life Mastery, ett program om hälsa med Tony Robbins för att lära sig mer om just kost och hälsa. Jag blir så imponerad!

Jesper tipsar också om det som Stu Mittleman skriver om kost och framförallt träning; den aerobiska träningen som förändrar hjärnan och tar bort värk. Jesper tränar sedan ett halvår tillbaka 1 h varje dag med bland annat spinning, och planen är att hålla på med det livet ut. Det är en förändring som även andra runt omkring honom har märkt resultat av; “Pappa, du har så mycket energi nu för tiden.” har han bland annat fått höra. Jespers nya bok kommer att handla just om denna träning! Den vill jag läsa!

Vill du läsa mer om en bok av Stu Mittleman kan du klicka på länken; https://www.bokus.com/bok/9780062736741/slow-burn/

Vad har du för motto eller ledord?

Inom familjen;

“Om man gör det tråkiga snabbt, så kan man göra det roliga länge.”

“Hjälps man åt och tänker till lite, kan till och med det tråkiga bli roligt.”

Jesper tipsar om att verkligen anstränga sig för att göra saker roligt för att själv bli mer motiverad och att livet blir så mycket roligare, vilket är så klokt! Han berättar bland annat om att “strumpkrig” är en superkul lek att få alla vara med och sortera in de rena strumporna. När man fått ihop ett par av någon annans strumpor får man kasta det som en boll på den som äger strumporna. Jag blir så imponerad av sådana här lektips! Tänk så mycket roligare hela livet blir! Jag blir ännu mer imponerad!

Vilka är dina 5 viktigaste lärdomar i livet?

1.Att tankens kraft är inte enda vägen till lycka. Man kan med hjälp av kroppen påverka sitt mentala tillstånd och på så sätt bli lyckligare. Om du går på en av Jespers föreläsningar får du själv prova på hur du på 90 sekunder kan uppnå en mycket högre lyckokänsla bara genom att använda kroppen, jag vill inte avslöja hur :-D.

Jesper berättar om ett experiment som han har varit en del av, då de först “tog ner” människor i humöret för att se om de kunde förbli låga efter ett spinningpass, men det gick inte, alla började att må så mycket bättre en bit in i täningspasset. Kommer bara kroppen upp i en puls över 110-120 slag i minuten, kan inte tanken stå emot, den måste göra som kroppen säger och kroppen säger att det här är kul och bra och skickar ut “må-bra”-hormon.

Att få upp pulsen en 20-30 % innan man ska göra något viktigt, så som att hålla i en föreläsning till exempel, kan till och med vara bättre än mentalträning hävdar Jesper.

Wow, det bara måste jag prova! Vilken makalöst klok person han är! Jag är så fantastiskt tacksam att jag tog mig modet och bad om intervjun, och ännu mer tacksam för att han tackade ja förstås!

2.Du kan aldrig åstadkomma mer än du har kapacitet för, men däremot är alltid din kapacitet förändringsbar. Jesper ger ett exempel; om man inte har sovit ordentligt så har man inte samma kapacitet som man skulle ha om man hade gjort det; sov mer och få en högre kapacitet.

Alla människor har samma grundbehov så som närhet och sömn, men vi har olika stora behov. En del klarar sig utan närhet en längre tid, men en del går under fullständigt av för lite av det efter en väldigt kort tid och det är mycket viktigt att få klart för sig att alla är olika på dessa punkter för att kunna samarbeta både med sig själv och andra.

3.Ett litet framsteg är alltid bättre än att gå “all in” för att sedan gå tillbaka till där man började.

4. Jag umgås hellre med människor som är naiva nog att tro att allt är möjligt än med männsikor som är naiva nog att tro att inget är möjligt.

5.Det är viktigt för mig att vara;

“högmodig”; modig på en hög nivå

“självgod”; behandlar sig själv med värdighet

“egenkär”; man ger sig själv egen kärlek.

Vad gör du för att ha ett underbart liv?

Jag jobbar mycket med de här 25 sakerna som jag vet är viktigt för att kunna må bra! Kost, träning med mera och det kommer att komma en bok om även detta! Boken innehåller egentligen inget nytt om vad som behövs för att må bra, men det som är den stora skillnaden nu är att man under de senaste 20 åren har fått bevis för att det fungerar och hur. Den vill jag också läsa! Nu! Snälla Jesper skriv klart boken snarast!

Fortsättning på intervjun kommer imorgon!

Alla delar av intervjun:

Tillbaka till början av inlägget

Del 2

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

PS. Frontbilden är från Jesper Carons hemsida; https://jespercaron.se/ , publicerad med hans tillstånd. Besök gärna hans sida eller gå ännu hellre på en av hans mycket eftertraktade förläsningar, turnéplanen finns på sidan.