Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att berätta om en 7-dagars utmaning som jag går med Mindvalley som handlar om att skapa större medvetenhet runt när, var, hur och varför man äter socker. Idag handlar det om en bonusvideo efter själva utmaningen. Eftersom utmaningen är på engelska sammanfattar jag därför det viktigaste på svenska här för er.

Utmaningen heter “7 Days to Breaking up with Sugar” och är skapad av Eric Edmeades, som har skapat “Wildfit” som är ett revolutionerande program som handlar om att skapa medvetenhet runt det man äter.

Syftet med utmaningen är att öka din medvetenhet om socker, när och hur du använder det och hur det får dig att känna dig. Det handlar om att ge dig tillbaka din frihet att äta det du vill äta, inte vara beroende av socker.

Funderingar från igår;

  • Stort grattis om du har klarat 7-dagars utmaningen!
  • Hur mår du?
  • Hur känner du inför din relation med socker?
  • Har du lite mer makt över “matdjävulen”?
  • Har du lite mer frihet?
  • Har du lite mer medvetenhet? Hoppas det!

Eric berättar lite som sin bakgrund om att han, runt sena tonåren och 20-årsåldern, var mer eller mindre konstant sjuk; allergier, bihålebesvär, halsinfektioner, stora problem med acne med mera. Han provade massor av mediciner och även kirurgiska ingrepp i 10 år, men blev inte bättre alls. Sedan fick han inspiration att under 30 dagar lägga om kosten och då upptäckte han till sin förvåning att han blev helt besvärsfri!!! Alla hans hälsoproblem försvann!

Han hade heller aldrig klarat av alla de saker han nu har lyckats med i livet; resa världen runt, starta upp och driva mycket stora och framgångsrika företag, blivit en av världens mest eftertraktade föreläsare i kost och livsstil med mera med mera. För alla dessa bedrifter kräver kraft och energi och det hade han inte innan han la om kosten och blev besvärsfri.

Många människor skjuter upp saker de vill göra just på grund av att inte har tillräckligt med energi för att klara av det, fel mat tröttar ut oss istället för att ge oss energi.

Eric blev nyfiken på hur han kunde klara av så mycket; vad berodde det på hur han hade besökt läkare i 10 år och sedan lyckats vända på allt? Han blev även nyfiken på både läkemedelsbranschen, som mest verkade intresserade av att sälja medicin, och livsmedelsindustrin, kunde det vara så att de struntade i om folk blev sjuka bara de fick sälja sina produkter?

Han frågade då en släkting, som var läkare och hade studerat medicin i 10 år, om hur mycket av dessa studier de hade lärt sig om näring och mat ur ett medicinskt perspektiv. “Jag kommer inte ihåg att vi läste det alls” svarade släktingen. Han har sedan frågat läkare världen över samma fråga och fått samma svar.

Om nu läkare, som är de som är mest intresserade av att hjälpa människor att bli friska, inte studerar sambandet mellan hälsa och mat, vem studerar det då? Jo livsmedelsindustrin och frågan är då; vad är de intresserade av?

Vår hälsa? Knappast! De är intresserade av att tjäna pengar förstås, det är ju det de lever på. Hur tjänar de då mer pengar? Tänk om det går att få människor att äta mer? Tänk om vi kunde göra maten mindre näringsrik så att de blir hungrigare så att de på så sätt äter mer mat? Då tjänar vi ännu mer pengar! Tänk om vi kunde stoppa i kemikalier i maten som stimulerar deras aptit? Då tjänar vi ännu mer pengar! Tänk om vi kunde stoppa i saker i maten som gör dem hungriga? Det vore genialiskt!!! Raffinerat socker!!! Tänk om vi kunde få dem att känna sig underbara när de äter våra produkter men skitdåliga när de inte gör det? Det vore genialiskt! Hej koffeinbranschen! Hela livsmedelsindustrin är byggd på att få oss att konsumera mer! Frågan är då vad det får för konsekvenser för vår hälsa?

I hela västvärlden finns det människor i kö för att träffa läkare för att de är sjuka och kanske hinner dö innan de får hjälp. Och hur ser västvärldens kostnader för allt detta ut? Vi har ett jättestort hälsoproblem världen över och vi måste göra en förändring!

Utmaningen är att vi måste tävla mot miljoners miljoner av dollar, och/eller kronor, som livsmedelsindustrin lägger på reklam, hypnos och manipulation för att börja att skapa våra egna val av mat.

Du vet ju redan att du måste äta mer grönsaker, äta varierat, bättre kvalitet och du vet redan att du måste dricka mycket vatten. Du vet säkert redan att du bör äta mindre kemikalier och tillsatser, men fortfarande av någon anledning så lätt att göra undantag. Visst vi kan använda viljekraft att hålla fast vid en sak, men hur går det efter en ganska kort tid om du måste förlita dig på viljekraft? Du tar slut på den av andra anledningar och plötsligt står du där och orkar inte hålla emot!

Det som behövs är att både lära sig mer om näring, vad din kropp behöver och arbeta med psykologiska metoder, bland annat det som handlar om beteenden för att lyckas!

Det är det som “Wildfit” programmet handlar om. Åh vad jag vill gå det! Tyvärr är kostnaden för det för stor för min budget just nu, men jag jobbar på det!

Om du ändå är sugen på att lära dig om vad bland annat sädesslag, komjölk och socker kan orsaka för problem med hälsan kan du läsa Marisa Peers bok “Du KAN bli SMAL” som tar upp just detta.

Jag läste hela boken på en dag under påsklovet och jag har efter det lagt om mycket av min kost redan, på bara några dagar! Hon har just sådana bra psykologiska metoder som får dig att verkligen ändra dina inre bilder av mat. Att jobba med de inre bilderna påverkar ditt beteende på ett sätt så som enbart viljestyrka aldrig kan uppnå! När jag känner att suget efter speciell mat kommer över mig, tänker jag bara på de äckelbilder som hon har gett mig och då försvinner suget direkt. Häftigt va?!

Ha en underbar, och förhoppningsvis sockerfri, dag underbara du!

/Mona

PS1. Om du hellre själv vill gå kursen gratis kan du klicka här, (kursen är helt på engelska); http://www.mindvalley.com/quests/arabia/7-days-to-breaking-up-with-sugar

PS2. Om du vill kolla in Erics stora program om att ändra dina matvanor över lag kan du kolla in någon av länkarna här; http://www.mindvalley.com/eric-edmeades/wildfit/?pid=fmq&c=7DBUS&PSubscriptionID=&OrderID=&msk=&layout=plain  eller på https://getwildfit.com/wf90/

PS3. Frontbild av Sharon Benton on Unsplash