Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att berätta om en 7-dagars utmaning som jag går med Mindvalley som handlar om att skapa större medvetenhet runt när, var, hur och varför man äter socker. Idag handlar det om dag 4. Eftersom utmaningen är på engelska sammanfattar jag därför det viktigaste på svenska här för er.

Utmaningen heter “7 Days to Breaking up with Sugar” och är skapad av Eric Edmeades, som har skapat Wildfit som är ett revolutionerande program som handlar om att skapa medvetenhet runt det man äter.

Ingen har väl missat alla larmrapporter som handlar om vad sockret gör med vår hälsa! Jag märker själv att jag vill ha mer och mer socker ju större mängd socker jag äter vid ett och samma tillfälle eller ju mer jag äter det under en längre tid och desto mer vill jag sedan äta! Det är inte bra alls. Samtidigt är det så gott att jag har svårt att avstå helt. Så varför kan jag bara inte sluta äta socker?!! Därför ger jag mig nu i kast med denna utmaning.

Syftet med utmaningen är att öka din medvetenhet om socker, när och hur du använder det och hur det får dig att känna dig. Det handlar om att ge dig tillbaka din frihet att äta det du vill äta, inte vara beroende av socker.

Funderingar från igår;

  • Hur går det? Det gick superbra! Jag kände ett litet sug på eftermiddagen, men då tog jag lite nötter och så försvann det helt. Jag klarade en hel dag! Jippi!
  • Lyckades du avstå från socker och sötningsmedel i alla dess former? Se ovan.
  • Eller gjorde du ett undantag? För att du misslyckats med något? Lyckats med något? Var deppig? Var glad? Var på semester? Var uppmärksam på alla undantag, särskilt om undantagen blir dagliga vanor!! Nej, inga undantag igår!
  • Noterade du hur matdjävulen försökte övertala dig med allt möjligt för att få dig att äta socker? Att få dig att göra undantag? Nej, den var rätt tyst… scary…
  • Eller tänkte den; hrm… det är bara en dag, jag håller tyst idag, men vänta bara så ska vi se vem som vinner i längden? Precis så var det! Jag bävar för dennes listighet. Det känns som att det går för bra…

Uppgifter dag 4:

  • Fortsätt att äta så mycket frukt du vill på morgonen innan du har ätit något annat. Helt ekologisk eftersom den inte innehåller massvis av bekämpningsmedel.
  • Avstå från socker och sötningsmedel i alla dess former.
  • Var riktigt medveten om vad matdjävulen säger till dig! Den tjuvlyssnar och kan tänka att nog kan den ge dig ett par dagar utan socker, vi får väl se vem som vinner i längden…
  • Men den är också ständigt beredd på att slå till, särskilt när du känner någon form av lägre känsla; frustration, ilska, ledsenhet, besvikelse eller liknande. Då kommer den att föreslå att du ska göra ett undantag, bara för idag…
  • Vad säger matdjävulen när den försöker övertala dig till att göra ett undantag, speciellt i situationer då du känner dig svag? Vilka argument använder den? För om du blir medveten om vilka argument den använder kan du lättare känna igen det och då tappar även argumenten sin makt över dig!

Vi hjälps väl åt? Det känns som sagt som om matdjävulen bara väntar på att slå till med full kraft när jag minst anar det och det känns lite ängsligt; kommer jag att lyckas stå emot? Vi får se… Har du lyckats än så länge? Berätta gärna.

Ha en underbar sockerfri dag underbara du! Jag ska iväg med familjen på café idag, det blir en riktig prövning. Vi hörs imorgon om du vill.

/Mona

PS1. Om du hellre själv vill gå kursen gratis kan du klicka här, (kursen är helt på engelska); http://www.mindvalley.com/quests/arabia/7-days-to-breaking-up-with-sugar

PS2.Frontbild av Brooke Lark on Unsplash