Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att berätta om en 7-dagars utmaning som jag går med Mindvalley som handlar om att skapa större medvetenhet runt när, var, hur och varför man äter socker. Idag handlar det om dag 5. Eftersom utmaningen är på engelska sammanfattar jag därför det viktigaste på svenska här för er.

Utmaningen heter “7 Days to Breaking up with Sugar” och är skapad av Eric Edmeades, som har skapat “Wildfit” som är ett revolutionerande program som handlar om att skapa medvetenhet runt det man äter.

Syftet med utmaningen är att öka din medvetenhet om socker, när och hur du använder det och hur det får dig att känna dig. Det handlar om att ge dig tillbaka din frihet att äta det du vill äta, inte vara beroende av socker.

Funderingar från igår;

 • Grattis! Du håller fast vid utmaningen! Det är inte många som gör det! Tack! Ja, jag håller fortfarande fast vid det, hoppas jag… jag åt dressing till salladen, igår på caféet, och den kan ha innehållit socker… tänkte inte så långt… Jag får börja att ta ännu bättre ansvar för det!
 • Hur mår du? Jag mår jättebra! Jag har faktiskt inget sötsug alls att prata om. Visst gör det sig påmint, men jag lyckas att konstatera att det beror på sockerberoende, uttråkan eller annan anledning som matdjävulen försöker att övertala mig med och då räcker det än så länge med att observera det och sedan avtar suget; fantastiskt!
 • Vad lägger du märke till? Se ovan.
 • Har du lagt märke till hur beroendeskapande socker är? Ja, värre än jag trott som sagt.
 • Har du lagt märke till hur matdjävulen interagerar med dig? O ja, den är mycket slugare än jag trott! Jag som tyckt att jag har kunnat läsa mig själv rätt bra…
 • Hur mår du två dagar utan socker? Jättebra faktiskt!

Eric berättar om att socker verkligen är väldigt beroendeframkallande.  Man har gjort test på däggdjur där de har fått välja mellan att äta mat och äta socker och de har i princip ätit ihjäl sig!

Vi har ett stort sug efter socker och det har gjort att vi människor har hållit oss vid liv ursprungligen.

Det var otroligt viktigt att äta frukt och bär både för att få mineraler och vitaminer och det var väldigt svårt att få tag på. Vi var tvungna att ha ett starkt sug för socker för att verkligen söka upp det, annars skulle vi vara lata och missa de viktiga ingredienserna.

Han berättar också om att eftersom frukt och bär bara fanns på hösten, inför vintern då det innebar att det blev mycket svårt att få tag på både mat och vatten, behövde vi då ha detta sockersug för annars skulle vi inte fortsätta att äta frukt och bär efter att vi blev mätta! Vi har också en töjbar magsäck för att kunna “äta upp oss” inför vintern. För överkonsumtion av socker gör oss feta! Och det var överskottsfettet som höll oss vid liv under de stränga vintrarna! De människor som hade genen för detta sug var alltså de som överlevde! Det är de förfädernas gener vi också har. Där har vi förklaringen till både det otroligt starka sötsuget och töjbar magsäck!

Det är alltså mycket svårt att stå emot sockersuget eftersom det är genetiskt nedärvt för att få oss att överleva!

Men idag, när samhället ser ut som det gör utan frukt- och bärsäsong och när allt finns tillgängligt jämt, ger det oss problem istället; vi äter ihjäl oss med hjälp, eller snarare stjälp, av dessa gener so vi fortfarande har kvar. Enda sättet att stoppa sockersuget är att avstå från socker!

Uppgifter dag 4:

 • Ingen mer frukt! Frukt- och bärsäsongen har precis tagit slut.
 • Du kommer att kunna känna att energin dippar idag, för du har förlitat dig på sockret i frukten på morgonen. Frukten var varit ditt “hälsosocker”, för att klara av att vara utan “skräpsockret”.
 • Idag är din första riktiga dag utan något socker; alla former av socker även frukt!
 • Några förvarningar;
 • Du kommer att kunna känna att energin dippar. Idag gäller det att vara ihärdig och hålla fast vid utmaningen att INTE falla till föga och göra undantag!
 • Idag är första dagen av riktig frihet och matdjävulen kommer att kunna bli riktigt sur och fråga var dennes frukt tog vägen!! Den kommer att kunna ta till ALLA tänkbara metoder för att få dig att tappa både modet och självbehärskningen! Den kommer att använda beröm, bedjande, hot, ynk, nedtryckning och hitta alla möjliga och omöjliga anledningar till att få dig att äta saker med socker i. Håll emot och håll ut! Lyssna inte på den!!! Vi kommer att prata mer om det imorgon lovar Eric.

Nu gäller det verkligen att kavla upp ärmarna och hålla för öronen när matdjävulen börjar med sina fula knep! Tyvärr hann jag äta frukt innan jag tittade på filmen så för mig lär det inte vara en riktig utmaning idag; det gick ju jättebra igår, om man bortser från dressingen…

Ha en underbar sockerfri dag underbara du! Vi hörs imorgon om du vill.

/Mona

PS1. Om du hellre själv vill gå kursen gratis kan du klicka här, (kursen är helt på engelska); http://www.mindvalley.com/quests/arabia/7-days-to-breaking-up-with-sugar

PS2.Frontbild av Jasmine Waheed on Unsplash