Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att berätta om en 7-dagars utmaning som jag går med Mindvalley som handlar om att skapa större medvetenhet runt när, var, hur och varför man äter socker.

Idag handlar det om dag 6. Eftersom utmaningen är på engelska sammanfattar jag därför det viktigaste på svenska här för er.

Utmaningen heter “7 Days to Breaking up with Sugar” och är skapad av Eric Edmeades, som har skapat “Wildfit” som är ett revolutionerande program som handlar om att skapa medvetenhet runt det man äter.

Syftet med utmaningen är att öka din medvetenhet om socker, när och hur du använder det och hur det får dig att känna dig. Det handlar om att ge dig tillbaka din frihet att äta det du vill äta, inte vara beroende av socker.

Funderingar från igår;

  • Hur går det? Verkligen? Det går jättebra! Men jag åt ju som sagt frukt före frukost igår och det är klart att det hjälpte…
  • Hur mådde du igår? Många har upplevelsen av att vara “låga” i humöret och en del tycker inte att det varit så svårt alls. Så hur var det för dig? Ärligt? Nej, inget sådant än…
  • Vad lärde du dig? Jag kände dock av sockersuget flera gånger men då räckte det att bara konstatera att det var sockersug och att jag valde att tänka på något annat så försvann det.
  • Noterade du någon inre dialog? Debatterade några delar inom dig om du skulle göra ett undantag eller inte? Eller var det så att du var helt inställd på att göra detta? Jag vet inte riktigt om jag bara lyckades muta “matdjävulen” med ett löfte om att Tomas ska göra chokladtryffeltårta till mig och mina kollegor till på tisdag och att den då blev tyst, nöjd och förväntansfull. Löftet om tårtan gjordes innan lovet och denna utmaning. Fram tills nu så har jag bara tagit det för självklarhet att jag skulle falla till föga för det… men det slog mig nu att om jag faller till föga för det så kommer allt detta arbete jag gjort under utmaningen att vara förgäves… Jag uppmanade dessutom en kollega att köpa med lite extra godis också eftersom vi behöver vara fokuserade ordentligt på uppgiften som kommer att vara lite enahanda… Så jag ställer till det för mig!!! Om jag står emot på tisdag, ja då kommer jag att klara det mesta…

Eric hoppas att det inte var lätt! Det han menar med det är att om du har en väldigt stark vilja som du använder nu kommer du att missa vad “matdjävulen” säger till dig och du kommer att vara oförberedd när den väl bestämmer sig för att övertala dig på riktigt. Du kanske ska till och med låtsas att du ger efter, låtsas att “matängeln” är svag för att verkligen få syn på den inre dialogen som pågår om mat; du kommer att lära dig så mycket om dig själv!!

“A strategy known is a strategy blown.” = En strategi som man vet om har ingen kraft kvar. Det är stunden när du börjar att känna till redskapen, knepen och de utlösande tillfällena som “matdjävulen” använder som de förlorar makten över dig!

Det kan vara så att den där “låga” känslan; ledsenhet, ensamhet, tomhet, brist på samhörighet, osäkerhet och obetydlighet visar sig eftersom du varit utan socker och frukt nu igår. Och “matdjävulen” kommer att försöka att förstärka den känslan för att övertala dig till att göra undantag; bara ett litet, den här gången, det är du värd du som känner dig så eländig, stackars dig… jag känner också så… jag vet att choklad skulle hjälpa… bara en liten bit… eller en läsk… till och med sockerfri skulle hjälpa…

Eric berättar att det är en mycket stor del i “Wildfit”, som är Erics största kurs, att folk blir så medvetna att både “matdjävulen” och “matängeln” är på samma sida och de är helt oberörda av det de inte längre vill äta.

Han provade själv med att bara förlita sig på sin egen viljekraft men upptäckte att det var svårt, ibland riktigt svårt att stå emot. Det var efter att ha blivit medveten om vilken inre dialog som fördes som “matdjävulen” tappade makten över honom och han inte längre behövde använda sin viljekraft för att stå emot sockersuget och det betydde all skillnad i världen.

Uppgifter dag 6:

1. Inget socker, oavsett form, inga sötningsmedel och ingen frukt.

2.Var riktigt riktigt uppmärksam på hur en del av ditt medvetande eller din kropp försöker att manipulera en annan del av ditt medvetande.

3.Var riktigt uppmärksam på dina känslor. Om du känner dig “låg”, om “matdjävulen” försöker få dig att känna dig låg eller om den försöker att dra nytta av att du känner dig låg, då ska du fråga dig två frågor;

  • Hur kan jag må bättre utan att äta den maten som “matdjävulen” försöker få mig att äta? Vad kan jag göra för att må bättre ändå?
  • Vilken känsla vill jag uppnå med att äta maten med sockret i? Vad känsla tror jag att den maten kommer att ge mig?

4.Och när du vet vilken känsla du är ute efter; hur kan du på annat sätt få uppleva den? Många gånger, fast vi har så lätt att kommunicera nu för tiden, känner vi oss ensamma, tomma och utanför och det är då som det skulle smaka så gott med choklad eller glass eller läsk eller…

5.Hitta andra strategier för att tillfredsställa de känslor som du tror att den sockerrika maten skulle göra. Kanske att ringa någon som du tycker om eller älskar skulle tillfredsställa den tomhet, ensamhet eller utanförskap du känner just nu? Kanske att uträtta lite saker på jobbet, som du har skjutit upp, skulle få dig att känna en känsla av uppfyllelse?

6.Oavsett vilken känsla du tror att den sockerrika maten kommer att ge dig, så ger den dig faktiskt INTE, eller om den gör det så är det VÄLDIGT tillfälligt!!! Det du ska göra är att komma på sanna och hälsosamma sätt att tillfredsställa den känslan istället för att äta socker.

Jag kommer nu att utmana min “matdjävul” ordentligt genom att göra klart för den att min intention är att INTE äta chokladtryffeltårta på tisdag och INTE heller smågodis! Jag misstänker att det kommer att kunna bli många lärdomar om redskap, knep och de utlösande tillfällena som “matdjävulen” kommer att ta till när den försöker ta makten över mig! Ska bli mycket intressant…

Ha en underbar, och förhoppningsvis sockerfri, dag underbara du!

/Mona

PS1. Om du hellre själv vill gå kursen gratis kan du klicka här, (kursen är helt på engelska); http://www.mindvalley.com/quests/arabia/7-days-to-breaking-up-with-sugar

PS2. Om du vill kolla in Erics stora program om att ändra dina matvanor över lag kan du kolla in länken här; https://getwildfit.com/wf90/ Åh vad jag vill gå det!!! 

PS3. Frontbild av  Le Buzz on Unsplash