Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att sammanfatta de 6 känslomässiga behoven som vi alla har, och som styr våra liv mer än vi tror.

Fakta är taget från Tony Robbins TED-talk som heter “Why we do the things we do.” och ligger inom de 10 mest visade TED-talks genom tiderna.

 

Hur kommer det sig att du gör saker som egentligen går emot det som du innerst inne vill?

 

Hur kommer det sig att du bryter mot dina viktigaste värderingar ibland?

 

Hur kunde du bete dig så dumt mot hen, fast du älskar hen mer än något annat?

 

Många gånger när detta sker är det för att du på ett undermedvetet plan styrs av dina 6 känslomässiga behov.

 

De 6 känslomässiga behoven är det som driver oss människor. De är kraften bakom allt vi gör!

Det finns alltid ett syfte bakom allt vi gör! Det kanske inte är medvetet, men det finns alltid ett syfte.

 

Om någon försöker begå självmord, finns det ett syfte bakom. Om någon försöker att göra någon annan illa, finns det ett syfte bakom. Om någon är villig att jobba 18 timmar om dygnet, finns det ett syfte bakom. Om någon inte vill jobba alls, finns det ett syfte bakom.

 

Det finns mönster som orsakar olika känslor. Saker som man gör med kroppen, det man fokuserar på och det språk man använder som orsakar vissa känslor.

 

Det finns mönster som gör dig arg. Det finns mönster som gör dig ledsen. Det finns mönster som gör dig exalterad. Det finns mönster som gör dig tacksam. Det finns mönster som gör dig konstant orolig, hela tiden. Det finns mönster som gör dig så övertygad att du kan springa genom en massiv vägg.

 

När du vet vilka mönstren är, kan du göra dig av med dem som inte fungerar och skapa nya som du vet verkligen gör det.

Det viktigaste mönstret är att veta varför människor gör som de gör!

 

Alla människor har ett syfte bakom varför de gör som de gör. Den goda anledningen är att det finns bara 6 syften. Det finns många olika berättelser, men det finns bara 6 syften; de 6 känslomässiga behoven.

 

När du vet vilka behov som styr en människa, kan du lätt tillgodose dem, men även förutse en människas ageranden och beteenden.

 

Alla kulturer, alla religioner, alla geografiska platser har olika värderingar, olika seder, olika beteenden, men alla människor, oavsett bakgrund och ursprung, har samma känslomässiga behov.

 

De 6 känslomässiga behoven;

 

  1. Behovet av visshet/säkerhet; är ett överlevnadsbehov.

 

Vi alla måste känna en visshet/säkerhet om att kunna undvika smärta och få något skydd eller tröst.

 

Varför?

 

För att konstant smärta, menas konstant pågående skada betyder slutligen död. Så behovet för visshet/säkerhet är inbyggt i varje människa.

 

Om nu alla människor har samma behov, hur kommer det då sig att vi beter oss olika?

Vi har alla samma 6 känslomässiga behov, men vi värdesätter dem olika.

 

För några människor är visshet/säkerhet är det känslomässiga behovet det som de absolut värdesätter mest. Om du försöker att ändra på något får de ett utbrott. De blir skräckslagna, arga eller urförbannade, för det som de värdesätter mest är att allt ska vara som det alltid har varit, för det är då de känner att de har kontroll på situationen.

 

Några människor värdesätter kärlek mycket mer än visshet/säkerhet. Vissa värdesätter visshet/säkerhet mer än kärlek, därför fortsätter de att stanna i relationer som inte längre är kärleksfulla, för att vissheten/säkerheten är starkare; man vet vad man har men inte vad man kan få.

 

Skillnaden hos människor, fast vi alla har de 6 känslomässiga behoven, är vilka 2 behov som vi värdesätter mest. Dessa två känslomässiga behov är de som avgör vår riktning i livet, och vår riktning i livet leder oss till ett slutmål eller öde.

Vilka är då dina två högst värderade känslomässiga behov?

Två personer kan ha samma två högst värderade känslomässiga behov, men ha två olika syn på vad som krävs för att uppfylla dem.

 

För någon betyder visshet/säkerhet 10 miljoner kronor. För någon annan betyder det att man kan be till gud och veta att allt alltid löser sig på bästa sätt för en själv. Någon kan uppleva visshet/säkerhet genom att träna hårt. Någon annan kan uppleva visshet/säkerhet genom att äta, särskilt att äta för mycket, för att blodet går ner i magen för att kunna ta hand om all mat hela tiden och då kan hen börja andas igen istället för att ha panikångest.

 

Vi behöver alla visshet/säkerhet, frågan är bara hur vi värderar det, och vad din hjärna säger som behöver hända för att du ska uppleva det.

Några har krav som är omöjliga att uppfylla för att de ska känna visshet/säkerhet, och på grund av det kommer de alltid att känna sig olyckliga.

 

Om du tror/tycker/tänker att du alltid måste tillgodose alla andras behov för att känna visshet/säkerhet, så kommer du alltid att känna dig olycklig och misslyckad, eftersom det är omöjligt att få alla att vara nöjda.

 

Så du måste veta vilka känslomässiga behov du styrs av och hur dina krav ser ut för att veta om det, du undermedvetet strävar efter, kommer att ta dig dit du vill eller inte.

Hur kan du då möta dina behov av visshet/säkerhet?

Du kan göra det på positiva sätt, neutrala sätt och du kan göra det på negativa sätt.

 

Många använder sig av ilska för att uppfylla sitt behov av visshet/säkerhet; “Anfall är bästa försvar.” för att kunna känna att de har kontroll i en oviss/osäker värld. De är väldigt ofta arga, det har sina sidoeffekter, men det fungerar för stunden.

 

De flesta människor tillfredsställer sina känslomässiga behov för stunden! Inte på lång sikt!

 

De känner sig vissa/säkra för stunden, men inte på lång sikt. Och då måste de göra om samma sak igen, och igen, och igen. Mat, rökning, alkohol eller vad det nu är som ger dem det långsiktiga tillgodoseendet.

 

Är det rökningen som tillgodoser ditt behov av visshet/säkerhet, eller är det att hen börjar dra djupa lugna andetag? Och kommer rökningen att hålla hen säker? Eller kommer det på sikt att döda hen? Det är så de flesta människor lever sina liv; för stunden! Inte med det som fungerar på sikt.

 

Kan det vara så att träning, på en hög nivå, när du känner att blodet pulserar i dig och du känner dig levande kan ge dig känslan av visshet/säkerhet? Vad finns det för dåliga sidoeffekter av det? Inga!!

 

Det finns sätt att tillgodose dina känslomässiga behov på som är stärkande, neutrala eller nedbrytande.

 

Varför skulle vi fortsätta att ha ett problem som förstör så mycket för oss, och som vi kan göra oss av med? Jo, för att det tillgodoser något, eller några känslomässiga behov!

 

Det finns en gräns när smärtan för att hålla fast vid ett beteende blir så stort att man överväger att sluta med det för att smärtan är för stor i jämförelse med det eller de behov som det uppfyller.

När man kommer till den gränsen är det lätt att bryta ett beteende, men innan man kommit dit, kan det vara mycket svårt att bryta ett beteende som uppfyller ett eller flera känslomässiga behov.

Man kan tillfredsställa ett känslomässigt behov på så många olika sätt.

Det man behöver veta är att människor kan ge upp sina drömmar och mål för att tillgodose sina känslomässiga behov! De kan även ge upp sin egen värdighet för att tillgodose sina känslomässiga behov! 

 

Om vi nu skulle ha förmågan att alltid kunna förutse vad som skulle komma att hända, hur skulle vi då uppleva det? Vi skulle bli uttråkade ända in in märgen! Alltså har vi också ett behov av ovisshet/osäkerhet. Det är det andra känslomässiga behovet, och det kommer jag att skriva mer om nästa gång.

Läsa inläggen:

Från början på detta inlägg

Del 2

Del 3

 

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

PS1. Om du vill titta på Tonys TED-talk, vilket jag rekommenderar, kan du klicka på länken; https://www.ted.com/tony_robbins

PS2. Frontbild av Alexander Lam on Unsplash