Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att delge dig den sjätte vanan som framgångsrika människor har enligt Brendon Burchard, författare till bestsellern “High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way”. Det här är del 1 av 2.

 

Brendon Burchard har i den största studien någonsin har tagit reda på vad det är som framgångsrika människor gör för att just bli framgångsrika.

 

Vana nummer 6 hos framgångsrika människor – Visa mod;

 

Framgångsrika människor är också rädda, de agerar trots sina rädslor, det är det som gör dem framgångsrika.

Vad har de då för inställning till livet?

Hur kommer det sig att de är tillräckligt “galna” för att agera ändå, trots sina rädslor?

Hur lever de sina liv för att våga agera när det väl krävs?

Hur måste du tänka regelbundet för att, när tillfället kräver att du ska agera, sannolikt vågar göra det?

 

Brendon har studerat den frågan i 20 år, för han ville vara mer modig. Han var i början så beroende av att passa in och få vara en del av gemenskapen att han inte var sig själv, han vågade inte säga vad han tyckte och tänkte med rädsla för att bli utesluten.

 

Han började att läsa psykologi och insåg att det hade med inställning till livet att göra, med “mindset”, och han började kunna se sina egna mönster, hur han omedvetet begränsade sig själv.

 

Han började också se mönster hos andra, att det fanns vissa personer som kunde lägga i en högre växel när det behövdes så de kunde bryta sig ur det mönster som begränsade dem. Hur tänkte de annorlunda?

 

Brendon utvecklade en fras, för att kunna bryta sig ut ur begränsande mönster och den behöver du säga var eviga dag och det är en “mindset”-övning. Den är svår, men om du kan lära dig den så kommer den att göra all skillnad i världen när du börjar att agera mot större mål i livet, säger han.

Du måste alltså lära dig själv och träna på detta;

 

Hedra kampen/motståndet!

 

Ofta det folk gör, när något problem eller bakslag uppstår, är att vi klagar på det, tycker synd om oss själva för det, blir fullständigt uppslukade av det, vi ser dem som förstörare och det blåser upp problemen till att bli större än de egentligen är och dessutom större än oss själva, så problemen fortsätter att vinna.

 

Problemen tar över vår inställning till livet, vårt “mindset”, och vi ställer oss frågor som; “Varför händer detta mig?” “Varför måste det hända nu?” Detta leder till att vi ser ner på kampen/motståndet och börjar hata det och det du hatar har en tendens till att helt äta upp dig. Ju mer hatet växer desto mer tar det över vår inställning till livet, vårt “mindset”, och det leder till att vi undviker kampen/motståndet nästa gång och det i sin tur gör att vi ger upp.

 

Brendon säger att han kan förutspå hur en person kommer att hantera problem i framtiden baserat på hur den personen har hanterade senaste 5 situationerna då personen upplevde kamp/motstånd. Om den personen har hatat, klagat, fördömt kampen/motståndet; så lycka till med att klara av nästa på ett framgångsrikt sätt, det kommer att bli mycket svårt.

 

Om man inte tar ansvar för sin egen del i kampen/motståndet, om man inte har tar lärdom av det, inte engagerar sig i det och ser på det som en möjlighet till lärande, har man inte rätt inställning för att lyckas med att ta motgångar på rätt sätt och även lyckas med det man vill uppnå.

 

Vill du lyckas att uppnå dina drömmar måste du hedra kampen/motståndet för det är del av processen, det är en del av livet, som man inte kan komma runt. Alla upplever det!

 

Oavsett förutsättningar, personlighet eller andra både inre och yttre faktorer, är det något som alla tvingas uppleva. Ingen har haft en enkel livsresa, även om en del naturligtvis har haft det fruktansvärt! Frågan är bara hur man väljer att hantera det när man väl är mitt uppe i det.

 

Det är till och med så att många av världens mest framgångsrika människor har upplevt bland det mest fruktansvärda man kan vara med om, och deras drivkraft har varit att hjälpa andra människor att undgå det som de själva upplevt.

 

De har tagit lärdom av det hemska och bestämt sig för att utnyttja det till något bra, något som kan ge andra människor ett värde, att det fruktansvärda de varit med om inte ska ta över deras liv och att nu när det ändå har hänt ska leda till något positivt för både andra och dem själva.

 

Många av de som lidit fruktansvärt har till och med tänkt att lidandet, när de var mitt uppe i det, var nödvändigt för att de skulle kunna utvecklas till det som de nu är. Att det hemska faktiskt hjälpt dem över tid till att nå sina egna innersta och mest betydelsefulla mål i livet.

 

Ibland börjar resan mot storslagenhet när våra föreställningar om bekvämlighet och välbefinnande körs över med en känsla av att nu är vi beredda på att anta utmaningen och bidra till ett högre syfte.

 

Lätthet är inte målet när det handlar om personlig utveckling och växande som människa, växandet är det som är målet!

 

För att växa krävs det att man tvingas utöka och förbättra sig själv.

 

Om du kan se det som du brottas med i livet, de utmaningar du befinner dig i just nu, som en del av resan, som finns där och som det är meningen att det ska finnas där, så kan du sluta med några av de vanor som hindrar dig att vara modig i framtiden.

 

Framgångsrika människor hedrar kampen/motståndet som de står inför, de är positiva inför dem, de har en positiv förväntan av vad de kommer att leda till längre fram; antingen att kampen/motståndet kommer att upphöra, göra dem bättre eller att den är nödvändig för att utveckla vissa förmågor eller talanger.

 

För att förvissa sig om att de ser kampen/motståndet på detta sätt har de framgångsrika människorna olika metoder:

 

– Släpp taget om frustrationen – det är okej att ha problem i livet

 

Sluta att förvänta dig perfektionism.

 

Sluta att förvänta dig att allt ska gå lätt jämt och ständigt, för det är den mentaliteten som får folk att hata kampen/motståndet. Om du inte gör det kommer du att hålla fast vid den och det gör dig både fientligt inställd till problem i framtiden och sämre på att hantera dem, vilket gör att du ger upp och inte når dit du vill.

 

Se kampen/motståndet som en lärdom, en möjlighet att lära dig mer om dig själv, situationen och kanske till och med om livet i självt.

 

Om vi inte kan göra något åt problemet, se i alla fall till att släppa frustrationen över det, så att du inte förstör ditt humör och även din livskvalitet. Förlika dig med att problemet finns där och gå vidare.

 

De problemen vi kan göra något åt, gör vi upp planer och arbetar konstruktivt och metodiskt mot lösningen av dem med en positiv sinnesstämning och en positiv förväntan om att de kommer att lösa sig eller på något sätt bidra positivt.

 

Släpp definitivt sådant som du varit frustrerad över länge! Det förstör ditt liv! Tänk så mycket energi det tar att hålla kvar vid gammalt skräp, sådant som tynger ner dig. Se det för vad det varit; lärdomar och erfarenheter som har tagit dig dit där du är nu. Ju mer du håller fast vid gamla frustrationer, desto större är sannolikheten att du inte kommer att klara av nya utmaningar.

 

Förlåt dig själv och alla inblandade, det betyder inte att du ska tycka att det som hände är okej om det är något riktigt hemskt, men att förlåta för din egen skull gör att du får massvis av energi frigjord som du kan lägga på sådant som får dig att må bra, sådant som gör ditt liv underbart.

 

Om du inte släpper gammalt groll kommer du att börja undvika ansträngning, förvänta dig att allt ska vara lätt och bli ständigt besviken på att det oftast inte går som du vill.

Det kommer att resultera i att du kommer bli galen och börja ta ut din frustration över alla småfel på andra omkring dig.

Du kommer inte bara att börja hata ansträngning, utan även börja hata att ha med människor att göra och hur kommer det då att gå för dig att ta dig till nästa nivå i det som du vill uppnå? Du kommer antingen att fastna där du är eller så kommer du att gå bakåt.

 

Resten av metoderna kommer i del 2, i nästa inlägg.

 

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

PS1. Vill du veta mer om Brendon Burchard, besök gärna hans hemsida på; https://brendon.com/

PS2. Vill du köpa Brendon Burchards bok High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way av Brendon Burchard

PS3. Frontbild av Lopez Robin on Unsplash