Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att delge dig 5 strategier du måste använda om du är pank för att vända på situationen som Brendon Burchard, författare till bestsellern High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way, har att ge oss.

 

Brendon Burchard och hans team har i den största studien någonsin har tagit reda på vad det är som framgångsrika människor gör för att just bli framgångsrika, så han vet vad han pratar om.

 

Brendom börjar med att säga att det inte är roligt att vara pank. Att det är svårt när man har drömmar, men att bankkontot inte tillåter något av det, när finanserna inte ens tillåter att man kan leva ett liv med bra livskvalitet.

 

Han har själv varit där, även om han idag är multimiljonär, och han ber oss att hålla huvudet uppe.

 

Oavsett anledning till varför du är pank så är dessa 5 strategier ett måste att använda om du är pank för att vända på situationen, enligt Brendon, annars kommer du bara att göra saken ännu värre.

 

5 strategier du måste använda om du är pank för att vända på situationen;

1. Ljug inte

 

Sluta ljug för dig själv och tro att allt kommer att bli bättre utan att du ändrar ditt spenderandebeteende.

 

Sluta säga att någonting kommer att förändras eller dyka upp som räddar situationen, för det är för det mesta inte sant.

 

Det du gör är att undvika den bistra sanningen om att du lever ett liv som du inte tycker om.

 

Undvikande är en mycket bra kortsiktig lösning för att finna trygghet och bekvämlighet, men undvikande är också mycket bra långsiktig lösning för att garantera misär och lidande.

 

Undvik inte situationen om du är i ekonomisk förtvivlan, låtsas inte som om det inte existerade.

 

Första steget för att få till en förändring är att vara ärlig och konfrontera den ekonomiska situation du befinner dig i, oavsett hur illa den är. Om du inte konfronterar verkligheten kommer du heller inte kunna göra något åt den. Det är dags att ta tag i situationen.

 

Var du pank för 6 månader sedan, men har inte förändrat ditt beteende för att du var för rädd att konfrontera det, så sluta nu att ljuga för dig själv och inse sanningen, annars kommer du aldrig att kunna förändra något av det.

 

När det är illa, måste du kalla det illa. Du kan inte låta optimism och hopp lura dig att det kommer att bli bättre, för det kommer att nästla in dig ännu värre i ekonomiska bekymmer och smärta. Gör inte så.

 

Personligen brottas jag med detta ibland. Vi har levt så länge med minimiinkomster eftersom vi prioriterar att vara hemma med våra barn istället för att ha dem på dagis och samtidigt gjorde min man sig illa i ryggen och blev långtidssjukskriven, så jag vet mycket väl hur det är att vara pank.

 

Det största problemet som jag upplever är att inte tappa hoppet om att det kommer att bli bättre, att Tomas, nu när han är återställd i ryggen, kan få ett deltidsjobb som både tryggar upp vår ekonomi och gör att flickorna fortfarande slipper förskola och fritids. För oss är det det viktigaste just nu. Det är inte lätt att få ett jobb just nu på landsbygden när han inte har så många kontakter på orten, vi har ju “bara” bott här sedan 2007 :-D.

 

2. Agera omedelbart

 

Så fort du inser att läget är som det är måste du agera obedelbart och sätta dig ner och gå igenom vad det är du spenderar pengar på. Gå igenom varenda liten detalj som du lägger pengar på.

Var sedan brutal och ta bort allt du du inte absolut behöver för ren överlevnad.

 

Behåll ingenting bara för att du “gillar” det! Ska du kunna vända på situationen så måste allt som inte är fullständigt nödvändigt bort.

 

Rensa bort allt som inte har med ren överlevnad att göra!

 

Du kan alltid ta tillbaka det senare när du har det bättre ekonomiskt, men just nu är det det här som gäller. Du måste göra en fullständing rensning av allt du absolut inte behöver för att ha en chans att komma på fötter igen rent ekonomiskt.

 

Om du inte gör något åt det spenderandebeteende som fick dig i denna ekonomiska situation från början, kommer du aldrig att komma ur det!

 

Du kommer att leva ett tufft liv under denna period, men det gör du ju redan, och denna rensning är det enda som kommer att kunna vända på det; du är ju pank, och nu måste det till en förändring om det ska kunna bli bättre.

 

Den kortsiktiga smärtan är inte rolig, men den långsiktiga belöningen gör att det är värt det.

 

Behåll allt du måste behålla, betala räkningarna du kan betala, ta hand om dig och din familj, men var inte extravagant i något enda område. Skär ner på allt du kan, du kan alltid lägga till det igen senare.

 

Om du inte gör det, utan sakta sakta drar ner på utgifter, det enda som händer är att du förlänger tiden det kommer att ta för att rätta till situationen.

 

Du måste vara hård mot dig själv med attityden; “Jag måste sluta göra så här. Jag behöver inte det där .. just nu. Jag behöver inte det här .. just nu.”

 

Brendon säger att han knappt kan tro att det är sant att det är så många människor idag som är panka, men som fortfarande köper fina saker, lägger pengar på dyra upplevelser och prenumererar på både det ena och det andra. De upplever sådan smärta att de undviker att ens titta på kreditkortsskulderna. De undviker allt för att slippa vara i verkligheten och ta tag i situationen. De gör gör allt de kan för att skapa en falsk bild som bara gör allt ännu värre.

 

När det begav sig med vår dåliga ekonomi var vi ganska snabba på att dra ner på utgifterna som var väldigt uppenbara, men kunde ha skurit ännu mer helt klart. Sedan har vi bit för bit skalat bort det som är utöver överlevnad till den nivån vi befinner oss på idag.

 

Det är fruktansvärt psykiskt påfrestande ibland med att inte veta om vi ska kunna betala alla räkningar eller inte vid månadens slut utan att be om hjälp, men det är då det gäller att plocka fram varför vi valt att prioritera tjejernas uppväxt på detta sätt.

 

Sista delen med dessa 5 strategier kommer i nästa inlägg.

 

Sammanfattning;

Det första du måste göra är att sluta ljuga för dig själv om att du är pank, om det nu är fallet. Innan ett erkännande kommer du aldrig att kunna göra något åt det beteende som har satt dig i den situation du befinner dig i.

Det andra du behöver göra är att omedelbart agera genom att skära ner på alla utgifter som inte har med ren överlevnad att göra för att ha ens en chans att komma på fötter igen.

Komma tillbaka till början på inlägget.

Läsa del 2

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

 

PS1. Vill du veta mer om Brendon Burchard, besök gärna hans hemsida; https://brendon.com/

 

PS2. Vill du köpa Brendon Burchards bok, klicka på länken High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way av Brendon Burchard

 

PS3. Frontbild av Ian Battaglia on Unsplash