Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att delge dig 5 strategier du måste använda om du är pank för att vända på situationen som Brendon Burchard, författare till bestsellern High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way, har att ge oss. Det här är del 2 av 2.

 

Brendon Burchard och hans team har i den största studien någonsin har tagit reda på vad det är som framgångsrika människor gör för att just bli framgångsrika, så han vet vad han pratar om.

 

Brendom börjar med att säga att det inte är roligt att vara pank. Att det är svårt när man har drömmar, men att bankkontot inte tillåter något av det, när finanserna inte ens tillåter att man kan leva ett liv med bra livskvalitet.

 

Han har själv varit där, även om han idag är multimiljonär, och han ber oss att hålla huvudet uppe.

 

Oavsett anledning till varför du är pank så är dessa 5 strategier ett måste att använda om du är pank för att vända på situationen, enligt Brendon, annars kommer du bara att göra saken ännu värre.

 

5 strategier du måste använda om du är pank för att vända på situationen;

 

De 2 första strategierna finns i ett tidigare inlägg, klicka på länken för att läsa om dem; Del 1

 

3. Be om hjälp

 

Om du är pank måste du prata om det. Ju längre du undviker att prata om att du är pank och be om hjälp desto längre kommer det fortgå. Det kommer att bli ett möster.

 

Du måste berätta för din partner, dina föräldrar och om du har ett företag så måste även alla där få veta hur företagets situation ser ut just nu, för du måste skära ner kostnaderna även där. Även om allt detta känns väldigt sårbart så är det ändå värre att ljuga. Ditt team måste få veta hur läget är för att kunna ha en möjlighet att hjälpa till med att vända på situationen. Det är inte juste att dölja det och sedan bara säga upp folk utan att ha förvarnat om hur situationen är.

 

Fråga andra om vad de tror att du kan göra för att vända på situationen, vad de tror att du kan förbättra, vet ni några ytterligare möjligheter i detta, några andra jobb eller hur kan du bidra med ännu mer värde till andra, för det är så du ökar dina inkomster.

 

Hemligheten för att komma ur en sådan här situation, är enligt Brendon, att be om hjälp och råd, även om det bara är idéer som du kan använda för att vända på allt.

 

Om du inte ber om hjälp kommer du heller inte att få någon, eftersom ingen vet att du ens behöver hjälp. Det är helt nödvändigt.

 

Betyder det att du måste svälja stoltheten? Ja, det betyder det! Men om du måste välja mellan stolthet och kunna leva ett bekvämt liv utan finansiell oro och smärta, så är valet lätt; välj bort stoltheten.

 

Stoltheten är svald för ett bra tag sedan, men det svider fortfarande när vi tvingas be om hjälp..

 

4. Du måste spara 10-20 % av allt du får in nu

 

Om du inte sparar 10 % nu när du har 1000 kronor, så kommer du heller inte att spara 10 % om 10 år när du tjänar 850 000 eller 8500 000 eller 85 000 000.

 

Människor säger att de ska spara senare, men det där senare blir aldrig av.

 

Du måste börja spara nu. Är det inte så att du sitter i den situationen du sitter i just nu, just på grund av att du inte bestämde dig för att börja spara, och placera pengarna, sedan ett antal år tillbaka?   

 

Du måste börja ändra på ditt “mindset” om sparande. Du måste börja betala dig själv först. Så fort du får pengar måste du sätta undan minst 10 %, till sparande eller intelligent investerande, till dig själv.

 

De enda intelligenta långsiktiga investeranden som finns, enligt Brendon, är Index Funds. (Vad det betyder har jag tyvärr ingen aning om just nu men jag får väl Googla det vid ett annat tillfälle :-D)

 

Brendon säger att Index Funds är det enda som slår markanden och berättar att Warren Buffet, som är en mycket framgångsrik affärsman, har sagt att det är det enda som kan vara bra att placera pengarna i.

 

Inverstera bara i Index Funds är Brendons råd, eller sätt in pengarna på ett sparkonto, men sätt undan minst 10 % av allt du får in.

 

Brendon fortsätter. Förut brukade människor sätta undan pengar för sämre tider, men det gör man tyvärr inte idag.

 

Folk lever lyxiga liv utanför deras ekonomiska ramar och får lov att hantera räkningar upp över öronen för att de inte levt ansvarsfullt. De har känt sig berättigade att leva på ett visst sätt för att de sett på bland annat sociala medier att andra lever på ett visst sätt och då tycker de att de också ska få göra det.

 

Det finns dem som köper skor för 5000 kronor. De finns de som har bilar för över en miljon kronor. Eller reser för tiotusentals kronor varje månad. Skillnaden är att du är pank!

 

Gör vad som krävs, men lev inte utanför dina ekonomiska ramar!

 

Glöm inte att du måste spara, för annars kommer du att få problem.

 

Detta är något som inte vi klarar just nu i alla fall. Vi har verkligen vridit och vänt på våra inkomster och utgifter, men detta går inte just nu, även om vi förstår vikten av det.

Brendon säger att det är ett måste att betala sig själv först, det vill säga spara eller investera minst 10 %, innan man betalar räkningarna! Om vi skulle göra det skulle vi hamna hos Kronofogden! Några tips?

 

5. Du måste skaffa dig nya verktyg

 

Vilka nya verktyg, kunskaper eller förmågor behöver du skaffa för att komma till nästa nivå?

 

Du behöver ställa dig själv frågor som;

 

Vad behöver jag lära mig för att få ett bättre betalt jobb?

Vad behöver jag kunna för att förbättra mitt företag?

Vad är relevant för mig att kunna just nu som kommer att hjälpa mig att komma ur detta?

Vad är det för något jag behöver kunna för att tjäna ännu mer pengar?

Vad behöver jag lära mig för att kunna ge ett ännu större värde till andra människor?

För det är det som det går ut på; ju mer värde du ger till andra människor, desto mer pengar kommer du att tjäna.

 

För Brendon, när han var som mest pank, var det digital marknadsföring, och copywriting, det som han behövde lära sig för det han gör; sitt författarskap och som en on-linetränare. Han var tvungen att klura ut det. han studerade alla och inte bara vad de gör, utan;

 

Vad gör de för att tjäna pengar?

Vilken typ av produkter skapar de?

Hur säljer de dem?

Vilken typ av psykologiskförsäljningsteknik använder de sig av?

Som en entreprenör var han tvungen att lära sig dessa saker.

 

Brendon är hård; du måste identifiera de saker som du behöver lära dig inom den branch som du är verksam inom för att kunna gå till nästa nivå karriärsmässigt. Du måste börja lära dig saker vid sidan av för att lyckas med detta. Sluta att ha fritid. Sluta att titta på Netflix. Säg upp det; du behöver de pengarna.

 

Ingen mer fritid; du behöver träningstid, tid att lära dig, tid då du tränar på de förmågor, kunskaper och egenskaper som krävs för att du ska kunna klättra kärriärsmässigt. Allt måste skifta från fritid till träningstid! Allt!

 

Du måste bli som en specialstyrka som bara fokuserar på att lära, lära och lära. Vad gör andra i min bransch som jag kan också kan göra? Vad gör mästarna inom min bransch? Lär, lär, lär.

 

Låna böcker och tidningar på biblioteket, fråga vänner om att få låna böcker av dem om de har om din bransch, har kollegorna några tips, chefen?

 

Det är jätteviktigt att göra detta även när du är pank, för annars kommer du heller inte att göra det senare, och det är det kontinuerliga lärandet som kommer att få dig att uppnå dina drömmar.

Använd alla de 5 strategierna NU!

 

Brendon vet att det är svårt och att du vill förtränga allt ihop. Du är säkert arg på dig själv och det är okej det också. Det är okej att vara arg på sig själv i 10 sekunder!

 

Så! Nu har du varit det!

 

Nu är det dags att tro på din egen förmåga att klura ut svåra och jobbiga saker och ting.

 

För det har du gjort tidigare, flera gånger, och det kommer du att göra den här gången med, om du angriper det på rätt sätt och fortsätter att tro på din egen förmåga att leta efter nya sätt att ge värde på, och att du använder ovanstående strategier.

 

Titta gärna på Brendons videor om How to Handle Money https://www.youtube.com/watch?v=mXYyEjRfO18&t=4s och How to Add Value https://www.youtube.com/watch?v=o3cNDjBSlVg&t=5s för att få lite mer inspiration i detta, men tro på förmågan att du kan reda ut detta! Du kan fortfarande ha självförtroende när du är pank.

 

Självförtroende handlar om att just tro på din egen förmåga att reda ut saker och ting. Och om du tror på det så kommer du också att göra det! Tro på dig själv men agera också på rätt sätt. Du kan klara detta! På kort sikt kommer det att vara tufft, men på lång sikt kommer det att du att komma på rätt köl igen och kunna börja leva ett underbart liv.

 

Det här en strategi som jag faktiskt använder, men inte fullt ut än så länge. Med två små tjejer så är det ganska fullt upp, men jag går upp kl. 4 varje jobbardag för att hinna både läsa och blogga innan jag går till jobbet och när jag är ledig är jag oftast uppe kl. 6.00 för att hinna göra det innan tjejerna vaknar. Kul att något man gör är åt rätt håll ;-D.

 

Sammanfattning;

 

För att komma ur den ekonomiska situation du befinner dig i måste du be om hjälp, både för att kanske få låna eller få pengar, men framförallt för att få tips och idéer som kan hjälpa dig att tjäna mer pengar.

Sedan måste du börja spara minst 10 % av alla inkomster.

Du behöver också identifiera de saker du behöver lära dig för att kunna kliva upp en nivå inom din bransch för att kunna ge ännu mer värde till andra, alltså för att kunna tjäna ännu mer pengar.

Sedan ska du byta bort all fritid mot träningstid då du tränar dig i alla de färdigheter, kunskaper och egenskaper som kommer att ta dig en nivå uppåt i karriären.

Det kommer att vara tufft på kort sikt, men på lång sikt kommer det att vara värt det lovar Brendon Burchard, numera mångmiljonär, men en gång så pank att hans flickvän fick köpa mat till honom.

Läsa inlägget från början

Läsa del 1

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

 

PS1. Vill du veta mer om Brendon Burchard, besök gärna hans hemsida; https://brendon.com/

 

PS2. Vill du köpa Brendon Burchards senaste bok, klicka på länken High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way av Brendon Burchard

 

PS3. Vill du själv se på detta videoklipp, klicka på länken; https://www.youtube.com/watch?v=VC7kJV6sV9k

 

PS4. Titta gärna på Brendons videor om How to Handle Money;

https://www.youtube.com/watch?v=mXYyEjRfO18&t=4s

och How to Add Value; https://www.youtube.com/watch?v=o3cNDjBSlVg&t=5s

 

PS5. Frontbild av Brunel Johnson on Unsplash