Välkommen underbara du!

Vad kul att du läst så här långt! Mitt syfte med detta inlägg är att delge en konkret utvärdering av mycket hög kvalitet och som får dig att tänka till och få upp ögonen på saker om dig själv och ditt 2017, samt kloka tankar inför 2018. Utvärderingen är väl värd tiden den tar att göra om du gör den seriöst.

“Utvärdering?! Varför ska man göra en sådan?” har jag själv tänkt många gånger, det har man väl en bra koll på ändå, en magkänsla liksom. Sedan jag gått kursen “12 Dimensions of Mastery – the Lifebook Quest” från Mindvalley  http://courses.mindvalleyacademy.com/lifebook-quest/ har jag verkligen förstått vikten av att utvärdera! För om jag inte vet vart jag vill, kan jag inte veta vart jag ska, och om jag inte vet var jag är kan jag heller inte ta nästa steg mot att ta mig dit jag vill och då blir mitt resultat i livet “lite hit och dit” istället för det jag vill. Jag kommer att delge många kloka tips och insikter från Lifebook, just den här kommer från Lifebook Magazine http://mylifebook.com/blog/lifebooks-annual-year-end-reflection-ceremony/ en websida jag verkligen rekommenderar, men eftersom året precis börjat och denna utvärdering handlar just om att utvärdera året som gått och sätta mål inför det kommande året delger jag denna just nu. Den tar lite tid att göra men det är väl investerad tid; jag och min man Tomas fick en hel del nya insikter som vi kommer att ha stor nytta av resten av livet faktiskt! Så fixa något gott att dricka och/eller äta, ta fram ett papper, eller ännu hellre en riktigt fin skrivbok, och en penna, helst en favorit, sätt dig på ett mysigt ställe där du får vara ifred eller sätt dig med någon du kan vara totalt öppen och ärlig med och som stöttar dig i allt och svara på dessa ögonöppnande frågor: (det som står i fetstil är min översättning från utvärderingen på engelska som jag har översatt och det som står inom parentesen är mina egna reflektioner. Mycket nöje!)

Utvärdering av 2017

 1. Vilken var din största triumf 2017? (Var stolt över det och tänk på det ofta! Definitivt oftare än dina misslyckanden!)
 2. Vilket var det smartaste beslutet du tog 2017? (Var stolt över det och tänk på det ofta! Definitivt oftare än dina dåliga beslut!)Vilket ord eller vilken fras sammanfattar bäst din upplevelse av 2017?
 3. Vilken var den mest värdefulla läxan du lärde dig 2017? (Och vad kan du göra med den erfarenheten så att du får ett ännu bättre liv?)
 4. Vilken var den kärleksfullaste handling du utförde 2017? (Var stolt över den och tänk på den ofta! Definitivt oftare än dina mindre bra handlingar!)
 5. Vad är den största outredda sak som du inte tagit tag i 2017? (Och vad kan du göra för att ta tag i det nu?)
 6. Vilka var de mest utstickande händelserna 2017? (Och vad kan du ta med för lärdomar av dem?)
 7. Vilka tre personer har haft den största påverkan på ditt liv 2017? Hur och varför? (Vilka lärdomar har det gett? Är det dags att göra något åt det och i så fall vad?)
 8. När kände du dig mest levande 2017? (Vad krävs för att du ska kunna göra det igen eller till och med regelbundet? När ska du göra det igen?)
 9. Vilken var den största risk du tog 2017? (Lärdomar?)
 10. Vilken var den största överraskningen 2017? (Lärdomar?)
 11. Vilket var ditt största misslyckande 2017? (Vad lärde du dig av det som du blev en erfarenhet rikare av? Tacka för det och bestäm dig för något konkret du ska göra för att inte göra om samma sak igen, annars kan du omedvetet hamna där igen.)
 12. Vilka rädslor kom till ytan 2017? (Varför och vad kan du lära dig av det? Jag kommer att skriva fler blogginlägg om detta.)
 13. Vad kan du förlåta dig själv för 2017? (Om du inte förlåter dig själv, för något du ändå inte kan göra något åt, kommer det att tynga ner dig och ta onödig energi från dig.)
 14. Vad kan du förlåta någon annan för 2017? (Jag kommer att skriva fler blogginlägg om just detta viktiga ämne senare.)
 15. Vad var din största lärdom 2017? (Tacka för den och gör något konkret för att dra nytta av det.)
 16. Vad svär du på att du aldrig kommer att göra igen? (Tacka för det och bestäm dig för något konkret du ska göra för att inte göra om samma sak igen, annars kan du omedvetet hamna där igen.)
 17. Vad svär du på att göra mer av? (Vad krävs för att kunna göra det igen och kanske oftare? När ska du göra det igen?)
 18. Vilket område kände du dig låst i 2017 och som du vill förbättra kommande år? (Att konkret ta tag i detta område kommer att ge dig en känsla av kontroll och målmedvetenhet som kommer att stärka ditt självförtroende och dina resultat i livet. Att leka struts kommer inte att göra det tyvärr, jag har provat det och det fungerar inget vidare.)
 19. Finns det något från 2017 som du behöver släppa taget om? (Tänk vad skönt med lättare bagage!)
 20. Vilka viktiga relationer har förbättrats mest 2017, hur och varför? (Vad har du gjort för att det har skett? Kan du föra över det till fler relationer?)
 21. Vilken komplimang hade du velat fått 2017? (Börja att säga det till dig själv när du borstar tänderna och var nyfiken på vad som händer efter 30 dagar i följd, jag lovar att du blir förvånad.)
 22. Vilken komplimang hade du velat ge 2017? (Se till att ge den nu, bättre sent än aldrig, det kommer att kännas så bra efteråt.)
 23. Vad mer behöver du säga eller göra för att vara klar med 2017? (Att ha ett rent samvete gör mycket för att få mer energi till det du vill göra i framtiden, att leva i det förgångna när det gäller saker man ångrar ska bara vara ett råd om att inte göra så igen, inte tortyr!)

Utvärdering och nystart 2018

 1. Vad skulle du vilja att din största triumf var 2018? (Dröm stort och kom på ett konkret steg du kan ta helst idag för att komma ett litet steg närmare.)
 2. Vilket råd ger du dig själv inför 2018? (Du själv är ju den som känner dig bäst och du vet innerst inne precis vad som är bra för dig, eller hur?)
 3. Vilken är den största ansträngning du tänker göra för att förbättra din ekonomi 2018? (Pengar är, bland annat, en stor möjliggörare för underbara upplevelser, är det något du vill få undan pengar till eller tjäna mer för att kunna göra?)
 4. Vad skulle du vara mest lycklig över att ha gjort klart 2018? (Vad skaver och hur skulle det kännas när det var klart? Kan du göra något åt det idag? Om inte, kan du tänka på ett annat sätt om denna sak så det känns bättre ändå?)
 5. Vilken underbar upplevelse tänker du ge dig själv 2018? (Helst något som du även kan njuta av efteråt i tanken.)
 6. Hur kan du vara mer öppen i sinnet 2018? (Nya resultat i livet kräver nya sätt att tänka på.)
 7. Hur kan du vara mer kärleksfull 2018? (Du vet väl att det man ger till andra är det man själv får tillbaka av andra?)
 8. Vad ser du mest fram emot att lära dig 2018? (Hjärnan och själen behöver ständigt nya upplevelser för att inte förtvina. Jag kommer att skriva mer om detta framöver.)
 9. Om du visste att du inte kunde misslyckas, vad skulle du då försöka med 2018? (Och om du aldrig vågar prova, hur ska du då veta om du kommer att lyckas med det eller få fler erfarenheter, som annars brukar kallas misslyckanden, som sedan kommer att göra att du faktiskt lyckas?!)
 10. Angående ditt jobb, eller det du vill jobba med, vad är du mest beslutsam om att förändra och förbättra 2018? (Hur kan du bli effektivare? Kan du göra saker roligare? I så fall hur? Att ha roligt på jobbet gynnar alla, även dig och dina resultat)
 11. Vilken är en outvecklad talang som du är villig att utforska 2018? (Tänk om Zlatan aldrig hade provat på att spela fotboll?!)
 12. Vad skulle du mest vilja ändra på hos dig själv, din personlighet, 2018? (Din uppgift på jorden är något unikt, eftersom du är unik. Om det inte fanns en mening med att vi alla var unika skulle det väl inte finnas någon mening med det, eller hur? Allt på jorden som inte har någon funktion elimineras.)
 13. Hur kan du bäst ta hand om dig själv 2018? (Fysiskt? Psykiskt? Emotionellt?)
 14. Hur kan du stå upp för dig själv på ett bättre sätt 2018? (Att inte stå upp för dig själv är vare sig snällt mot dig själv eller den som trampar på dig. Den som trampar mår förmodligen inte heller bra och behöver få veta att den måste ta tag i det; var en förebild och visa att nu måste det ske en ändring.)
 15. Hur kan du bli snällare mot dig själv? (Din inre kritiska röst kanske behöver få lite mer konkurrens av din inre bästa vän.)
 16. Hur kan du bryta igenom din rädslor 2018? (Inget växande i vare sig personlighet eller förmågor sker tyvärr i komfortzonen. Jag har provat det själv och det var inte förrän jag regelbundet vågade gå utanför den som jag verkligen började få både självinsikter och självkänsla på riktigt. Jag kommer att skriva mer om det i kommande blogginlägg.)
 17. Vad ger dig mest glädje just nu i livet? Hur kan du få mer av det 2018? (Om du aldrig, eller väldigt sällan, gör det som verkligen ger dig glädje, hur kan ditt liv då bli glädjerikt och lyckligt? Jag återkommer jättemycket till det på hela bloggen.)
 18. Vem eller vad är du mest beslutsam om att tjäna, andra än dig själv och din familj, 2018? Och hur ska du göra det? (Ju fler personer du tjänar, desto mer överflöd kommer du att få uppleva. Bill Gates uppfinning; PC:n, har förändrat livet för miljarder människor, det är inte en tillfällighet att han är mångmiljardär.)
 19. Vilket ord eller fras ska vara ditt ledord, intention eller tema 2018? (Och hur ska du omvandla det till konkreta handlingar? Inga drömmar i världen kan bli sanna utan att du gör något konkret för att de ska ske! Alla kan ta något steg mot sin dröm varje dag, med det man har och där man är, och att just ta ett litet steg varje dag mot sina drömmar är just det som kommer att göra skillnad över tid.)

Ett ordspråk, jag tror det är japanskt, säger ungefär så här:

Den bästa tiden för att plantera ett körsbärsträd var för 20 år sedan, den näst bästa tiden är idag! Så vad ska du göra idag för att ta dig ett litet steg närmare dina drömmar? (Kanske till och med ta reda på vilka de är?) Skriv ner dem! Helst där du ser dem varje dag och börja fråga dig själv varje gång du ser dem; vad kan jag göra idag eller kommande vecka som kan ta mig ett litet litet steg mot dem?

Ha en underbar dag underbara du! Och tack så fantastiskt mycket för att du valde att läsa ända hit! Jag hoppas att utvärderingen gav dig något! Om du vill läsa mer om liknande ämnen se till att titta in här ofta, vi kommer att skriva om det som bidrar till ett underbart liv!

/Mona

PS Frontbilden kommer från Milos Tonchevski on Unsplash