Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att berätta om en metod för att se positivt på saker som man kanske inte tidigare tänkt så positivt om och hur det kan påverka din livskvalitet till det positiva.

Jag tror att många är bekanta med denna text;

“Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.”

Den är tagen ur Sinnesrobönen som är skriven av den amerikanske prästen och teologen Reinhold Niebuhr 1926. Den används bland annat i olika 12- stegsprogram för att hjälpa människor att bli av med sina beroenden.

Det man inte kan förändra måste man acceptera, men det betyder inte att man måste gå och må dåligt för något man inte kan förändra!

Inom den personliga utvecklingen och framförallt inom NLP, Neuro Lingvistisk Programmering, som handlar om omprogrammering av våra tankar och vårt uppförande, är det just våra tankar om något som avgör hur vi känner och mår inte vad som händer i livet.

En metod som jag har lärt mig av Esther Hicks heter “Fokushjulet” och handlar om att tänka om – tänka nytt och positivt om saker som för närvarande känns negativa. Jag har själv förenklat den för att ännu snabbare kunna vända på saker som drar ner min energi. För mig har denna metod väldigt mycket! Jag är inte lika gnällig och fokuserar mer på möjligheter än tidigare, jag är lyckligare helt enkelt.

Så här fungerar min version av “Fokushjulet”:

 • Välj ut något som “skaver”.
 • Tvinga dig själv med att komma på vad som faktiskt är bra med detta, minst 3 saker men helst 5 saker. Det finns ALLTID något positivt i alla situationer även om det måste vara så drastisk att det handlar om att du inte är död. För om du vore död så skulle du inte kunna uppleva och känna så här.

Jag vet att detta kan vara mycket provocerande, särskilt om man varit med om riktigt hemska saker, men fortfarande handlar det om att;

 1. man kan inte göra något åt det som redan har hänt
 2. det är ett val om man ska låta det förstöra resten av ens liv också; räcker det inte med att det där hemska redan hänt? Att återuppleva det gång på gång kommer bara att göra plågan outhärdlig.
 3. om man lyckas med att tänka; okej jag har absolut inte valt det hemska själv, men nu har det hänt och jag ska inte låta det förstöra hela mitt liv! Vad ska jag använda denna erfarenhet till för att göra gott?

Här kommer några exempel på saker som jag har använt denna metod på:

 • Om jag känner att jag inte har lust att göra något med tjejerna för jag känner att jag måste göra annat; tänk på vad fort tiden går och att de snart kommer att flytta hemifrån! Du vill ju vara med dem och skapa underbara minnen för er allihop! Du vet också att det ger energi att göra något roligt med dem, och att du känner dig så nöjd efteråt, både för samvetet och att det faktiskt är roligt! Njut nu av tiden med tjejerna, åren går så fort och snart vill de kanske hellre göra något annat. Livet pågår nu! Och nu! Och nu! Vad vill du att tjejerna ska komma ihåg från sin barndom? Jo, att du tog dig tid till dem, eller hur? Att du alltid hade energi, kärlek, engagemang och tid för dem, för tjejerna och Tomas är det viktigaste du har i ditt liv eller hur? Och om du då inte lägger energi, kärlek, engagemang och tid på det som är det viktigaste av allt för dig, hur prioriterar du då?! Älska dem nu! När du kan! Det kan vara för sent precis när som helst!!!

 

 • Om jag har ont någonstans; åh vad jag är tacksam för att det bara är tillfälligt! Min kropp är en självläkande organism och jag kommer snart att vara helt återställd igen! Tack Universum för att du alltid hjälper mig med tillit, kärlek och helande energier! Tack för att jag lever! Om jag inte gjorde det så skulle jag aldrig mer kunna hålla om mina älskade och säga att jag älskar dem!!!

 

 • Om jag är trött; vilken lättnad att jag bara är trött! Jag lever faktiskt! Jag vet att jag utvecklas varje dag och det är omvälvande med nya vanor och det tar lite energi. Jag fortsätter att utvecklas och bli bättre, mer tacksam, mer kärleksfull, mer tillitsfull, mer ödmjuk, mer bidragande, mer effektiv, mer medveten, mer framgångsrik och lyckligare för varje dag! Det tar energi i början av varje ny vana, men sedan går det av sig självt! Jag är så stolt över dig Mona för nu tar du verkligen ansvar för dina resultat i livet, mer och mer för varje dag! Det är okej att vara trött ibland! 🙂

 

 • Om jag känner mig missnöjd med min kropp eller mitt utseende; tänk vad härligt att jag lever och är frisk! Jag har en fullt fungerande och frisk kropp som gör att min själ har någonstans att bo, som ger mig så mycket njutning och möjlighet till så många underbara upplevelser! Tack för att du finns! Jag vet vad du behöver för att må bra och fungera optimalt! Jag ska ta hand om dig ännu bättre från och med nu! Du kan se dina älskade, höra när de skrattar, hålla om dem och säga att du älskar dem! Alla kan inte det!!

 

 • Om det är stökigt eller skräpigt hemma i huset eller på gården; åh vilken glädje att vi har ett hem, med trädgård! Det kan vara stökigt och skräpigt ibland och det är för att vi har prioriterat annat just nu. Det är viktigt med ordning och reda, för det mår vi bra av, men det är också viktigt att umgås och göra saker som får oss att känna kärlek, lycka, glädje och tillit! Tänk på alla de människor som inte ens har ett hem!!!

 

 • Om kläder inte sitter eller känns bra; åh vad härligt! Ännu ett plagg att få göra mig av med så jag kan få plats med nya ännu snyggare och ännu mer välsittande kläder som ger mig ännu bättre självförtroende och en känsla av lycka och tacksamhet! Det finns miljontals människor som inte ens har kläder så de slipper frysa eller som kan skydda sig mot varken sol eller insekter!!!

 

 • Om saker är trasiga; vilken lättnad att vi är hela, lever, är friska och har varandra! Saker kan ersättas, men inte människor!!

 

 • Om jag är hungrig; vilken tur att vi har tillgång till mat! Tänk på alla stackars människor som inte får äta sig mätta ens varje dag, tusentals människor kommer att svälta ihjäl, idag! Jag har förmånen att få njuta av mat som är nyttig och som ger mig stärkande energi så att jag kan få fortsätta leva!!

 

 • Om jag känner mig otillräcklig; åh vad skönt att jag alltid vet att jag är skapad av Universum och att Universum aldrig gör något annat än det som det är någon speciell mening med! Jag är alltid tillräcklig, utvecklas alltid och jag är älskad för den jag är! Eftersom jag finns är jag värd allt gott i livet, precis som alla andra, och nu är det min tur att förvänta mig allt gott och ett fulländat liv med min älskade familj!

 

 • Om jag känner att jag inte har tillräckligt med pengar; stopp! Tänk nu på allt du har att vara tacksam för; livet, hälsan, familjen, kärleken, lyckan, glädjen, tilliten, själen, kunskapen, utvecklingen, tillhörigheten, Universum och allt vad det står för! Och allt det har du nu i ditt liv! Du har även så mycket annat som förgyller ditt liv;  ett vackert och tryggt hem i ett fredligt och rikt land, värme, mat, rent vatten ända in i huset, kläder, vackra saker, ett roligt och meningsfullt jobb och en meningsfull och underbar fritid! Tänk vilket underbart liv du har! Du lever faktiskt i överflöd och det är ditt tankesätt, enbart, som avgör hur mycket mer överflöd du kommer att dra in i ditt liv! Tänk nytt! Tänk stärkande! Fokusera på det du älskar och det du vill ha! Hur kan du bidra till ökat värde för andra? Den tanken kommer att göra dig framgångsrik! Det är du värd, precis som alla andra, och det du förväntar dig är det du får; så förvänta dig nu ett fulländat liv med överflöd av pengar så du kan njuta av livet fullt ut, utvecklas till din högsta potential och göra riktigt stor positiv skillnad i världen. Njut av den känslan!

 

 • Om tekniken krånglar; tack gode gud för att jag har tillgång till denna teknik, den underlättar och gör mitt liv så mycket lättare och njutningsfullt! Om den krånglar ibland, eller jag krånglar med den, är det bara en påminnelse om att jag verkligen ska uppskatta att den finns och att den fungerar nästan jämt! Tack för att den finns i mitt liv! Tänk, som sagt, på de som inte ens har en säng att sova i!!!

 

 • Om något händer som först verkar dåligt; Tack! Det här är bra! Vad finns det för bra i detta? Jag vet att alla situationer kan få mig att växa som människa och ta mig närmare mina mål, jag har bara inte kommit på det än. Tack Universum!

 

Jag har detta nedskrivet i Keep-appen och läser denna lista när jag känner att jag behöver vända på tänket.

 

Esther Hicks som har skapat metoden “Fokushjulet” har alltid en liten bok med sig för att alltid kunna skriva ner saker som “skaver”, så hon kan göra “omtänket” på sak efter sak, så att livet blir mer och mer positivt och att de negativa sakerna blir färre och färre bara genom ändra tankarna runt dem. Jag tycker att det låter som en superbra idé! Jag kanske ska köpa en liten bok till det imorgon?

Ha en underbar dag underbara du! Om du har fler tips på “omtänk” hör mer än gärna av dig!

/Mona

PS1. Om du vill veta mer om metoden “Fokushjulet” kan du klicka på länken; https://www.thevortex.me/the-focus-wheel-process/

PS2. Frontbild av Patrick Fore on Unsplash