Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att skriva om att Wim Hof har forskningsbelägg för att du kan duscha kallt och bli frisk, stark och lycklig. Hans metod är dessutom väldigt enkel. Längre ner finns en länk till en gratis minikurs med Wim själv där han förklarar metodens alla 3 delar.

 

Den första delen handlar om djupandning på ett speciellt sätt. Klicka på länken för att få läsa mer om det; Andas dig frisk, stark och lycklig.

 

Metodens andra del är att utmana hjärt- och kärlsystemet genom att duscha kallt.

 

Vi har 5000 kilometer blodkärl i våra kroppar och när vi börjar att träna det kommer hjärtfrekvensen att gå ner.

Vi har miljontals små muskler runt vårt hjärt- och kärlsystem och vi ska träna dem så att inte hjärtat behöver kompensera ett dåligt hjärt- och kärlsystem.

Dessutom kommer du att träna ditt sinne genom att succesivt vänja dig vid att duscha kallt så att du upplever det på ett positivt sätt.

Du kommer att få så mycket mer energi lovar Wim.

 

På grund av att blodflödet kommer att bli bättre, men även för att syret och alla livsnödvändiga mineraler kommer att flöda bättre och ge cellerna det de verkligen behöver, kommer du att få mer energi.

Hjärtfrekvensen kommer att gå ner, du kommer att få mer energi och hela din fysiologi kommer att bli mer alert mot bakterier, virus och andra yttre fiender.

 

“En kall dusch varje dag håller doktorn borta.” är Wims devis.

 

Wim Hof-metoden för att utmana hjärt- och kärlsystemet;

1. Duscha varmt och tvätta av dig om det behövs, eller bara gnid med händerna på huden fram och tillbaka på hela kroppen där du kommer åt.

 

Det det varma vattnet och “massagen” gör är att det öppnar upp alla blodkärl ordentligt.

2. Förbered dig på den kalladuschen med medveten djup andning i 5-10 andetag.

3. Börja sedan att vänja kroppen med det kalla vattnet genom att duscha först en arm, ta bort den från det kalla. Duscha sedan nästa arm och ta bort den från det kalla, sedan ett ben och så vidare.

 

Gnid gärna på kroppen för att sakta vänja den med det kalla vattnet.

4. Duscha sedan resten av kroppen med det kalla vattnet; långsamt och utan tvång. Att chocka kroppen med kallt vatten är inte bra, det gör mer skada än nytta.

 

Börja med 15 sekunder första gången och öka lite varje dag. Börja gärna med 16 gradigt vatten.

Om du inte tycker att det kalla vattnet känns aggressivt kan du duscha kallt, 12-13 grader, i upp till 2 minuter, så länge det inte kräver någon form av tvång.

 

Den vanligaste dödsorsaken i västvärlden idag är hjärt- och kärlsjukdomar och denna metod, att duscha kallt, är den absolut bästa träningen för hjärt- och kärlsystemet enligt Wim.

 

Det kalla vattnet gör kroppen alkalisk och det gör att den gör sig av med allt skräp och orenheter och det påverkar hjärt- och kärlsystemet på bästa sätt.

Hjärtfrekvensen kommer att gå ner och kroppen kommer inte att vara lika känslig för yttre omständigheter så som väder, temperatur eller feber.

Immunsystemet stärks eftersom cellerna och blodsystemet nu transporterar bort allt som inte är bra för kroppen på ett effektivt sätt.

Det kalla duschandet påverkar även kopplingen mellan sinne och kropp och ger dig ett övertag mot kroppens stressreaktioner. Du går inte igång på olika stressutlösande saker längre eftersom du tränar kroppen att stå ut med det kalla vattnet varje morgon.

Vi vet sedan länge att stressrelaterade sjukdomar är mycket farligt för oss och om vi då kan lugna ner hela vår fysiologi kan vi alltså lära kroppen att bli mer stresstålig och då blir även vårt sinne det.

 

Sammanfattning;

 

Wim Hof-metoden hjälper dig att bli frisk, stark och lycklig genom bland annat att duscha kallt. Att sakta vänja kroppen med, att efter en varm dusch samtidigt som man gnider på kroppen, duscha kallt gör att man tränar kroppens hjärt- och kärlsystem på bästa sätt.

 

Kroppen blir alkalisk och man rensar bort orenheter från cellerna vilket ger dig både mer energi och bättre hälsa.

 

I nästa inlägg kommer jag ta upp den 3:e delen i Wim Hofs metod för ett friskt, starkt och lyckligt liv; beslutsamhet, att kontrollera sinnet.

 

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

Tillbaka till början på inlägget

 

PS1. Vill du ha en gratis minikurs om Wim Hof-metoden med Wim själv, klicka på länken; https://www.wimhofmethod.com/free-mini-class

 

PS2. Om du sakta vill träna dig i den kalla duschningen finns det ett diagram att använda här; http://explore.wimhofmethod.com/wp-content/uploads/2018/01/whm-20-Day-Cold-Shower-Challenge2018.pdf

 

PS3. Ett av Wim Hofs TED talk; https://www.youtube.com/watch?v=zE9FfvPyPZg

 

PS4. Frontbild av Jorge Fernández on Unsplash