Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att berätta om en mycket effektiv metod för att stärka den personlighet som du vill ha genom att sluta med fula ovanor! Metoden har fått har fått rökare att sluta röka…

Har du en stark eller en svag personlighet?

Din personlighet definieras av hur dina ageranden relaterar till din personliga moral. Det hänger på om du gör det du säger att du ska, enligt dina egna moraliska värden! Om du gör det då har du en stark karaktär. Gör du saker du vet att du inte ska göra, enligt dina egna moraliska värden? Då har du en svag karaktär.

Det mest påtagliga om du har, eller kommer att forma, en stark eller svag karaktär är dina dagliga vanor, för du blir som sagt det du gör dagligen!

Din karaktär kan också påverka dina dagliga vanor! Du kan alltså välja dina vanor och på så sätt få dem att jobba med, eller emot dig; det är ett val! Det är alltså helt och hållet upp till dig att kontrollera dina vanor och medvetet skapa din personlighet som ett resultat.

Metoden jag skrev om igår är för att stärka de karaktärsdrag som du vill ha mer av, men det finns även karaktärsdrag hos dig själv som du vill få bort.

Eftersom det du gör, och inte gör, påverkar din personlighet kommer här även en metod för att sluta upp med fula ovanor. Jon Butcher hävdar att den är så kraftfull att den kan hjälpa dig att sluta med en olat som du aldrig har kommit åt tidigare och jag kan bara hålla med; jag lyckades bli av med mitt dagliga chokladätande.

Metod för att bli av med en ful ovana:

1.Vilka 5 fula ovanor skulle du helst vilja vara utan? Skriv ner dem.

För mig är det;

 • klaga
 • äta godis och fikabröd
 • vara lat; inte plocka undan saker direkt
 • vara lat; sitta för mycket på kökssoffan och känna efter hur trött jag är istället för att resa på mig och göra något som faktiskt gör mig piggare
 • skjuta upp saker som jag tycker är tråkiga men som måste göras

2. Välj ut en av dem, helst den värsta, som skulle betyda mest för din livskvalitet att bli av med.

Jag väljer ut att klaga! Både på mig själv och andra.

3. Vad får du ut av att hålla fast vid denna dåliga vana? Vad ger den dig? För om det inte finns något som gör att du på något sätt får ut något av den skulle du ju ha slutat med den för länge sedan, eller hur? Om du inte blir kristallklar över vilka saker du måste ge upp för att bryta den dåliga vanan kommer du aldrig att lyckas bli av med den.

För mig ger klagandet mig fortfarande;

 • tidsfördriv; det är lätt att hitta samtalsämnen på något som är fel. Det är ju helt sjukt att vi har lättare att hitta saker som är dåliga, än de som är bra, för jag är absolut inte ensam i detta.

Mitt uppdrag de närmaste veckorna blir att hitta positiva allmänna ämnen att prata om. Många blir besvärade av att man pratar om sådant har jag märkt för att det är konstigt och ovant, desto större anledning att vänja sig själv och andra, eller vad tycker du?

 • en känsla av samhörighet med någon annan; det är fruktansvärt hemskt att det är lättare att hitta en dålig gemensam nämnare än en bra! Jag är tyvärr inte ensam i detta heller, ett av de mänskliga behoven är just att känna samhörighet, men jag ska verkligen försöka att hitta positiva gemensamma nämnare hädanefter.
 • jag känner mig lite bättre själv när jag kan se att även någon annan inte är perfekt och/eller jag behöver andras gillande eller beröm för att må bättre; jag klagar när jag inte är i balans, alltså borde jag prioritera, före allt annat, att jag ständigt är balans! Jag vill inte att mitt mående ska styras av orsaker utanför min kontroll, för då blir jag helt beroende av andras beteende mot mig och det kan bara sluta illa.

Jag har mina knep, återkommer till det i ett annat inlägg, men det handlar om att jag måste bli medveten om att jag är ur balans tidigare än nu, så att jag lättare kan komma tillbaka. Mer ur balans tar både längre tid och mer kraft för att komma tillbaka och det kan ju vara bättre att lägga på något som ger ännu bättre livskvalitet, eller hur?

Sedan gäller det också för mig att verkligen göra det jag vet fungerar; ibland säger jag till mig själv att jag inte behöver göra det just nu och vad händer då? BLÄ!!! Jag lovar ständigt bättring på denna punkt och jag blir bättre och bättre att lyssna på mig själv och lyda, men åh vad det går långsamt framåt ibland. Om du känner mig privat får du jättegärna påminna mig om när jag är på klagohumör, jag behöver då bryta det och tänka om. Eftersom jag då är lite ur fas kanske du inte får någon uppskattande kommentar just då, men jag lovar att tacka dig efteråt när jag har balanserat mig igen. ;-D

4. Vilket är priset jag kommer att få betala om jag inte slutar med denna fula ovana? Här gäller det att skapa de smärtsammaste scenarierna och uppleva dem känslomässigt för att ge dig den där sparken i ändan att verkligen sluta upp med den fula ovanan.

För mig var cholkadätandet vs att bli fet och dö ifrån min familj i förtid ett enkelt val; cholkadsuget blev en äckelkänsla och det var jättelätt att sluta. Nu när jag skriver detta känns det till och med äckligt att ens tänka på sötsaker…

Nu ska jag inte glömma, eller rättare sagt förtränga, min nuvarande fula ovana som jag vill bli av med; klagandet. Mitt klagande kan leda mig till min värsta mardröm; att bli en bitterfitta! Ursäkta språket, men jag använder det ordet medvetet för att påminna mig om hur hemskt det är att vara runt sådana personer, för de kan ha båda könen, för att jag verkligen ska se till att inte hamna där själv. Jag har haft, och har fortfarande, några bittra människor runt mig och jag mår riktigt dåligt när jag har varit runt dem i sin fullt blommande bitterhet. Tänk om mitt klagande leder mig dit oavsett?! Hu, hemska tanke!

Tänk om det skulle leda till att jag blir en bitter gammal hustru, mamma, mormor och vän, så bitter att jag blir helt ensam för ingen står ut med att vara runt omkring mig?! Mycket skrämmande!!! Jag ska verkligen försöka att hålla tand för tunga hädanefter! Kanske jag ska ha något på mig som påminner mig om detta, som ett avskräckande exempel? Mitt målkort, de som läst tidigare inlägg om kapitel 2 ur “Tänk rätt bli framgångsrik” av Napoleon Hill vet vad jag menar, är ju något som jag alltid har på mig eller i närheten av mig kanske skulle fungera som en påminnelse? Att om jag fortsätter att klaga så kommer jag aldrig att nå mitt mål! Ja, det borde räcka som avskräckande exempel. Jag återkopplar här om hur det går. Cholkadätandet varje kväll upphörde ju direkt…

5. Om jag lyckas att frigöra mig från denna dåliga ovana, vad vinner jag då? Hur kommer mitt liv att förbättras? Försök att brodera ut de positiva resultaten så mycket du kan och njut av känslorna du skulle känna om det redan var sant, det kommer att hjälpa dig när eventuell abstinens eller bakslag kommer.

 • Jag kommer att bli trevligare att vara runt omkring och inte riskera att bli en avskräckande bitterfitta!
 • Jag kommer att träffa ännu fler positiva människor, som också är intresserade av att utveckla sig själva och sina liv och som kommer att berika mitt liv ytterligare, och på så sätt göra mitt liv ännu bättre och lättare genom att välja positivitet och kärlek framför andra sämre känslor.
 • Jag kommer själv att kunna fokusera ännu bättre på det som är bra och möjligheter istället för hinder, bland annat hur jag medvetet ska kunna ta mig ännu närmare mitt mål i livet, då jag frigör både tid och energi till något som ger något istället för det som tar energi.
 • Jag kommer att må och bli bättre; alla blir ju det de gör! Jag vill inte bli en klagande människa, alltså måste jag sluta klaga. Jag vill vara en person som fokuserar på det som är bra, ser möjligheter i allt och som förväntar gott av livet och framtiden!

6. Väg nu det du får ut av denna dåliga ovana mot det du riskerar och de fördelar du kommer att få om du lyckas med att sluta med denna ovana, vilket väger tyngst?

Du kommer att märka att den dåliga ovanan helt plötsligt inte är värt ett dugg om du jämför med det du kommer att kunna undvika och kunna vinna på att sluta med den dåliga ovanan!!! Game over för ovanan!

Jon berättar att han har bevittnat att folk gång på gång har lyckats att till och med sluta röka efter åratal efter denna övning! Riktigt häftigt!

7. Läs det du har skrivit varje kväll i en vecka för att påminna dig själv om vad som står på spel och ha gärna någon sak som påminner dig själv om detta på dig, så du kan påminna dig mest hela tiden om vilket pris ovanan du håller på att bryta verkligen har!

8. Vilka 3 ageranden kan du göra denna vecka för att verkligen bryta denna ovana? Det är viktigt att du ringar in de tillfällen eller platser då du är mest frestad att fortsätta med ovanan och kanske lägga till något annat för att distrahera dig själv.

 • Jag ska fylla på min energi kontinuerligt för att inte tappa energin och balansen; jag ska fylla på med energi oavsett om jag behöver eller inte varje gång jag går på toa. Problemet är fortfarande att komma ihåg att göra det… Några förslag?
 • Jag ska fylla på med energi ordentligt innan jag ska vara i kontakt med människor som har en tendens att bli bittra i sitt beteende.
 • Jag ska sätta en irriterande post-it lapp på mobilens skärm så att jag kommer ihåg att fylla på med energi och titta på mitt målkort varje gång jag ska kolla den. Vi får se om lappen, och det nya beteendet, eller latheten vinner… Scenariot med ensamheten är fortfarande väldigt avskräckande…

Hoppas att metoden har gett er lika mycket som den gav mig! Hör gärna av er om ni vill delge något.

För den modige och målmedvetne är det bara att ta tag i nästa fula ovana när den första väl har satt sig!

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

PS1. Om du vill veta mer om kursen som denna metod är tagen från kan du klicka på länken: http://courses.mindvalleyacademy.com/lifebook-quest/ . Jon Butcher som håller i kursen ovan har i sin tur fått denna metod från en annan gigant inom personlig utveckling; Tony Robbins. Vill du kolla in vem han är och lite om honom kan du klicka på länken; https://www.tonyrobbins.com/ .

PS2. Frontbild av Eye for Ebony on Unsplash