Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att delge dig Brendon Burchards tips på hur du gör för att behålla hoppet och vara uthållig när du strävar mot dina drömmar.

 

Brendon Burchard och hans team har i den största studien någonsin har tagit reda på vad det är som framgångsrika människor gör för att just bli framgångsrika, så han vet vad han pratar om. Det de kom fram till har han skrivit om i bestsellern High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way. Han är inte bara bestseller-författare, utan också High Performance Trainer och en av världens mest eftertraktade föreläsare.

 

Ge aldrig upp hoppet! Det är det viktigaste av allt för att kunna nå dina drömmar.

 

Om du kan läsa detta betyder det att du lever, och så länge du lever finns det hopp, menar Brendon.

 

Det är så lätt att ge upp hoppet när man ser allt mörker och allt elände i världen, särskilt när nyhetsrapporteringen är så negativt vinklad, eller när det händer dig personligen något som är hemskt, jobbigt eller på annat sätt frustrerande.

 

Men kampen är en del av livet, det är något man inte kan komma ifrån. Det kommer att vara så många kamper, besvikelser, tillbakagångar, utmaningar och mörka dagar, och en del i att kunna hantera det är att behålla hoppet.

 

Vi har ett psykologiskt behov att ha hoppet kvar, ett psykologiskt behov att tro att vi kan reda ut stormarna och klara oss, att vi kan bemöda oss och lyckas att nå våra drömmar och göra skillnad.

 

Så ha hopp.

 

Men hopp är inte något som du bara har eller kan förlora, även om vi använder det uttrycket, det är något som du måste skapa helt själv och få att växa.

 

Inga känslor är egentligen något som man bara har eller kan förlora, det är något som man skapar och sedan spär på för att göra dem starkare, eller ser till att “svälta” för att göra dem mindre, för att sedan inte uppleva dem längre.

 

Det är vi själva som tänker, tolkar och förutsätter att saker och ting är på ett visst sätt och det avgör om vi ser positivt eller negativt på något som händer eller sker.

 

Inget är egentligen vare sig positivt eller negativt i sig, utan det är våra föreställningar om det, som avgör hur vi väljer att se på saker och ting och det i sin tur skapar våra känslor.

 

Hopp är något som skapas av oss.

 

Så om det känns som om du har tappat hoppet så blir det en sak att ta tag i på att-göra-listan; att återskapa det.

 

Samma sak gäller med alla känslor som du vill uppleva; det är något som du måste skapa. Du måste medvetet med dina tankar och ditt fokus se till att skapa de känslor som du vill uppleva, det finns inget annat sätt.

 

Om du tror att andras ageranden eller beteenden ska göra att du känner vissa känslor så kommer det bara att sluta med besvikelser, eftersom du inte kan kontrollera andras beteenden. Du måste ta tillbaka kontrollen över ditt liv genom att medvetet generera, skapa, de känslor som du vill uppleva i ditt liv.

 

Hopp är en känsla som du kommer att ha mycket stor nytta av att skapa, eftersom den ger tröst och får dig att fortsätta kämpa, även när det blir tufft och till och med kan bli hemskt.

 

Hur skapar man hopp?

 

Det första du måste göra för att skapa hopp är att du måste behålla perspektivet

 

Många människor tappar hoppet och blir deprimerade just för att de tappar perspektivet, de blir allt för ego-fokuserade, känslomässiga och tänker bara på sig själva och det som rör dem i deras lilla värld. Därför missar de glädjen, kärleken och överflödet som finns i den större världen runt omkring dem och det gör deras situation ännu värre.

 

Världen håller faktiskt på att bli bättre och bättre när man ser på mänsklighetens livskvalitet i stort, fler och fler överlever, fler och fler får möjligheter att kunna påverka sin livssituation på ett sätt som de aldrig tidigare har haft, kunskap och teknik sprider sig över världen och mänskligheten får det bättre och bättre. Dessa saker ger oss hopp.

 

Så fort vi förlorar det stora perspektivet och vi hamnar i vår lilla lilla värld där bara ens eget är i fokus, är det dags att vidga perspektivet, det gäller att vidga vårt medvetande till det större perspektivet på livet som finns runt omkring oss och se hur mycket underbart som faktiskt finns att ta del av.

 

Brendon rekommenderar dig att ta en promenad i naturen och inse hur lyckligt lottad du är för att få finnas här. Ta en promenad utomhus och se människor le och tänk på vilken tur du har att få finnas här. Gå in på en restaurang och se hur människor flörtar och skrattar med varandra och du kommer att börja få en annan upplevelse av livet. Ibland måste du ta dig utanför ditt hus för att känna hopp.

 

Håll perspektivet på vad livet handlar om; att uppleva glädje, kärlek och gemenskap. Håll även perspektivet på ditt eget liv.

 

Om du känner dig nere just nu och kämpar, glöm inte plocka fram alla stunder då du har lyckats, alla stunder då du har överraskat dig själv med hur bra du har fixat saker och ting, alla stunder då du var riktigt schysst, alla stunder då du verkligen brydde dig och alla gånger då du skapat någonting fantastiskt.

 

Kom ihåg de stärkande stunderna då du lyckats, de stunder då bra saker hände. Plocka fram dem, känn och upplev dem igen när livet känns motigt, jobbigt, som en besvikelse eller bara mörkt.

 

Tappa inte perspektivet! Du har haft underbara stunder i livet och de kommer att komma tillbaka! Det är tron på det som kommer att hålla hoppet vid liv!

 

Vilka stunder i livet kan du tänka på och som får dig att må bra när du tycker att livet känns motigt?

Vilka inre bilder kan du se igen och som får dig att känna tacksamhet, kärlek och glädje?

Vilka ljud får dig på bättre tankar?

Vilka känslor vill du uppleva och hur kan du framkalla dem igen, och igen och igen?

 

Det andra du måste göra för att skapa hopp är att du måste ha en plan

 

Det är lätt att tappa hoppet om du inte har en plan, en vision, för hur du vill att ditt liv ska bli.

Vad är det du ser för dig själv och din framtid?

 

Ha sedan en plan för att det ska bli verklighet och tro på din egen förmåga att uppnå det, även om du kämpar eller har det svårt just nu.

 

I varje nytt “nu” kan du välja nya tankar, i varje nytt “nu” kan du välja nya ageranden, i varje nytt “nu” kan du välja att lära dig nya saker, skaffa bättre mentorer, vara bland mer positiva människor, läsa bättre böcker, titta på bättre videoklipp; du kan välja att styra ditt fokus på bättre sätt så att det stöttar din utveckling för att kunna följa din plan och nå din vision.

 

Brendon uppmanar oss att sätta oss ner ikväll och skriva ner vår vision, full med hopp, om vad vi vill åstadkomma i våra liv.  

Vad är det du vill ge?

Vad är det du vill uppnå?

Vad vill du bidra med i världen?

Vad vill du skapa?

Vad vill du uppleva?

Hur vill du växa som människa?

 

Bara skriv ned vad det är du vill. Skriv även ner de anledningar du har till att vara tacksam. Skriv ner dina “varför” till det du vill uppnå.

Börja sedan göra upp en plan för hur det ska gå till. Det är okej att inte veta alla steg i planen, men bestäm dig i alla fall för vad det första steget ska vara och bestäm sedan när du ska börja agera mot det, helst ikväll, men senast imorgon.  

När du sedan börjar följa planen och det uppstår hinder eller du ramlar; ge inte upp! Vet att det alltid finns ett nytt steg att ta. Om du misslyckas med ett steg, skapa ett nytt och ta dig vidare mot din vision.

 

Ge inte upp bara för att det är utmanande eller kämpigt, för dina drömmar är värda ansträngningen. Dina drömmar bryr sig dessutom inte om hur svårt det blir, dina drömmar bryr sig inte om hur frustrerad du blir, dina drömmar bryr sig inte om det blir mörka dagar, dina drömmar vet att de är värda det, och det är dags för dig att tro på dem igen och börja jobba mot dem med full kapacitet.

Det tredje du måste göra för att skapa hopp är att du måste vara ihärdig

 

Du måste fortsätta mot dina drömmar oavsett vad! Du måste ha rätt perspektiv, du måste ha en plan och du måste vara ihärdig med att fortsätta jobba mot visionen.

 

Det var så många gånger som Brendon själv vara nära att sluta med att göra alla hans videor, så många gånger han tänkte på att inte skriva ännu en bok, så många gånger han tänkte att ingen bryr sig om hans blogg, att ingen bryr sig om hans Facebookinlägg, att ingen bryr sig om hans Youtubekanal, att ingen bryr sig om honom.

 

Vi kan alla sitta på soffan, äta chips och titta på dumma tv-program och tycka synd om oss själva, men det bidrar inte till att vi känner oss vid liv, det bidrar inte till att vi får djupare kontakt med dem vi älskar och bryr oss om, och det bidrar inte till det vi skapar och på sikt ger till världen, så vi måste vara ihärdiga i att sträva efter våra drömmar.

 

Brendon frågar oss alla;

 

Vad är det för 3 saker du kan göra idag, och imorgon, och varje dag efter det, för att medvetet jobba mot dina drömmar?

 

“Jag ska göra minst 3 saker varje dag som tar mig mot det som betyder något för mig! Minst 3 saker.”

 

Det kan alla göra.

 

Vilka är de 3 saker som kommer att föra dig framåt mot dina drömmar idag?

Vem behöver du få kontakt med för att ta dig framåt?

Vad kan du läsa eller studera på nätet för att komma vidare?

Vilket litet steg kan du ta för att röra dig mot din vision, idag? Imorgon? I övermorgon?

Vad behöver du hålla fast vid bättre för att fortsätta kämpa mot dina drömmar?

Vad behöver du fortsätta att avstå för att ha energin för att uppnå din vision?

 

Sedan måste du vara ihärdig i det, igen och igen och igen. Varje dag. Det är så saker förändras.

 

Idag har Brendon miljoner följare på Facebook, miljoner av tittare på Youtube, miljoner läsare av hans bästsäljande böcker, men han säger också att han har varit nära att ge upp miljoner gånger, men han höll hoppet uppe att det till sist skulle göra skillnad. Och idag gör han verkligen skillnad med allt han gör för miljontals människor.

 

Han fortsatte att vara ihärdig, han fortsatte att jobba och jobba och jobba med tron på att om han fortsatte att hålla sig kvar på vägen mot sina drömmar, sin vision, fortsatte att ta bort hindren längs vägen, höll fokuset på sina drömmar, han sa inte ja till allting, han sa ja till det som gjorde att han tog sig framåt mot sina drömmar, och han arbetade mot det med en sådan ihärdighet att han nu lever sitt drömliv och det är med sann glädje.

 

Han säger att han inte hade klarat att uppnå det utan vårt stöd och om han inte hade hållit hoppet vid liv.

 

Det fjärde du måste göra för att skapa hopp är att du måste ha tålamod

 

Om du är frustrerad och hatar det där du befinner dig idag, så är att ha bråttom, det absolut bästa sättet att förlora hoppet på.

 

Det är när du stressar på och har bråttom, som du inte längre känner vinden i håret, ser skönheten i livet eller upplever framgången och framstegen du gör.

 

Du är i sådan brådska att du gör bara mer och mer för att få mer saker, att du plötsligt får känslan av att inte ha någonting, men i verkligheten är det så, du har så mycket att vara tacksam för.

 

En del i att uppnå saker, är att ha tålamodet för tiden det tar att jobba mot det.

 

Ha tålamod med dig själv, ha tålamod med andra människor, ha tålamod med att saker tar tid, särskilt att implementera nya saker och nya vanor, ibland tar saker så lång tid att du blir helt galen, men ha tålamod ändå.

 

Ibland förlorar vi hoppet om oss själva, andra människor, andra saker och ting, inte för att vi egentligen har gett upp hoppet, utan för att vi har glömt att ha tålamod med dem.

 

Du måste ha en hel del tålamod både med dig själv och andra människor om du inte ska förlora hoppet om dem och för dina relationer med dem.

 

Tålamod är ett kritiskt element, det har inte diskuterats så mycket enligt Brendon, men det är så fundamentalt att ha hopp och att ha tålamod.

 

Han hoppas att vi använder det han tipsat om, för även om det blir mörka dagar så förtjänar vi våra drömmar och vi förtjänar att fortsätta jobba mot dem med all den energi och kraft som hoppet ger.

 

När du har hopp så har du mer självförtroende, du är mer villig att sträva mot det du vill uppnå och du är mer villig att försöka. Dina drömmar förtjänar det.

 

När du har hopp blir dagarna ljusare, varje dag kommer att börja kännas mer magisk, du börjar se alla dessa saker som du hoppas på, du börjar se alla resultat av det du gör, du börjar se de saker som andra människor hoppas på och plötsligt inser du att du har ett fantastiskt liv som är fullt av hopp, fullt av liv, fullt av glädje och ljus; ett underbart liv.

 

Vad behöver du har större tålamod med för att fortsätta kämpa mot dina drömmar?

Hur kan du göra för att få det?

Vem behöver du har större tålamod med för att fortsätta kämpa mot dina drömmar?

Hur kan du göra för att få det?

Vad kan du göra för att påminna dig om att ha tålamod med dig själv, livet och dina medmänniskor överhuvudtaget för att nå dina drömmar?

Kan du titta på vissa saker?

Kan du ha vissa saker framme, hemma eller på jobbet, som påminner dig om att ha tålamod?

Kan du lyssna på något speciellt?

Kan du uppleva eller ta på något?

 

Sammanfattning;

Hopp är inget man har eller får, det är någonting man skapar.

Det första du måste göra för att skapa hopp är att du måste behålla perspektivet om att livet är underbart.

Det andra du måste göra för att skapa hopp är att du måste ha en plan för hur du ska arbeta mot dina drömmar.

Det tredje du måste göra för att skapa hopp är att du måste vara ihärdig i jobbet mot dina drömmar.

Det fjärde du måste göra för att skapa hopp är att du måste ha tålamod med dig själv, andra människor och livet i stort.

 

OBS! För att du ska inte missa några nya inlägg kan du acceptera att vi skickar pushmeddelanden, så får du upp en länk direkt i din webbläsare när ett nytt inlägg har gjorts och du kan då gå direkt till det nya inlägget.

 

Tills vi hörs igen; ha en underbar dag underbara du!

/Mona

PS1. Vill du veta mer om Brendon Burchard, besök gärna hans hemsida; https://brendon.com/

PS2. Vill du köpa Brendon Burchards senaste bok, klicka på länken High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way av Brendon Burchard

PS3. Vill du själv se på detta videoklipp, klicka på länken; https://www.youtube.com/watch?v=iY9lNNXbsv4

PS4. Frontbild av William Bayreuther on Unsplash