Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att ge dig en sammanfattning av en minikurs om hälsosamma förhållanden som Marisa Peer, en av världens mest framgångsrika hypnoterapeuter, har gjort. Det här är del 1 av 2.

 

Marisa har haft många egna frågespalter i tidningar där folk har kunnat skriva in för att få hjälp men olika saker i livet. Det som de flesta skriver in och vill ha hjälp med handlar oftast om relationer.

 

Efter att ha varit terapeut i över 30 år har hon kommit fram till att det finns egentligen 3 saker som gör att man misslyckas med att ha en kärleksfull relation som håller;

 

1.Man blir kär i samma typ av person om och om igen, fast man vet att det inte är rätt för en själv

Detta gäller speciellt kvinnor, men även män. Man blir kär i en person som behandlar en dåligt, som trycker ner en och som förminskar en.

 

Det som händer är att vi drar till oss det som är bekant och känt för oss. Hjärnan älskar det som är bekant eftersom det är vant och hemtamt av den enkla anledingen att det är enklare för den att hålla koll på eventuella faror då, det är hjärnans uppgift; att skydda dig och hålla dig vid liv.

 

Jag har skrivit mer om detta i tidigare inlägg om Marisa Peer, vill du läsa mer om det kan du söka på sidan på på hennes namn.

 

Så om du är en av dem som gör så här kan det vara bra att;

-Fråga dig själv; Varför gör jag så här? Vem påminner mig dessa människor mig om? Vad är det som är bekant för mig?

-Konstatera; Jag vet ju att den typen inte fungerar för mig!

-Bestäm dig för att leta efter en annan typ av partner!

 

För det vi annars gör är att återskapa samma scenario, men försöker ändra på slutet. Slösa inte bort tiden med att försöka ändra på slutet; ändra på början!

 

Välj en person som älskar dig för den du är och som behandlar dig med värdighet, respekt och aktning! Då blir livet lätt.

 

2.Tro att ett förhållande kommer att lösa alla problem i livet; “Och så levde de lyckliga i alla sina dagar.”

Du kommer fortfarande att kunna ha andra problem i livet. Problem är utvecklingsmöjligheter, som tvingar dig att växa och naturlig del av livet, de kommer inte försvinna bara för att du har ett förhållande.

 

Om de gjorde det skulle du snart bli både uttråkad och stanna i utvecklingen och det skulle inte vara till en fördel vare sig för dig som person eller för din livskvalitet. Vi människor behöver kontraster, omväxling och att växa som personer för att vi ska vara harmoniska och lyckliga.

 

Ett förhållande kommer att göra ditt liv bättre för du har någon att dela både lycka och olycka med, men det kommer inte att lösa alla problem. Den tron kommer bara att göra dig besviken och olycklig för att förväntningarna är orealistiska.

 

3.Om du inte känner dig älskvärd, värdig att älskas, kommer inget förhållande att hålla

 

Dina tankar är energi och om du utstrålar att du inte är värdig att älskas då är det det du får tillbaka; människor som inte innerst inne tycker att du är värdig att älskas.

De personerna har sina egna problem, förmodligen samma tro om sig själva, och uttrycker det genom att vara respektlösa.

De kan ju ändå inte hitta någon som skulle älska dem för den den är, för de tror också att de inte är värda det, så då är det lika bra att inte släppa in någon fullt ut med risken för att bli bortstött och sårad.

 

“Varför älskar du mig? Jag är inte älskvärd, vad är det för fel på dig? Vem tror du att du är? Lura mig till att tro att jag är något som jag inte är? (Älskad) Hela vårt förhållande är en bluff. Hen är för bra för mig.”

 

Att det egentligen är problemet går dem förbi, på samma sätt som det går förbi dig. Man får det bemötandet man kräver eller förväntar sig.

 

Marisa själv berättar att hon själv varit i samma sits. Hon hade en underbar pojkvän, men hon kände det som om han inte visste vem hon egentligen var, och att han en dag skulle vakna upp och inse att hon inte var den han trodde att hon var. Det man egentligen gör är att man saboterar för sig själv genom att omedvetet inte ge sin partner en verklig chans att bli ens insläppt.

 

Ofta har man lärt sig detta beteende av andra, antingen att man har sett att någon gör på det sättet, en förälder ofta som “jagar” efter kärlek oavsett bemötande. Eller så har man upplevt att bli behandlad på det sättet som barn av en förälder.

 

Marisa hade upplevelsen att allt och alla var viktigare, för hennes pappa, än hon när hon växte upp och därför var det bekant för henne att söka sig till män som behandlade henne på det sättet. Män kan också bli behandlade på precis samma sätt av en förälder, mor eller far, och lära sig samma beteende.

 

Vad gör jag då om jag vill träffa hen som verkligen bryr sig om mig på riktigt, som är rar och omtänksam, som behandlar mig som om jag är utvald och speciell?

 

Det måste börja “vänja” dig med det bemötandet och acceptera det, inte stöta bort det. Börja sakta men säkert att bekanta dig med att sätta dig själv och ditt mående först, när du väl har gjort det, kommer du att kräva och förvänta dig det beteendet av andra och då kommer också andra att behandla dig på det sättet.

 

Att ha någon som säger; “Jag tar hand om det här, du behöver inte oro dig.” och kunna lita på att det är så, är den bästa känslan i världen enligt Marisa. Hon levde länge som ensamstående förälder och var tvungen att ta hand om allt själv.

 

När hon upptäckte efter bra många år att hon bara blev i samma typ av män; skadade, självupptagna och taskiga, förstod hon att problemet låg hos henne själv. Hon var tvungen att bygga upp en tro på att hin förtjänade något bättre, någon bättre. Hon var tvungen att göra det bekant. Hon älskar nu känslan att ha någon som älskar henne och som hon älskar.

 

Hur gör jag då, rent konkret, för att “vänja” mig vid ett kärleksfullt bemötande, så att det blir så bekant att jag inte stöter bort det?

 

Det ska jag skriva om i morgondagens inlägg…

 

Jag bara älskar cliffhangers, gör du?  ;-D

 

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

 

Frontbild av Joanna Nix on Unsplash