Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att ge dig en sammanfattning av en minikurs om hälsosamma förhållanden som Marisa Peer, en av världens mest framgångsrika hypnoterapeuter, har gjort. Det här är del 2 av 2.

 

Efter att ha varit terapeut i över 30 år har hon kommit fram till att det finns egentligen 3 saker som gör att man misslyckas med att ha en kärleksfull relation som håller;

 

1.Man blir kär i samma typ av person om och om igen, fast man vet att det inte är rätt för en själv

 

Det som händer är att vi drar till oss det som är bekant och känt för oss. Hjärnan älskar det som är bekant eftersom det är vant och hemtamt av den enkla anledingen att det är enklare för den att hålla koll på eventuella faror då, det är hjärnans uppgift; att skydda dig och hålla dig vid liv.

 

Så om du är en av dem som gör så här kan det vara bra att;

-Fråga dig själv; Varför gör jag så här? Vem påminner mig dessa människor mig om? Vad är det som är bekant för mig?

-Konstatera; Jag vet ju att den typen inte fungerar för mig!

-Bestäm dig för att leta efter en annan typ av partner!

 

2.Tro att ett förhållande kommer att lösa alla problem i livet; “Och så levde de lyckliga i alla sina dagar.”

 

Du kommer fortfarande att kunna ha andra problem i livet. Problem är utvecklingsmöjligheter, som tvingar dig att växa och är en naturlig del av livet, de kommer inte försvinna bara för att du har ett förhållande.

 

3.Om du inte känner dig älskvärd, värdig att älskas, kommer inget förhållande att hålla.

 

Dina tankar är energi och om du utstrålar att du inte är värdig att älskas då är det det du får tillbaka; människor som inte innerst inne tycker att du är värdig att älskas. Att det egentligen är problemet går dem förbi, på samma sätt som det går förbi dig. Man får det bemötandet man kräver eller förväntar sig.

 

Ofta har man lärt sig detta beteende av andra, antingen att man har sett att någon gör på det sättet, en förälder ofta som “jagar” efter kärlek oavsett bemötande. Eller så har man upplevt att bli behandlad på det sättet som barn av en förälder.

 

Vad gör jag då om jag vill träffa hen som verkligen bryr sig om mig på riktigt, som är rar och omtänksam, som behandlar mig som om jag är utvald och speciell?

 

Du måste börja “vänja” dig med det bemötandet och acceptera det, inte stöta bort det. Börja sakta men säkert att bekanta dig med att sätta dig själv och ditt mående först, när du väl har gjort det, kommer du att kräva och förvänta dig det beteendet av andra och då kommer också andra att behandla dig på det sättet.

 

Hur gör jag då, rent konkret, för att “vänja” mig vid ett kärleksfullt bemötande, så att det blir så bekant att jag inte stöter bort det?

 

1.Skriv ner de beteenden som är bekanta, men som inte är bra, så att du vet vad du ska undvika och göra obekant.

“Jag tror att kärlek måste förtjänas.”

“Jag tror att jag måste jaga efter kärlek.”

 

Det är inte du som ska se till att din partner mår bra, det måste den ta hand om själv! Det är ditt jobb att få dig att må bra!

 

Om du ger bort ansvaret för att bli lycklig till någon annan kommer du aldrig att bli lycklig, för ingen annan än dig själv vet vad som gör dig lycklig!

 

Det är DITT ansvar att se till att du är lycklig, och din partners ansvar är att ta hand om sin lycka! Bara då kan två personer njuta fullt ut av ett förhållande, för då är förväntningarna på lycka på en sund nivå och man kan heller skylla sin eventuella olycka på andra. Det är inte hur man har det utan hur man tar det som avgör ens inre mående.

 

För om du gör “allt” för att göra din partner lycklig säger du undermedvetet; “Låt mig göra dig lycklig.” Inte; “Låt oss göra oss lyckliga tillsammans.” och det är då båda tar ansvar för den gemensamma lyckan.

 

2.Skriv ner de beteenden som är obekanta, men som är bra så att du vet vad du ska lovprisa, uppmuntra och göra bekant

 

“Jag tycker om när hen bryr sig om mig, och visar det.”

“Jag är värdig att älskas.”

“Kärleken finns överallt runt omkring mig.”

“Jag tycker om när hen sätter vårt förhållande först.”

 

Kom ihåg att din hjärna är programmerad för att hålla fast vid det som är bekant och välkänt! Det kan ta tid att vänja sig vid det som är nytt, även om du vet att det är det rätta.

 

Det kan vara bra att påminna sig själv om allt som en gång varit obekant som du idag gör varje dag; använda tandtråd, kanske sätta in linser i ögonen och så vidare för att lugna ner sig och veta att det nya också kommer bli vant och hemtamt.

 

3.Kom ihåg att självförtroende är väldigt sexigt och att tiggande om kärlek är väldigt osexigt

“Här är jag.”

“Du ska vara glad att du har någon som mig.”

“Jag är jättebra.”

“Jag är intressant, jag har massor att erbjuda.”

 

INTE;

“Jag gör allt för dig, bara du inte lämnar mig.”

“Vill du att jag ska göra något mer för dig?”

“Vad jag vill? Nä, det viktiga är vad du vill!”

 

4.Lägg inte all energi på att någon ska bli kär i dig, eller älska dig! Jobba inte för att någon ska älska dig!

Yttre saker är väldigt ointressant för en person som tar ansvar för sin egen lycka och som har ett bra självförtroende. Det är inte för inte som många fnissar lite åt någon som satsar allt på en yttre fasad för att bli älskad och accepterad, för det lyser liksom igenom att så är fallet. Särskilt människor som har ett bra självförtroende ser det.

 

5.Satsa på att bli kär i dig själv! Må bra för din egen skull! Det är sexigt!

 

Någon som har förstått att man själv är ansvarig för sin egen lycka, är bara intresserad av någon som också har förstått det!!

 

När du utstrålar att du tycker om dig själv och bryr dig om dig själv, då sänder du ut signaler till andra att göra på samma sätt.

 

Det gäller också tvärtom förstås. När du signalerar att du tolererar vilket dålig beteende som helst, är det också det du får!

 

Det enda, absolut det enda, du behöver göra för att få någon att älska dig är att veta att du är värd att älskas!

 

När du föddes fanns det inget som helst tvivel från din sida att du var värd att älskas, du föddes med vetskapen och förväntan att du skulle bli älskad. “Vem kommer att komma och uppfylla alla mina behov?” För i livmodern ficj du alla dina behov tillgodosedda.

 

Tyvärr är det väldigt lätt att tappa den tron genom att man blir kritiserad eller förminskad som barn.

 

6.Hur får man då den tron, att man är värd att älskas om man har tappat den? Hur blir jag kär i mig själv?

 

Varje gång du är framför en spegel, minst varje gång du borstar tänderna, titta di själv i ögonen och säg;

 

“Du, jag älskar dig!”

“Du är så underbar, så värd att älskas!”

“Du har ett fantastiskt leende!”

“Du har en härlig humor!”

 

Det låter smörigt och löjligt, men vem bryr sig? Det fungerar! Om du inte kan säga det och ta in det, hur ska du kunna ta in och acceptera att någon annan säger det?!

Se det som övning inför att hen kommer att säga underbara saker till dig och du behöver kunna ta emot det och tro på att det är sant. Vem tycker om att bli misstrodd när man säger sina innersta kärleksförklaringar?

 

Om du är obekant med att få lovordanden från andra så gör detta “spegelprat” att det blir bekant och du kan ta emot det, inte stöta bort.

 

Inte ta lovordanden som lögner och lismande för att sedan behöva vara på din vakt för att du förväntar dig att någon vill ha något i utbyte mot de snälla orden.

 

Ingen bryr sig om du har valkar eller andra “skavanker”! Det enda som betyder något är att du är en varm och kärleksfull person!

 

Så börja att säga snälla saker till dig själv. Varje dag! Även om du inte tror på det, och det känns som det mest onaturliga saken i världen!

 

För om du gör det tillräckligt mycket och tillräckligt ofta, så kommer du att börja att tycka att det är bekant, tro på det och tycka att det är den mest naturliga saken i världen.

Det är därför som mobbing är så fruktansvärt, för det förändrar ens egen syn på sig själv om det pågår under en längre tid. Tolerera aldrig nedlåtande beteenden, speciellt inte av någon som älskar dig, för det bryter ner din tro på dig själv! Kom ihåg att din egen dialog påverkar på samma sätt! Välj att säga stärkande saker till både dig själv och andra.

 

Det är när du vet att du är värd att älskas, precis som du är, det är då du blir älskad precis som du är! Utan förbehåll!

 

Då vet du att oavsett storlek på kroppen, pengar på kontor eller andra yttre saker, så är du värd att älskas, och andra kommer också att göra det, för det är den energin du skickar ut!

 

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

PS1. Nu kanske du förstår varför jag alltid avslutar mina inlägg med “Ha en underbar dag underbara du!”. Vi är alldeles för många som inte tror att vi är underbara. Läser du då mina inlägg och inte har trott det innan, så kanske de orden över tid får dig att tro och veta att du är det. Det är min avsikt i alla fall.

PS2. Vill du veta mer om Marisa Peer och hennes jobb kan du klicka på länken; https://www.marisapeer.com/

PS3. Frontbild av freestocks.org on Unsplash