Välkommen underbara du! Mitt syfte är att delge vad Bob Proctor, den personliga utvecklingens morfar/farfar, säger om hur man hanterar självtvivel.

 

En av de största sakerna som gör att folk inte kommer vidare är självtvivel. Ralph Waldo Emerson skrev i en essä om att vi människor vill kunna lita på oss själva, i den skrev han; “Det kommer att komma en tid i allas utbildning när de inser att avundsjuka är okunskap och imiterande är självmord.”

 

Så många människor tittar på andra framgångsrika människor inom det område som de själva är verksamma inom och är avundsjuka på dem. De säger; “Det där kan inte jag göra.”

 

Men det är inte sant! För om någon kan göra det, så betyder det att andra också kan göra det, för vi har alla samma mentala fakulteter, det handlar bara om att man inte förstår det.

 

Imiterande är självmord syftar på att inget i universum kan röra sig på samma sätt om du inte fanns. Allt som finns i universum är nödvändigt, för allt är beroende av allt, annars är det inte komplett. Allt rör sig på ett mycket precist sätt. Vi ska inte ens vilja vara som någon annan. Vi är alla sant unika. Det finns inte en enda människa som är exakt som någon annan och vi har alla den gudomliga förmågan att tänka.

 

Vad är då självtvivel?

Självtvivel är motsatsen till självförtroende. Självförtroende kommer från kunskap.

 

Låt oss säga att du känner självförtroende för att köra bil och du kanske är så självsäker att du gör det samtidigt som du kanske pratar med någon, utan att reflektera så mycket över hur det går till att köra från en plats till en annan. Det går på automatik, din koncentration ligger på samtalet du har.

 

Första gången du skulle köra bil var det inte alls så, eller hur? Bilen for både hit och dit och du kanske tänkte hur ska det här gå att lära sig? Men nu vet du hur man gör och är ganska självsäker.

 

Det finns många saker som du har fått lov att lära dig av andra men som du nu gör utan ett ens tänka på; gå, borsta tänderna, cykla med mera. Det betyder att om du lär dig mer om ett ämne så kommer även ditt självförtroende inom det ämnet att öka.

Självförtroende kommer genom kunskap. Ju mer du studerar dig själv, och förstår ännu mer vem du är, desto mer självsäker kommer du att bli i förmågorna i det du gör.

 

Vet att om du saknar självförtroende inom ett område, så är det för att du  har för lite kunskap inom det området. Det finns så mycket material i världen, det är bara att studera det och sedan börja tillämpa och använda dig av det. Det finns en vetenskap inom allt du vill lära dig, det är bara att lära sig att göra likadant som de som har lyckats, så kommer du också att göra det.

 

Tvivla aldrig på dig själv! Och när du gör det, förstå att orsaken till tvivlet ligger inte inom dig, utan felet ligger i ditt eget tänkande. Det är att du inte förstår vem du verkligen är. Studera dig själv! Studier av dig själv utvecklar självförtroende och självförtroende utrotar självtvivlet.

 

Ganska djupt, va? Men samtidigt känner jag att det ligger en stor sanning i det. Alla områden där jag tvivlar på mig själv och min egen förmåga, ligger det en osäkerhet bakom, och den går ju faktiskt att komma ifrån om jag bara lär mig lite mer om det ämnet. Wow! Det finns hopp!

 

Jag som är så fanatiskt intresserad av personlig utveckling kommer alltså att få ett ännu bättre självförtroende inom det ämnet, eftersom min kunskap inom det området ökar, och det är ju precis det jag vill ha! Jippi! Jag är alltså på rätt väg!

 

Vad vill du ha mer kunskap om, så du får bättre självförtroende i det?

 

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

 

PS.1 Vill du lära dig mer om Bob Proctor och det han lär ut kan du klicka på länken; http://www.proctorgallagherinstitute.com  

PS2.Frontbild av Riki Ramdani on Unsplash