Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att delge dig Brendon Burchards tips på hur du gör för att bättre hålla fokuset på det som är viktigt för dig.

 

Brendon Burchard och hans team har i den största studien någonsin har tagit reda på vad det är som framgångsrika människor gör för att just bli framgångsrika, så han vet vad han pratar om. Det de kom fram till har han skrivit om i bestsellern High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way.

 

“Hur håller jag mig fokuserad?”

 

Svaret på den frågan är nog det viktigaste i ditt liv, menar Brendon, för det kommer att påverka och avgöra så mycket i ditt liv.

 

Han hoppas för din egen skull att du kan lära dig att ta tillbaka fokuset i ditt liv, att bli mer avgränsad och klar över vad fokuset ska vara för dig, vad det verkligen betyder för dig och verkligen bestämma dig för att bara fokusera på det som är viktigt för dig, annars kommer du att förlora ditt liv, inte bokstavligt men känslomässigt.

 

Om du fortsätter att vara distraherad, lyssna på alla andra, göra som alla andra säger, säga “ja” till allt, följa alla sociala medier hela tiden och testa alla nya idéer som du får, kommer du att vakna upp en dag och inse att det du har åstadkommit i ditt liv inte känns meningsfullt för dig.

 

Ditt fokus styr i princip allt du gör i ditt liv. Ditt fokus styr dina känslor och dina tankar. Det du fokuserar på är det du upplever mer av.

 

Om du fokuserar på allt som är negativt, ja då är det det du kommer att se. Fokuserar du på det som är positivt så kommer du att se det mer. RAS är det system i hjärnan som kontrollerar detta.

 

Du skapar ditt liv med dina egna tankar, känslor, kropp, fokus och språk.

 

Jack Canfield skriver i sin bok The Success Principles om den 11:e principen Se vad du vill, få vad du ser. Den handlar just om att visualisera, fantisera i bilder, det du vill uppleva och på så sätt ställa in fokus på det du vill se.

 

Han berättar vidare om att i varje nu tar hjärnan emot cirka 11 miljoner intryck, men de flesta kan eller behöver du inte göra något åt. Vad som släpps igenom till din medvetenhet styrs av ett system som kallas RAS, Reticular Activating System, och det är inställt på att hålla dig vid liv och att fokusera på dina viktigaste mål. Det som RAS uppfattar som dina viktigaste mål är just det du medvetet fokuserar på och om du då fokuserar på det dåliga är det just det dåliga som det kommer att släppa igenom!!! Du kommer alltså att missa det bra!!!

 

För att omprogrammera ditt RAS för att få det att släppa igenom det du medvetet vill fokusera på måste du jobba med affirmationer och visualiseringar. Jag kommer inte att gå in mer på det här vad det innebär men vill du veta mer om det så kolla in Jacks egen förklaring genom att klicka på länken; https://www.youtube.com/watch?v=ESLL2M8Nizs

 

Att kunna fokusera på det som är viktigt i livet är en av livets största utmaningar, men också det som mest av allt påverkar din egen upplevelse av livet. Om du bara fokuserar på på det som är fel, fattas och går dåligt, ja då är det det som du kommer att se. Om du däremot medvetet bestämmer dig för att börja fokusera på det som är bra, det som redan finns och går bra är det också det du kommer att se. Så vad vill du se? Det som är bra eller det som är dåligt?

 

Fortfarande är det supersvårt att fokusera på det som är bra när livet inte upplevs bra, kanske till och med skitdåligt, men att fokusera på det som är dåligt gör faktiskt inte livet bättre!! Snarare tvärtom! Det gör det faktiskt ännu sämre!

 

Brendon frågar oss; Vad tror du kommer att hända med dina förhållanden och resten av ditt liv om du lyckas hålla fokus på det som är det viktigaste för dig?

 

Du måste ta tillbaka makten över det du fokuserar på, för det påverkar som sagt hela ditt liv. Det handlar om att uppleva den absolut bästa livskvaliteten du möjligen kan, i varje nu.

 

Så lyckas du återta makten över ditt fokus;

1. Inse att du måste ta färre beslut

 

Både hjärnforskningen och produktivitetsstudier visar att ju fler beslut vi måste ta, desto mer utmattad blir hjärnan, vi använder upp glukoset som är hjärnans bränsle, bränslet till viljestyrkan och förmågan att ta bra beslut.

 

Alltså; ju fler beslut du måste ta, desto mindre effektiv kommer du att bli i det långa loppet. Du kommer att förbruka din kapacitet på att ta massor av beslut så att din viljestyrka kommer att vara lika med noll.

 

Du måste minimera antalet beslut du måste ta för att behålla din kapacitet och viljestyrka.

 

Hur minimerar jag antalet beslut jag måste ta?

 

Sluta att slösurfa runt planlöst och använda socialamedier i tid och otid.

 

Att planlöst surfa runt tar fullständigt död på ditt fokus och din viljestyrka. Allt det du måste ta ställning till när du surfar runt; ska du klicka på den länken, eller den, konsumerar all din viljekraft i ett nafs.

 

Det betyder att du inte kan vare sig hålla fokus på det du ska göra eller ännu värre du kan inte ens omdirigera ditt eget fokus till det som egentligen är det viktigaste för dig, även om du vill, eftersom du redan har förbrukat din viljekraft.

 

Det du då gör är att distrahera dig ännu mer, gärna med ännu mer surfande eller andra typer av “multitasking”. När du då inte åstadkommer några resultat, på grund av allt detta distraherande, det är då du ger efter och hamnar framför tv:n och slözappar bort ännu fler timmar av den redan “meningslösa” dagen.

 

Det är lättare att bli mer distraherad, ju mer distraherad du är. Ju färre uppgifter du fokuserar på i taget, desto större problem kommer du att ha med att göra klart dem en i taget. Det är så folk slösar bort årtionden av sina liv säger Brendon.

 

Jag som i princip aldrig tittar på tv, och tycker att jag ändå inte har tid att uppnå det jag vill uppnå får just nu en riktig aha-upplevelse; är det därför jag har slut på viljekraften för att jag tagit slut på den tidigare, genom bland annat “multitasking” mellan lektionerna i skolan.

 

Jag har länge varit mycket frustrerad på att jag inte har någon ork kvar till det som är det viktigaste för mig; min familj, när jag kommer hem efter en arbetsdag. Nu får jag förhoppningsvis tips på hur jag kan angripa problemet och bli mer fokuserad; tack återigen Brendon Burchard för allt jag får lära mig av dig! Jag är så tacksam!

 

De flesta av oss vet att slösurfandet och sociala medier är beroendeframkallande för att det stimulerar belöningssystemet i hjärnan, men det är också därför som det är så utmattande.

 

Varje gång du slösurfar eller är på sociala medier måste du hela tiden ta beslut om du ska läsa vidare eller inte och det förbrukar din viljekraft som du behöver ha till att fokusera på det som är viktigt för dig!

 

Sluta alltså att slösurfa och vara så mycket på sociala medier! Vill du inte välja bort det helt, så se i alla fall till att begränsa det. Det är inte värt det, för det dödar ditt fokus och din viljekraft.

 

Gör saker medvetet på nätet och gör en sak i taget, gör det som tar dig närmare dina mål i livet, då sparar du allra mest ditt fokus och din viljekraft.

 

Vad kan du sluta med för att begränsa dina val?

Vad kan du börja med för att begränsa dina val?

2. Du måste definiera ditt “uppdrag”

 

Du måste ha ett “uppdrag” för vad du ska göra idag och du måste ha en intention om vad din nästa uppgift ska vara.

 

De flesta personer dyker bara upp och “gör” saker utan att ha någon som helst intention med det de gör, så det slutar med att de gör alldeles för många saker som inte betyder någonting för deras uppdrag.

 

Du borde fundera ut vad det är du vill få ut av livet, ditt uppdrag, vilka steg som tar dig dit och påbörja en plan som kommer att ta dig dit och sedan minimera allt annat.

Du måste bli väldigt, väldigt tydlig med ditt uppdrag och sedan jobba på planen att ta dig dit, steg för steg, allt annat får det bli ett “nej” på, tills du har nått ditt uppdrag eller att du har kommit så långt på vägen att du har friheten och resurserna att fokusera på något annat.

 

Det är därför folk gör som de gör, de är inte på det klara med vad de har för uppdrag och tar sedan på sig alldeles för många saker att göra, men som egentligen inte har med deras uppdrag att göra.

 

Det slutar med att de lägger både energi och tid på sådant som inte ger någon mening till de själva, eller som inte hjälper människor med det som de vill hjälpa människor på eller det som de är bäst på. Det är då de känner meningslöshet, ger upp sina drömmar och börjar distrahera sig själva ännu mer för att stå ut i den meningslösa tillvaron.

 

Du måste se till att satsa på att uppfylla dina drömmar så att du kan leva ditt liv så att du har energin och fokuset på det som ger mening till ditt liv, och på så sätt kunna erbjuda människor de tjänster som ger både dig och deras liv mesta möjliga värde och mening. Allt för att undgå känslan av meningslöshet.

Du måste veta vad ditt fokus ska vara för att hålla koll på det och kunna undvika distraktion, allt för att leva ett liv som känns meningsfullt för dig.

 

Om du inte har ett uppdrag för livet, för de kommande 10 åren, för detta år, för månaden, för veckan, för dagen så är det dags att sätta sig ner och skriva ned det; idag!

 

Om du bara dyker upp i livet och ser vad som händer, då blir du ett offer för alla andras önskemål och agendor och lever ditt liv genom att bara reagera på saker som händer. Du kommer då att tappa bort dig själv och det som är viktigt för dig.

 

Det kommer att göra dig frustrerad och bitter, med en känsla av rättfärdigande av bland annat slösurfande och andra distraktioner, som kommer att leda i en snabbt nedåtgående spiral av besvikelser, meningslöshet och i värsta fall depression.

 

Been there, done that. Learned a lot, don’t want to go there again.

 

Fokuset försvinner när vi inte gör framsteg!

 

Om vi inte gör framsteg mot någonting så försvinner vårt fokus. Vi lyckas inte vara uppmärksamma på någonting och vi tycker inte om oss själva.

Om du vill ha bättre fokus; se till att göra framsteg!

Om du börjar göra framsteg blir du ivrig, du börjar lägga märke till saker som fungerar och som för dig framåt och helt plötsligt har du fått fokus i ditt liv igen.

 

Har länge haft koll på vad jag ungefärligen vill uppnå i livet, men inte tagit mig tiden till att fokusera på det varje dag, och nu förstår jag precis varför jag tappat mitt fokus och min känsla av att göra framsteg. Jag måste finslipa uppdraget och sedan agera varje dag.

 

Först när jag skrev kortare inlägg varje dag här på bloggen kände jag att jag gjorde framsteg dag för dag, men sedan blev jag kräsnare med vad jag ville skriva om och då tog det längre tid och då fick det bli varannan dag ungefär.

 

Nu har har jag blivit ännu kräsnare om vad jag vill skriva om och då skriver jag varje dag, men det blir inte publicerat varje dag eftersom det tar så lång tid att skriva varje inlägg och det är då jag tappar suget för att skriva, men även för allt annat jag vill uppnå i livet. Jag behöver verkligen få in mer dagliga rutiner för dagliga framsteg.

 

Vad är ditt uppdrag i livet?

Hur vill du ha vuxit som människa innan du dör?

Vad vill du ha upplevt innan du dör?

Vad vill du ha bidragit med/till innan du dör?

Vad är ditt uppdrag de närmaste 10 åren?

Vad är ditt uppdrag detta år?

Denna månad?

Denna vecka?

Idag?

Just nu, efter du har läst detta?

3. Säg först nej till allt!

 

Säg först nej till allt, för att verkligen kolla att det du fått erbjudande om verkligen har med ditt uppdrag att göra. Ge dig några timmars betänketid innan du eventuellt säger ja till någonting över huvud taget.

Att alltid säga nej först kommer att träna dig i att utvärdera om det du fått erbjudande om verkligen är i linje med det du vill fokusera på. “Borde jag fokusera på detta just nu i mitt liv?”

Bygg upp några kriterier för dig själv som du kan använda för att spara energi, tid, resurser, viljekraft och fokus. “Får jag mer ut av detta än det jag lägger in?”

Du borde få tillbaka investeringen, något värdefullt inför framtiden, några lärdomar, andra saker som är viktiga för din personliga utveckling eller något som påverkar din livsstil positivt, om inte så bör du avstå helt från det.

Se till att om du ska fokusera på något, att det på något sätt leder till ett resultat, även om det bara har med din sanna passion, din sanna kärlek eller din sanna själ att göra, annars måste det bli ett nej.

 

Brendon säger att du kommer att hata att göra det, men det kommer att vara helt nödvändigt för att kunna göra de framsteg som kommer att ge dig det laserfokus som är nödvändigt för att lyckas uppnå det som är viktigt för dig.

 

Om du säger ja till allt, även det som inte är viktigt för dig, kommer du snart inte göra framsteg i det som är viktigt för dig och då tappar du både ditt fokus och meningen i ditt liv och det är då det bara går utför.

 

Om det går i linje med det du vill uppnå, ditt uppdrag, är det bara att köra på, men se till att det verkligen gör det, innan du säger ja till någonting som kommer att konkurrera om din energi, tid, fokus och viljekraft.

 

Vi måste värdera vår tid, ha kriterier för hur vi ska värdera saker i livet om vi någonsin ska kunna ha ett riktigt fokus.

 

Väldigt många människor säger ja till allt utan att ha kriterier för om det kommer att gynna dem eller inte, så de får för många saker att fokusera på och det gör att de inte gör några framsteg och då försvinner fokuset per automatik.

 

Ditt jobb är att komma tillbaka till en nivå i livet då allt är väldigt enkelt, att förenkla det du ska fokusera på.

Ha bara 1-2 saker att fokusera på på en och samma gång, och allt annat ser du till att avgränsa dig från så att du kan fokusera bara på det du för tillfället vill uppnå.

 

Dag för dag satsar du på att ta steg för steg framåt mot det som är viktigt och meningsfullt för dig; ditt uppdrag. Engagera dig i saker som du bryr dig om, saker som du älskar, saker som du njuter av och som ger dig mening och energi. Allt annat säger du nej till.

 

Du kommer då att börja göra framsteg som i sin tur hjälper dig att hålla fokus på det som är viktigt för dig och ditt liv kommer att bli meningsfullt och glädjerikt på ett sätt som du inte har upplevt tidigare.

 

Här är jag verkligen inte i fas. Det finns så mycket roligt att göra i livet att jag har så svårt att avgränsa mitt fokus och hålla koll på det som är det absolut viktigaste just nu. Jag har alldeles för lätt för att dras med i nya roliga projekt.

 

Vad kan du på rak arm säga nej till, men som du just nu ändå gör, men som inte ger tillbaka något för dig, för att spara på din energi, tid, engagemang, resurser och fokus?

Vad kan du börja med för att ge dig mer energi, tid, engagemang, resurser, fokus och mening i livet?

 

Sammanfattning;

Så lyckas du återta makten över ditt fokus;

1. Inse att du måste ta färre beslut.

För att spara på viljekraften rekommenderas att du slutar att slösurfa och bara “vara på” sociala medier för att få distraktion.

2. Du måste definiera ditt “uppdrag”

Du måste ha ett “uppdrag” för vad du ska göra idag och du måste ha en intention om vad din nästa uppgift ska vara.

3. Säg först nej till allt!

Säg först nej till allt, för att verkligen kolla att det du fått erbjudande om verkligen har med ditt uppdrag att göra.

 

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

 

PS1. Vill du veta mer om Brendon Burchard, besök gärna hans hemsida; https://brendon.com/

 

PS2. Vill du köpa Brendon Burchards senaste bok, klicka på länken High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way av Brendon Burchard

 

PS3. Vill du själv se på detta videoklipp, klicka på länken; https://www.youtube.com/watch?v=WhbYBb0huMs&t=366s

 

PS4. Frontbild av Paul Skorupskas on Unsplash