Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att delge dig de tips som Brendon Burchard, författare till bestsellern High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way, har att ge oss om hur man kan hantera självtvivel.

 

Brendon Burchard har i den största studien någonsin har tagit reda på vad det är som framgångsrika människor gör för att just bli framgångsrika. Om du vill bli och göra bättre rekommenderar jag allt hans material; böcker, podd, Youtubekanal och nyhetsbrev. Han vet hur man gör för att lyckas om jag säger så. Jag lär mig så fantastiskt mcyket av honom.

 

Alla har självtvivel. Stunder då vi inte tror på oss själva eller det vi vill uppnå.

 

Det kommer heller inte att försvinna, så frågan är hur ska du kunna använda det som ett verktyg för att motivera dig själv och få dig själv att vara driven och våga göra det som du är rädd för?

Du ska inte vara upprörd över att du har självtvivel enligt Brendon, för alla har det oavsett hur framgångsrik eller självsäker man än är.

Frågan är; ska du använda det som något som stoppar dig eller ska du använda det som en språngbräda till att få saker gjorda?

 

4 idéer för att hantera självtvivel bättre;

1. Du måste omformulera “självförtroende”

 

Många säger att de har dåligt självförtroende och att de inte tror på sig själva, att de viker ner sig. Men många människor lär sig heller inte vad riktigt självförtroende är.

Många gånger kan man ha förtroende att man kan klara av saker men ändå tvivla på sig själv, det gör dig verklig, för bara superegoistiska galningar; sociopater, saknar självtvivel, säger Brendon.

Självtvivel är okej.

Det du måste fundera ut är vad betyder självförtroende för dig? Vad är motsatsen till självtvivel för dig? Vad betyder det?

 

Brendon, och hans team, har i den största studien någonsin om högpresterande människor världen över, fått fram att de mest framgångsrika människorna tänker och tror att de har förmågan att klura ut saker och ting, det är deras syn på självförtroende. De betyder inte att de inte har självtvivel, men de tror att de har förmågan att klura ut saker och ting.

 

“Ge mig tid, energi, resurser, mentorskap och stöd och jag kan klura ut vad som helst!” är vad de tror, och det är det som du också måste börja tro om du ska lyckas.

 

Istället för att ifrågasätta dig själv, behöver du börja tänka på situationer, som du inte var beredd på, där du redan har klurat ut saker och ting. Du måste börja tänka på saker i det förflutna då du inte hade en aning om hur du skulle göra, men du klurade ändå ut det. Ta självförtroende från det!

 

Så nästa gång när du upplever självtvivel och håller på att balla ur, ta dig då tid att tänka på alla de gånger då du faktiskt övervann självtvivlet, bristen på kunskap, bristen på vad det nu än var som du kände och ändå klarade av det.

 

Det finns betydligt fler sådana situationer än du vill ge dig själv erkännande för. Försök att vaska fram dem, för du måste skaffa dig minnen då du övervann dem som är mer än allt tvivel och oro du kan känna.

 

Om tankarna bara består av “Jag har inte.. Jag kan inte.. Det går inte..” det klart att du kommer att uppleva självtvivel.

 

Men om du kommer ihåg situationer då du övervann tvivlet, fixade det, lärde längs vägen och det blev bra, har den inre dialogen och påminner dig själv om det så kommer det att bli ett mer genuint självförtroende som säger;

“Vet du, jag tror på min förmåga att klura ut saker. Även om jag har en del tvivel om hur det ska gå, så vet jag att jag har förmågan att klura ut det. Ge mig bara tillrcäkligt med tid, ansträngning, energi, resurser och stöd så kommer jag att klura ut det.”

 

Genuint självförtroende handlar inte om att veta allting utan att veta att man vet att man kan klura ut det längs vägen.

 

Så nästa gång du har självtvivel, stanna då upp och säg till dig själv;

“Vet du, jag kommer att klura ut det. Jag kommer att klura ut det.” Och ha sedan tillit till det.

 

2. Du måste börja varje morgon, och gärna varje ny situation, på ett medvetet sätt

 

Många gånger är anledningen till att vi har självtvivel att vi är överallt med vårt fokus.

 

Ibland är vi smarta i en situation och ibland är vi dumma i en annan situation. Ibland presterar vi bra här och ibland presterar vi dåligt där.

 

Det är så många av oss som bara reagerar och följer med strömmen, och eftersom de bara reagerar har de personlighet och ingen karaktär.

 

De har inte bestämt vem de verkligen är;

 

“Vem ska jag agera som i denna situation?”

“Vem ska jag bete mig som i den här situationen?”

“Hur ska jag behandla människor i den där situationen?”

 

På grund av att de inte har bestämt tillräckligt medvetet hur de ska agera och bete sig, och börja leva enligt det, känner de en hel del frustration och obalans i livet.

 

Eftersom de inte vet vilka de är för att de hela tiden reagerar på det som händer dem i livet. Problemet är att det alltid händer olika saker i livet, världen förändras, människor förändras och situationer förändras.

 

Så om du bara dyker upp och ser vad som händer och hur det går, kommer du aldrig att bygga en medveten personlighet med karaktär.

Självklart kommer du att tvivla på dig själv, för varje situation är olik en annan, så du kan inte lita på det. Men du kan känna en styrka inifrån att från och med nu vaknar du varje dag och tänker; “Okej idag ska jag vara dessa 3 ord.” Du sätter bara 3 ord och så är du de 3 orden den dagen.

 

Till exempel; om du bestämmer dig för att vara rolig, lekfull och glad, ja då är det det du är under den dagen.

 

Nästa dag bestämmer du dig för att vara 3 nya ord; omtänksam, tålmodig och uppskattande.

 

Gör du detta om och om igen, att du medvetet sätter intentioner om hur du vill vara och sedan vara det, dag för dag, vecka för vecka, månad för månad, så kommer du att vakna upp en dag och känna självförtroende för den du är.

För du vet att du kan styra ditt sinne, dina känslor och din kropp till att vara den person du verkligen vill vara.

Ju oftare du agerar som du vill, desto mer riktigt, genuint självförtroende kommer du att få in i ditt liv.

3. Du måste ha klarhet, du måste ha en plan och du måste få kraft och styrka

 

Många människor har självtvivel i sina liv för att de inte har klarhet i vad de vill.

 

Många människor har självtvivel i en situation för att de inte har satt sig ner och planerat den. De förbereder sig inte. De frågar inte mentorer, gör likadant som andra som de ser upp till eller tar reda på fakta för att klura ut saker; okej jag ska först göra så, sedan ska jag göra så, för att sedan göra..

Med andra ord; om du inte vet de nödvändiga stegen du måste ta för att nå framgång så är det självklart att du kommer känna mer självtvivel.

Om du inte har planen, om du inte har kartan om du inte vet vad du gör så är det självklart att du kommer känna mer självtvivel.

 

Så en del i detta är att bygga en plan, även om du måste be om hjälp.

“Hur gjorde du/ni? Vad för steg tog du/ni först? Vilket steg tog du/ni sedan?”

 

Brendon säger själv att han alltid frågar detta, även när han nu är världens mest framgångsrika framgångscoach.

 

“Om ni skulle lansera detta, hur skulle ni göra då? Om du skulle göra reklam för detta, hur skulle du göra då? Om du skulle skapa denna produkt, hur skulle du göra då? Om du skulle bygga ett team, om du skulle bygga ett företag hur skulle du göra då?

Han försöker alltid att skaffa sig en karta innan han gör saker, för hur saker och ting ska göras, så att han har klart för sig de steg han ska ta och vilken stig han ska ta för att göra sig av med självtvivlet.

För om du kan gör dig av med tvivlet om vilken stig du ska ta, kommer du att ha större förtroende för dig själv.

4. Du måste lära dig istället för att döma, när det kommer till dina beteenden och resultat i livet

 

Så här ska du göra enligt Brendon; börja med att skaffa dig en söndagsutvärdering där du sätter dig ner och utvärderar hur du har betett dig under veckan som gått.

 

Vilka situationer presterade du bra i?

 

Vilka situationer kunde du ha presterat bättre i?

 

Vad lärde du dig om dig själv?

 

Använd sedan denna utvärderingsstund, inte för att klandra eller skuldbelägga dig själv, röra upp en massa dåligt självprat eller självhat, utan till att lära dig mer om dig själv, om vad dessa ageranden säger om dig själv och vad du föredrar i livet.

 

“Vad lärde jag mig verkligen om vad jag tycker om?”

 

“Vad lärde jag mig om det bästa hos mig och vad lärde jag mig om mig när jag bara reagerar på känslor?”

 

“När kände jag mig nere?”

 

“När kände jag mig självsäker?”

 

Börja att experimentera med hur du ser på dig själv och förbättra det du gör genom att utvärdera en gång varje vecka.

 

Brendon tror att många människor inte har den mentala självsäkerheten som de skulle kunna ha, just för att de alltid bara agerar och reagerar både blinda och dumma för hur mycket de faktiskt har växt och utvecklats.

 

Men om de istället kan, istället för att döma sig själva, ha en egen självutvärdering; Hur gick det? Vad lärde jag mig?

 

Om du kan på ett objektivt sätt utan döma, bli arg eller ge det negativa stämplar, utan se på det du lärt dig, vad du kunde ha gjort bättre och det viktigaste hur du skulle ha kunnat förbättra det, och säga till dig själv att nästa gång du ska göra något liknande så ska du göra på det sättet istället, ja då är det en lärmentalitet istället för en dömande mentalitet.

 

För det är den dömande mentaliteten med dess dömande inre dialog som gör att du har så stort självtvivel och så dåligt självförtroende.

 

De flesta människor lägger så mycket tid på att kritisera sig själva. Deras inre dialog är så negativ istället för att vara inlärningsfokuserad.

 

Så fort du skiftar från en negativ ståndpunkt till en lärande ståndpunkt försvinner besvikelsen, känslan av att vara generad och självhatet och du börjar lära dig din väg in i ditt nya starkaste jag!

 

Så nästa gång du tampas med självtvivel, tänk på några av dessa saker. Du måste inte vara fullständigt självsäker, jag ska nog klura ut det här, jag ska lita på det. Jag har klurat ut saker tidigare och ska nog klara av det även den här gången.

 

Börja varje dag, eller varje ny situation, med lite mer intention; vem vill jag vara och börja leva lite mer konstant efter det, för det kommer att forma den personlighet och karaktär som du kan få självförtroende från.

 

Se till att du har en plan, tar stegen som krävs och får kraft och styrka, för med lite mer kraft och styrka kommer lite mer självförtroende och lite mer av självförsäkran.

 

Se även till att lära dig mer från andra. Läs böcker, lyssna på poddar, titta på videos, delta i seminarier och så vidare. Se till att hamna i den personliga utvecklingen, i perspektivet att lära dig mer om dig själv och att du är stolt över dig själv för det växandet.

 

För när du är mest stolt över dig själv, när du får ett riktigt genuint självförtroende, är när du växer i hastigheten och takten som du verkligen längtar efter.

 

Sammanfattning;

Alla har självtvivel. Skillnaden mellan de som lyckas och inte lyckas är att de som lyckas agerar ändå, trots självtvivel.

Brendon Burchard har 4 saker vi kan göra för att minska det;

1. Fokusera på allt du tidigare har klurat ut och inpränta i dig själv att du har förmågan att klura ut saker längs vägen.

2. Ha medvetna intentioner om hur du vill agera och vara och lev sedan enligt dem.

3. Du måste skaffa dig klarhet i vad är det du vill, skaffa dig en plan för hur det ska gå till och genomför det sedan så att du får styrka och kraft.

4. Se till att inte döma dig och ditt beteende, det förstör bara ännu mer. Ha istället inställningen att du är en “inlärare” som hela tiden lär sig mer och mer om sig själv och hur du vill vara.

 

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

 

PS1. Vill du veta mer om Brendon Burchard, besök gärna hans hemsida; https://brendon.com/

PS2. Vill du köpa Brendon Burchards bok, klicka på länken High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way av Brendon Burchard

PS3. Vill du själv se på detta videoklipp, klicka på länken; https://www.youtube.com/watch?v=a1ms7myWXh8

PS4. Frontbild av Zoltan Tasi on Unsplash