Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att delge dig Brendon Burchards tips på hur du bör hantera pengar mer intelligent för att få mer av dem, ge mer av dem så att du kan komma till nästa nivå och njuta mer av livet.

 

Brendon Burchard och hans team har i den största studien någonsin har tagit reda på vad det är som framgångsrika människor gör för att just bli framgångsrika, så han vet vad han pratar om. Det de kom fram till har han skrivit om i bestsellern High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way.

 

Så här bör du hantera pengar för att kunna njuta mer av livet;

1. Du bör omvärdera vad rikedom, förmögenhet och överflöd är för dig

 

Många gånger har vi dåliga saker förknippade med pengar eller med människor som har mycket pengar på grund av begränsande trossatser från vår uppväxt eller helt enkelt dåliga minnen av att inte ha tillräckligt med pengar för att kunna leva det liv vi innerst inne vill.

 

Om dessa trossatser eller minnen gör att vi förknippar mycket pengar, eller pengar överhuvudtaget, med dåliga saker, så är det just pengar, speciellt mycket pengar, som vi kommer att stöta bort. Vår hjärna förknippar pengar med dåliga saker och tror då att det är bäst att se till att hålla dig ifrån det eftersom det orsakar dig smärta. Detta sker oftast helt omedvetet.

 

Om du har en negativ stämpel på rika människor, så vill du så klart inte bli en av dem eftersom du upplever det som negativt, och då kommer det heller inte att ske. Du kommer omedvetet att undvika det, ingen vill väl vara något som förknippas med något negativt.

 

Vad har du för syn på rikedom, förmögenhet och överflöd?

Är det negativt?

Är det positivt?

Är rikedom, förmögenhet och överflöd något som kommer att ge dig mer gjädje, mer lycka, mer möjligheter att ge, tjäna andra med i ditt liv?

Eller är det något som skrämmer dig för att du tror att du inte kommer att kunna hantera plikterna som kommer med det?

Eller är du orolig att du ska tvingas vara ifrån din familj mer för att kunna tjäna mer pengar, så du försöker inte ens?

 

Många av oss har många negativa antaganden om rikedomar, förmögenhet och överflöd, men också om vad det krävs för att tjäna mer pengar, och till slut även vad som krävs för att behålla mer pengar.

 

Så vad betyder rikedom, förmögenhet och överflöd specifikt för dig? Inte vad kulturen eller samhället säger.

 

Brendon själv gick i konkurs i början av sin karriär, för att jan inte visste vad han höll på med, och bestämde sig då för att skaffa sina egna trossatser om pengar.

 

Om han skulle lyckas med att få ut sitt budskap, om att alla verkligen kan göra både sig själva och sina liv så mycket bättre, var han helt enkelt tvungen att börja tjäna pengar, och då utan skuld och skam. Om han inte tjänade några pengar hur skulle han då nå ut med sitt budskap? Ju mer pengar desto mer möjligheter att nå ut.

 

Brendon påpekar också att många, många rika människor är människor som använder sina pengar till att göra skillnad i världen och återigen, ju mer pengar du tjänar desto mer gott kan du bidra med.

 

När han väl hade förstått att ju mer värde han bidrog med, desto mer pengar tjänade han och plötsligt hade han pengar, till och med så mycket att han till en början inte visste vad han skulle göra med dem. Han fann så småningom många bra sätt att använda sina pengar på; ge till välgörenhet, överraska nära och kära med resor och gåvor, och det gjorde att han upplevde lycka och glädje och det har i sin tur gjort att Brendon bara har positiva känslor inför pengar.

 

Så om du har negativa känslor inför pengar, rika människor eller människor i allmänhet, är det dags att rensa bort det och ge det ny mening om hur det skulle vara och vad det skulle innebära att vara rik för dig.

2. Du bör automatisera ditt sparande och ditt investerande om du inte redan har gjort det

 

Det betyder i stora drag att om du inte bestämmer dig nu för att sätta undan pengar och/eller investera dem så har du problem, för du kommer aldrig att göra det annars. Du kommer att göra som de flesta andra; leva upp dem och då har du inga pengar undanstoppade till tider då det kommer att behövas lite mer, för de tiderna kommer, var så säker.

 

Det enda du behöver göra är att ha ett automatiserat sparande och/eller investerande. Det betyder att det per automatik sätts undan en viss summa pengar varje gång du får lön, så att du aldrig ser de pengarna och inte lockas av att göra slut på dem. Det är bättre att spara lite än inte alls.

 

Det är så enkelt och det finns så många böcker om vad du behöver göra, bland annat rekommenderar Brendon Money Master The Game av Tony Robbins. Men det viktigaste är att du gör ditt sparande eller investerande automatiskt så att du aldrig ser pengarna och frestas att göra slut på dem.

 

När Warren Buffet, en av världens mest framgångsrika affärsmän, blev tillfrågad om vad han och hans familj skulle göra om de inte hade några pengar alls, svarade han att han skulle sätta in alla extrapengar på en Indexfond, för det är det enda som nästan alltid slår marknaden på längre sikt.

 

Klicka på länken för att läsa lite mer om vad Småspararguiden säger om Indexfonder; http://www.smaspararguiden.se/blogg/vad-ar-en-indexfond/ .

 

När väl pengarna sitter på spar- eller investeringskontot så börjar de att jobba för dig, de växer och du får mer pengar till tider då du behöver mer, när du går i pension till exempel.

3. Du bör se över hur du kan ge mer värde till världen så att du kan öka dina inkomster

 

Vad kan jag göra mer just nu inom det område jag arbetar för att ge mer värde till andra?

Hur kan du klämma in mer värde under din ordinarie arbetstid?

Hur kan du bidra med mer värde än andra på din arbetsplats?

Hur kan du få reda på vad alla i företaget behöver så du kan serva dem på rätt sätt?

Hur kan du komma på nya idéer för kunder, företaget och ditt eget arbetsområde som skulle ge mer värde?

 

Det handlar om att ge mer värde under samma arbetstid så att du blir mer produktiv och får mer erkännande för det du gör, så att du kan tjäna mer pengar, antingen få mer lön för det du gör nu eller bli befodrad.

 

Brendon säger att de flesta av oss jobbar på en medioker nivå och bidrar inte till enorm kreativitet eller värde, de gör bara det som de blivit tillsagda att göra.

 

Så om du kan bidra konstant med lite extra värde, så kommer du att komma långt, mycket längre än andra, folk kommer att ha svårt att hänga med dig, i din karriär och du kommer att kunna tjäna mycket mer pengar.

 

Det är bevisat i många effektivitetsstudier, enligt Brendon, att det är väldigt få människor som presterar på den nivån som de skulle kunna prestera på för att de inte tycker om sitt jobb. De ger inte värde på sitt jobb för att de inte tycker om sitt jobb.

 

Tänk om du kunde lära dig att tycka om ditt jobb genom att ge mer till ditt jobb?

Tänk om du kunde lära dig att njuta av jobbet genom att tänka på nya kreativa saker att lägga till till det du gör på jobbet?

Genom att lägga till nya kreativa saker kommer du att få bättre resultat, och genom att få bättre resultat kommer du att få mer erkännande och belöning för det du gör för att du ger mer värde. Det kommer att göra antingen att du får mer betalt eller att du blir befodrad.

 

Om det inte blir så, att du får erkännande eller betalt för att du ger ett ökat värde, är det kanske dags för dig att göra det som kommer i punkten under.

 

4. Hög dina krav på kompensation

 

Om du är en högpresterare, en person som ger men inte får erkännande för det du gör, då är det dags att antingen sluta eller att ha en mycket seriös diskussion med sin chef om att man ger en hel del värde men att man inte får tillräckligt mycket kompensation för det. Att det är dags för er att se över ditt kontrakt eller så kanske det är dags för dig att söka dig vidare.

 

Du måste ha modet att ställa denna typ av krav på sann kompensation, om du nu verkligen ger så mycket värdefull service att vara förtjänt av det.

 

Många människor tycker att de gör sig förtjänta av mer när de i själva verket inte gör det. Ger du lika mycket service som 15 stycken andra, eller sticker det du gör ut?

 

Du måste verkligen vara sann mot dig själv innan du ställer krav, annars kanske det får motsatt effekt; att du blir utbytt mot någon som ger bättre service.

 

Om du inte blir kompenserad för det du bidrar med är det dags att söka sig vidare till ett ställe där du blir det; en ny arbetsplats, nya arbetsuppgifter, att bli en entreprenör eller något annat steg upp på karriärsstegen.

 

Så tuff måste du vara för att kunna tjäna mer pengar, men även känna en inre egen stolthet över det du presterar och som får dig att fortsätta att växa och utvecklas.

 

Höj dina förväntningar på det som du minst accepterar att ha i ditt liv för att det ska vara bra. Höj kraven på det du accepterar som respektfull behandling, rimlig kompensation och förmåner.

 

Om du alltid förväntar dig att det precis ska gå runt, gissa hur du kommer att få det även i framtiden?

 

Om du förväntar att du bara ska ha 5000 kronor på bankkontot, säger Brendon att du aldrig kommer att bli rik! Du måste komma på en summa som inspirerar dig att ge mer värde.

 

Brendon berättar att när han och hans team har intervjuat personer som har årsinkomst på över sjusiffrigt om hur de lyckades med att få det, svarar allihop att de började med att leta efter det! Sedan jobbade de sig upp mot det. De skaffade sig de erfarenheter och de resultat som gjorde att de förtjänade det, bit för bit. Ibland sökte de till och med till jobb som de inte egentligen var kvalificerade för och växte in i dem.

 

Om du ska lyckas med något nytt, vad som helst egentligen, måste du vara villig att göra det som krävs för att få den kompensation som du vill åt. Ibland måste du kanske byta arbetsplats, flytta, byta karriär, studera mera, göra nya saker, för att nå dit du vill.

 

Du ska inte vara rädd för att göra nya saker som på sikt kan ge dig mer värde och ge dig en ny livsstil i din livsupplevelse. Ibland måste man vara modig och prova nya saker och tänja lite på gränserna. Ju mer du gör det när det gäller din karriär, entreprenörmöjligheter, sättet du ser pengar på desto mer kommer du att få uppleva ett underbart liv.

 

Vill du läsa mitt blogginlägg om vad Brendon ger för tips för att ge mer värde, han har så många kloka tips, klicka på länken; Hur du kan ge mer fantastiskt värde och bli mer inflyteserik

 

Sammanfattning;

Så här bör du hantera pengar för att kunna njuta mer av livet;

  1. Du bör omvärdera vad rikedom, förmögenhet och överflöd är för dig.

  2. Du bör automatisera ditt sparande och ditt investerande om du inte redan har gjort det.

  3. Du bör se över hur du kan ge mer värde till världen så att du kan öka dina inkomster.

  4. Hög dina krav på kompensation.

 

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

 

PS1. Vill du veta mer om Brendon Burchard, besök gärna hans hemsida; https://brendon.com/

 

PS2. Vill du köpa Brendon Burchards senaste bok, klicka på länken High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way av Brendon Burchard

 

PS3. Vill du själv se på detta videoklipp, klicka på länken; https://www.youtube.com/watch?v=mXYyEjRfO18&t=2s

 

PS4. Vill du se Brendons video om hur du kan ge mer värde, klicka på länken; https://www.youtube.com/watch?v=o3cNDjBSlVg&t=1s

 

PS5. Frontbild av rawpixel on Unsplash.