Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att sammanfatta kapitel 5, det fjärde steget mot framgång och handlar om Specialkunskap.

Har du missat dom tidigare inläggen om denna bok så kan du klicka på länkarna under.

Introduktion

Kapitel 1 Tankar är föremål

Kapitel 2 Brinnande önskan

Kapitel 3 Tro

Kapitel 4 Självsuggestion

 

Hill skriver om specialkunskap, personliga erfarenheter eller observationer, och värdet av att man använder sina kunskaper på rätt sätt. “Utan organisation av kunskapen, drar den inte till sig pengar. Men rätt organiserad och styrd, i form av klara handlingsprogram, leder den till pengar och framgång.” skriver Hill.

 

 

Han skriver vidare om att den som är bildad, lärd, vet hur var hon kan få fram den kunskap som behövs och sedan kan organisera och utnyttja den för sitt eget syfte.

 

 

“Innan du kan vara säker på att få dina önskningar förvandlade till pengar, måste du ha specialiserade kunskaper om den service, den vara eller den tjänst som du skall ge i gengäld för dina blivande tillgångar. Det kanske krävs mycket mer specialkunskap än du tror dig kunna skaffa, och skulle det vara så, kan du alltid överbrygga denna kunskap genom att utnyttja din “hjärntrust”.

 

 

Jag kommer att skriva mer om vad en hjärntrust är och dess funktion i ett senare inlägg eftersom det finns ett helt kapitel i boken som tar upp dess styrka. Hjärntrust heter Mastermind på engelska och då kanske ni vet mer vad det handlar om; en grupp människor som träffas och tillsammans tänker på vissa saker för att utveckla idéer, helt enkelt för att vi tänker bättre tillsammans.

 

 

I boken berättar Hill om hur Henry Ford, som skapade och byggde upp bilmärket Ford, gjorde just detta; han ville att en speciell motor skulle finnas men visste inte hur det skulle gå till att uppfinna den, därför anställde han landets främsta ingenjörer på området och de fick göra själva uppfinnandet, och då blev den till. Hade inte Ford haft idén och ingenjörerna sitt vetande och dessa två saker kombinerats, hade kanske inte motorn uppfunnits då, kanske inte någonsin.

 

 

Först måste du bestämma dig för vilken specialkunskap du behöver och vad du ska ha den till. Det handlar i första hand om vilken kunskap du behöver för att nå ditt mål.

 

 

Efter det gäller det att fråga sig vilka källor som finns att tillgå; det handlar om dina egna erfarenheter och utbildning, andras erfarenheter och utbildning, böcker, tidningar, kurser både i fysiska skolor och webkurser och numera internet förstås. 

 

 

Kom ihåg att ingen annan än du har just dina talanger och dina erfarenheter, kanske just du har “det” som någon annan behöver mer än något annat; hur kan du då hjälpa till och samtidigt tjäna pengar på det?

 

 

Sedan gäller det att organisera kunskapen och använda den på rätt sätt.

 

 

Vi får fler råd av Hill; “Specialister är de mest eftertraktade.” och “Det finns inget fast pris på bra idéer!” Antingen kan du tjäna pengar på att bli en specialist som andra vill anlita, eller så kan du anlita andra för att förverkliga dina idéer.

 

Det han menar är att idéer och specialkunskap måste gå hand i hand för att du ska bli framgångsrik, men att det är idéerna som är det viktigaste, och att det nödvändigtvis inte måste vara du som har specialkunskapen, utan den kan då få av andra om du bara vet vad för kunskap du är ute efter och hur du sedan ska använda den.

 

 

“Förmåga innebär fantasi, den enda egenskap som tillsammans med specialkunskap behövs för att få idéer att förverkligas till rena inkomster.”

 

 

“Kom ihåg att idén är huvudsaken. Specialkunskapen väntar kanske runt hörnet!”

 

 

Hill avslutar kapitlet med en uppmaning: “Låt din idé bli lönsam med specialkunskap.

 

Tidigare inlägg om denna bok:

Början på detta inlägg

Introduktion

Kapitel 1 Tankar är föremål

Kapitel 2 Brinnande önskan

Kapitel 3 Tro

Kapitel 4 Självsuggestion

 

Nästa kapitel i boken “Tänk rätt bli framgångsrik” handlar om fantasin och den kallar Hill för “sinnets verkstad”,

mer om det i ett senare inlägg.

 

Ha en fortsatt underbar dag underbara du!

/Mona

 

PS. Frontbild från  Susan Yin on Unsplash