Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att sammanfatta kapitel 3, som är det andra steget mot framgång och handlar om hur viktigt det är att ha en tro på det man vill uppnå i livet, ur boken Tänk rätt bli framgångsrik.

Har du missat dom tidigare inläggen om denna bok så kan du klicka på länkarna under:

Introduktion 

Kapitel 1 Tankar är föremål

Kapitel 2 Brinnande önskan

 

Jag har tidigare skrivit om att du måste tro att du kommer att kunna lyckas för att verkligen kunna lyckas. Ingen har väl undgått att det krävs även mental träning för att lyckas med idrottsprestationer, men att det gäller även för allt annat kanske är något nytt.

 

När jag fick det klart för mig att det är mitt undermedvetna och paradigmer  som styr mina tankar, känslor, ageranden och på sätt även mina resultat i livet blev jag först ganska skräckslagen! För att få en bra förklaring på vad paradigmer är och hur de fungerar klicka på länken och få en förklaring av Bob Proctor http://www.proctorgallagherinstitute.com/10898/paradigms-101 .

 

Om jag innerst inne tror att mitt liv alltid kommer att vara på ett visst sätt, så är det så det kommer att förbli! För att omprogrammera ditt undermedvetna och dina paradigmer, så att du kan börja tro på saker som hjälper dig istället för att stjälper, krävs att du utvecklar din tro på att det är möjligt att nå de resultat vill nå.

 

Hill skriver: “Ständiga uppmaningar till ditt undermedvetna är det enda kända sättet att frivilligt utveckla trons känslor.” Om du lyckas att stärka din tro så mycket att du övertygar ditt undermedvetna att det är möjligt att nå dina mål, ja då kommer det att börja ge dig förslag på hur du kan nå dina mål! Innan kommer det bara att leta efter sådant som styrker din nuvarande tro och den har du ofta “ärvt” efter dina föräldrar och andra viktiga personer i ditt liv. För att se vad de har för tro kan du bara titta på deras resultat i livet; är det så du vill att ditt liv ska se ut? Om inte så är det kanske dags att börja med att stärka din tro på det som du vill uppnå i ditt liv.

 

Det är som sagt ditt undermedvetna som väljer ut åt dig det som hjärnan kommer att släppa igenom till ditt medvetande. Ett mycket bra exempel på detta är att innan någon hade sprungit under 10 sekunder på 100 meter var det fysiskt omöjligt; hjärtat skulle sprängas. När Jim Hines 1968 sedan lyckades med det, tog det inte speciellt lång tid innan fler och fler lyckades med det! Hur kunde det komma sig? Hines hade visualiserat, att tidsuret stod på 9.9 när han kommit i mål, och jobbat på sin tro för att kunna nå sitt mål. När han sedan lyckades med att springa på tiden under 10 sekunder insåg alla andra att det visst var möjligt, och då kunde de också göra det!

 

Tron kan försätta berg säger ett klokt ordspråk och det stämmer verkligen. Om ni har läst inlägget om filmen Think and Grow Rich som baseras på den här boken kommer ni kanske ihåg hur hela Thomas Edisons liv blev påverkat av det som hans mamma valde att “läsa” från lappen från rektorn. Hon “läste” att sonen var för smart för att gå i den vanliga skolan, och han uppfostrades som ett geni, men i själva verket stod det på lappen att han var för trögtänkt för att gå skolan!

 

Hela boken Tänk rätt bli framgångsrik går ut på att bygga denna tro! Tron är det som kommer helt avgöra om du kommer att lyckas eller inte. Henry Ford har sagt: “Whether you think you can, or you think you can’t–you’re right.”

 

Ett sätt för att omprogrammera ditt undermedvetna är att föreställa sig hur det skulle kännas om du redan hade uppnått det du vill uppnå! Det är mycket viktigt att det du föreställer dig ska förstärkas med känslor, det är då du kan påverka det undermedvetna ordentligt. Slut dina ögon och tänk på hur det skulle kännas om du redan nått ditt mål! Hur känns det? När dessa känslor medvetet kan framkallas dagligen i samband med att du läser eller ser på det du vill uppnå når du fram till det undermedvetna och kan på så sätt påbörja att bygga den tro som krävs för att lyckas!

 

Hill skriver vidare att det är ett välkänt faktum att det man intalar sig, oavsett vad det är, kommer man till slut att tro på; det blir en sanning. Det är bland annat därför mobbning gör så stora skador; pågår det tillräckligt länge börjar man att tro på det som mobbarna säger och det är då som det undermedvetna tar in det och gör det “sant”. Att sedan omprogrammera sig om att man visst är värdefull, unik på ett positivt sätt och värd allt underbart i livet kan vara mycket svårt.

 

“Man blir aldrig mer än det man intalar sig. De tankar som man medvetet tänker och uppmuntrar och sedan blandar men någon känsla, skapar den motivation som leder till handling!

Principen om tro är enkel; varje tanke, idé eller plan kan bli rotad i sinnet genom konstant repetition; skriv ner det du vill uppnå, repetera det tills du kan det utantill och använd det som ett mantra och säg det till dig själv vid varje toabesök och varje gång du känner att du dippar i humöret.

 

I kapitlet finns en formel för självförtroende:

  1. Jag vet att jag kan åstadkomma vad jag vill. Därför kräver jag av mig själv uthållighet och en ständig målmedvetenhet för att förverkliga mitt mål. Och detta lovar jag mig själv i denna minut.”

  2. Jag inser att de dominerande tankarna i min hjärna kommer att leda till verklig handling och vidare till realiteter. Därför ska jag ägna 30 minuter om dagen åt att tänka mig som den person jag vill bli och därmed skapa en klar bild av denna person i mitt sinne.”

  3. “Enligt principen om självsuggestion vet jag att om det är något jag i sinnet verkligen har bestämt mig för, så kommer det genom mitt undermedvetna förr eller senare att visa sig en lösning på hur jag skall uppnå det jag vill. Därför ska jag 10 minuter om dagen ägna mig åt att utveckla mitt självförtroende.”

  4. “Jag har i klarskrift skrivit ned vad som är mitt yttersta mål i livet. Jag skall därför aldrig upphöra att försöka skapa så mycket självförtroende att jag kan uppnå målet.”

  5. Jag inser till fullo att ingen lycka och framgång varar om den inte bygger på sanning och rättvisa. Därför skall jag aldrig inlåta mig på att göra saker som inte påverkar alla positivt. Jag kommer att lyckas genom att använda mig av min inneboende kraft och hjälpen från andra. Jag skall försöka få andra att bistå mig som jag bistår dem. Jag skall förinta hat, avund, svartsjuka, egoism och cynism genom att utveckla min kärlek till andra. Jag vet nämligen att en negativ attityd till andra aldrig kan hjälpa mig till framgång. Jag skall få andra att tro på mig. Jag skall skriva under detta papper, lära det utantill och upprepa det högt för mig själv en gång om dagen i den fasta tron att det gradvis kommer att påverka mina tankar och handlingar i en sådan riktning att jag en dag blir en framgångsrik människa med självförtroende.”

 

Jag kände att det var viktigt att återge hela formeln med författarens ord så att den verkligen fungerar. Självsuggestion som han skriver om är det som jag tidigare kallat omprogrammering och det kommer nästa kapitel att handla om.

Tidigare inlägg om denna bok:

Början på detta inlägg

Introduktion

Kapitel 1 Tankar är föremål

Kapitel 2 Brinnande önskan

 

Jag har kopierat in texten och lagt in i min Keep-app med påminnelse så jag kommer ihåg att läsa formeln för självförtroende varje morgon, hur ska du göra?

 

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

PS. Frontbilden är från The Creative Exchange on Unsplash