Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att delge dig den fjärde vanan som framgångsrika människor har enligt Brendon Burchard, författare till bestsellern “High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way”.

 

Brendon Burchard har i den största studien någonsin har tagit reda på vad det är som framgångsrika människor gör för att just bli framgångsrika.

 

Vana nummer 4 hos framgångsrika människor – öka sin produktivitet genom mycket avgränsat fokus;

 

De definierade sin intressepunkt. De visste vad de skulle fokusera på, vad deras passion var, deras besatthet, deras “sak”.

 

Många människor är produktiva, de gör saker, men som inte egentligen är viktiga. De håller sig sysselsatta, men gör inte det som de brinner för, det som verkligen engagerar dem och som betyder något för dem innerst inne.

 

Vad är din intressepunkt, ditt fokus, det som får dig att brinna av iver, det som ligger dig närmast om hjärtat, det som verkligen betyder något för dig?

 

Vad vill du bli jättebra på?

Vad vill du bli känd för?

Vad försöker du verkligen att uppnå?

Det är när du vet det som det magiska händer med din produktivitet. Det är då du vet var du ska lägga din energi, fokus, tid, kraft och till och med pengar på.

Det är då du kan fokusera och få de resultat som verkligen betyder något! Och inte bara hålla dig sysselsatt med något som kanske inte alls är viktigt, vare sig för dig eller det du vill uppnå.

 

Många lägger fokuset på fel saker. De håller sig sysselsatta och kanske sliter riktigt ordentligt, men de gör det med fel saker. De saker de sliter med kanske inte alls ger de resultat de är ute efter.

 

Vad är det viktigaste resultatet jag vill få ut av det jag vill åstadkomma?

Vad kan du bli mest känd för i det du gör eller vill göra?

Säg sedan nej till allt annat! Laserfokuset gör att du inte “spiller” energi i onödan på sådant som inte får de resultat du är ute efter. Du har din energi och fokus kvar på det som är viktigt för dig!

 

För Brendon, när han först slog igenom, var hans viktigaste fokusuppgifter;

böcker

antalet föredrag

ljudskivor eller ljudprogram som blev kurser

inlägg på sociala medier för att skapa socialt inflytande

 

Vilka är dina fokusuppgifter?

 

Om du inte har definierat de viktigaste 3-5 sakerna som du ska fokusera mest på, kommer du att göra allt och jaga efter varje möjlighet och slita och jobba men inte med det som betyder mest för dig.

 

Hur vet jag då vad jag ska fokusera på?

 

Brendon har frågor till hjälp för det;

 

  1. Vad skulle vara relevant för att få saker och ting att verkligen röra på sig relaterat till det du gör, just nu?

 

Relevant för timing, mening och kvalitet.

 

I det du gör karriärmässigt, vad är det som mest sticker ut och är “rätt” just nu? Vad är det andra gör, som du inte riktigt gör än, och/eller lika bra som andra?

 

Om du är hur produktiv och effektiv som helst, men gör “fel” saker så kommer du i alla fall inte bli framgångsrik eftersom det inte betyder något för någon. Brendon tar upp företaget Kodak som exempel, de var verkligen produktiva och ett företag med hundratusentals anställda världen över som glömde fråga sig denna fråga och totalt försvann eftersom de inte hängde med i det som var aktuellt i världen; framkallade bilder är idag rätt sällsynta, eller hur?

 

Du måste hänga med, även om du är rädd. Du måste inte vara först men du bör vara bland de främsta att hänga på nya trender om du vill vara framgångsrik.

 

Brendon säger att ha en egen Youtubekanal är ett måste, det har det varit lääääänge. Jag kanske måste ta tag i det i alla fall, ganska snart, och även om jag är rädd för hur det ska gå, tas emot och så vidare :-D.

 

Hur kan du fräscha upp och förbättra det du gör just nu? Det handlar inte om att behålla den nivån du är på, utan om att hela tiden utveckla det du gör och att göra det mot det som kommer att vara aktuellt i framtiden, inte det som varit aktuellt.

Framgångsrika människor frågar sig själva ständigt vad som är relevant och sedan är de produktiva mot det.

 

Denna fråga kan gälla även privatlivet;

 

Vad är relevant just nu för mig för att ha ett fantastiskt förhållande? Vad är relevant just nu för mig för att ha fantastiska relationer med mina barn?

Vad är relevant just nu för mig för att ha fantastiska vän relationer?

Vad är relevant just nu för mig för att få/ha en fantastisk hälsa?

 

Du måste jobba mot det som är relevant idag! Dagens samhälle kräver andra saker än vad det krävdes bara för 10 år sedan för att lyckas med det man vill, oavsett om det handlar om arbete, relationer eller hälsa.

Vi måste möta människor där de är just nu, inte där de varit för ett tag sedan för att kunna knyta an till dem.

Det här betyder att du kanske måste uppfinna på nytt ditt företagande, din yrkesroll, dina förhållanden och saker för din hälsa för att fortsätta att vara uppdaterad och med på banan.

 

  1. Vad skulle vara unikt för dig för att få saker och ting att verkligen röra på sig relaterat till det du gör? Vad för speciellt gör du som inte andra gör? Och hur gör du det?

Vad skulle du vilja göra speciellt och annorlunda med det du gör? Ge sedan allt med det!

 

Om du ska lägga ner tid på något, se till att det är speciellt och annorlunda på något sätt.

 

Om du vill vara mer produktiv måste du vara mer strategisk och inte bara vara en “uppgiftsgörare” som alla andra.

 

De som är framgångsrika satsar på att göra det som är relevant och som skiljer dem från andra, och det gör att de sticker ut på marknaden!

 

Oavsett om du är egen företagare, anställd eller har en familj att ta hand om;

 

Hur kan du lägga mer tid och ansträngning på det som är speciellt och annorlunda?

 

Det kommer inte bara att få dig attraktiv på “marknaden”, det kommer att hjälpa dig att växa!

 

Ni som har hört talas om de känslomässiga behoven för att känna långvarig och genuin lycka, vet att växande som människa och att bidra i världen är de två sakerna som framkallar det.

 

Många människor gör samma sak om och om igen, tänker samma sak om och om igen, upplever samma sak om och om igen och det gör att de inte upplever något nytt.

 

Vi vet att göra något nytt gör att du får det dopaminpåslag, påslag av må-bra-hormoner, som ger dig ny energi och livslust. Vi människor behöver omväxling för att må bra, även om vi många gånger kämpar emot det först.

 

Omväxling är också ett känslomässigt behov, detta behov ser vi till att få tillgodosett, oavsett hur, för att må bra.

 

Lägg mer ansträngning på förändring, det kommer du att tjäna på. Det kommer att ge dig återhämtning och ju mer återhämtning du kommer att få, desto mer saker kommer du att få gjort.

 

  1. Vad bidrar du med för att få saker och ting att verkligen röra på sig relaterat till det du gör?

 

Hur kan jag bidra mer?

Hur kan jag öka värdet på det jag bidrar med?

Hur kan jag bidra mer och med ännu större värde, högre kvalitet för de jag betjänar, min målgrupp?

Vad kan jag bidra med som betyder allra mest för dem jag betjänar?

 

De som du betjänar kan vara kunder, arbetskamrater, familj med mera.

 

Brendon hävdar att om du inte ställer dig själv den här typen av frågor kontinuerligt, är det verkligen svårt att vara så produktiv som du skulle kunna vara. För du jagar efter alldeles för många saker och åstadkommer därför bara spridda skurar av olika saker och det kommer inte att få dig att uppnå det som verkligen gör dig framgångsrik.

 

Så innan du ens börjar med att titta på vilka uppgifter du ska utföra bör du titta på din produktivitet i sig självt. Du måste fokusera på det som är relevant för dig, specifikt för dig och det du bidrar med!

 

När du sedan har det klart för dig ska du göra mer av det!

 

Ägna 60 % av veckan med det som får saker och ting att verkligen röra på sig relaterat till det du gör!

60 % av din tid bör fokuseras på uppgifter som ger de resultat som får saker och ting att verkligen röra på sig relaterat till det du gör!

 

Många människor lägger hela veckor på administrativa eller små uppgifter som inte alls ger de resultat som får saker att hända; sortera papper, kolla mailen med mera.

 

De mest framgångsrika människor som Brendon har intervjuat, som har lyckats med att bryta normen och nå utmärkande resultat, har just lagt 60 % av sin tid på det som verkligen får saker och ting att röra på sig relaterat till det de gör.

 

De lägger 60 % av sin tid på uppgifter som verkligen betyder något för dem, för deras fokus. De ägnar 60 % av sin tid med det som är relevant för dem, specifikt för dem och det de bidrar med!

 

Det betyder att 40 % av tiden går till det som annars måste göras, men majoriteten av tiden går till det som de vet ger de resultat som de är ute efter.

 

Det är också därför som de hela tiden fortsätter att utvecklas och lyckas, för att de konstant fokuserar på det som faktiskt ger resultat, inte på annat som ändå inte räknas!

 

Det handlar alltså inte bara om att definiera de 20 % som ger 80 % av ditt resultat, det handlar bara om effektivitet, det här handlar om att vara strategisk. Att lägga tiden på de uppgifter som verkligen kommer att föra dig framåt i det du vill åstadkomma. De ökar de resultat som verkligen betyder något, just nu!

 

Brendon hävdar att om du bara blir mer strategisk, genom att använda dessa frågor kontinuerligt, kommer du att överträffa alla andra i det du gör, för du kommer att satsa din tid och energi på de uppgifter som kommer ge de resultat som räknas medan alla andra håller sig sysselsatta med det som de tror kommer att ge resultat.

 

Vilket fokus vill jag ha?

Vad är relevant för mig just nu, i det jag gör?

Vad vill jag göra som är unikt för mig?

Hur vill jag bidra?

Vilka uppgifter ska ta 60 % av min tid för att åstadkomma det jag vill?

 

Mycket svåra, men intressanta och viktiga frågor. Jag ska sätta mig och fundera på dem i olika kategorier;

Det jag gör i mitt lärarjobb.

Det jag gör här och med att bygga upp ett företag med bland annat coaching.

Jag som partner och det jag bidrar med i vårt förhållande.

Jag som förälder och det jag bidrar med i föräldraskapet.

Jag som vän och medmänniska.

 

Vad vill du se ska ske i din framtid?

Vad vill du höra dig själv säga om det du har åstadkommit?

Vad vill du känna inför dig själv och ditt liv när du är typ 100 år?

 

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

PS1. Vill du veta mer om Brendon Burchard, besök gärna hans hemsida på; https://brendon.com/

PS2. Vill du köpa Brendon Burchards bok High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way av Brandon Burchard

PS3. Frontbild av photo-nic.co.uk nic on Unsplash