Välkommen underbara du! Mitt syfte med detta inlägg är att återge några viktiga synpunkter från ett TEDx Talk av Bill Eckstrom som handlar om varför trygghet kommer att förstöra ditt liv.

 

De flesta av er vet nog vad TEDx Talks är för något, men jag tar det lite kort ändå.

 

TED står för Technology, Entertainment, Design – teknik, underhållning, formgivning och är en tvärvetenskaplig konferens som hålls varje år, den grundades 1984 och har hållit sedan 1990. Deras tema är “ideas worth spreading” – “idéer värda att sprida”.

 

Fakta om TED är taget från; https://sv.wikipedia.org/wiki/TED_(konferens)

 

“De mest prestigefyllda TED-föredragen, så kallade ”talks”, är de som tar plats på den årliga TED konferensen i Vancouver i Kanada. Där har bland andra, Hans Rosling och Al Gore framfört sina kända föreläsningar. TEDx-talks är vad man kan kalla ett eventfranchise. Vem som helst får anordna ett TEDx-evenemang men ofta är det högskolor eller företag som gör det.”

 

Citatet är från; https://www.nyteknik.se/ingenjorskarriar/karriar/sa-blir-du-en-lyckad-talare-pa-tedx-6343165

 

Det Bill Eckstrom pratar om i sitt TEDx Talk handlar om varför trygghet kommer att förstöra våra liv.

 

Eftersom ingen tillväxt av dig som människa sker innanför komfortzonen, där du känner dig trygg och bekväm, måste du alltså med jämna mellanrum ta dig utanför den.

Att växa som människa är ett känslomässigt behov som vi alla har och som behöver bli tillgodosett för att vi ska vara lyckliga och uppleva våra liv som meningsfulla.

Om vi då blir kvar i tryggheten, i vår komfortzon, förstör vi alltså både vår egen utveckling och vår lycka på samma gång.

Dessutom utvecklas heller inte hjärnan.

 

Hjärnan vill hålla dig kvar i det som är bekant eftersom dens uppgift är att hålla dig vid liv, inte få dig att utvecklas eller göra dig lycklig, det är ditt jobb. Det är lättare för hjärnan att förutse eventuella hot mot ditt liv i en miljö som du brukar vara i, än om du ger dig ut på okända ställen eller i okända aktiviteter.

 

För att hjärnan ska utvecklas behöver den även få nya intryck för att kunna utveckla nya banor.

 

Tänk dig hjärnan som en skog där de tankar du ofta tänker blir väl upptrampade stigar. Men tänk om de tankarna faktiskt inte gynnar dig och det du vill uppnå i livet?

 

Det går att lära om, men eftersom det finns väl upptrampade stigar är det det mycket lättare och bekvämare att färdas på dem, än att behöva ta fram yxan och hugga upp en ny stig.

 

Därför är det mycket viktigt att utsätta sig för detta omak så att du är van att hantera yxan, så att du inte viker ner dig bara för att det blir obekvämt och jobbigt att ta dig mot nya mål.

 

Jag har tidigare skrivit om vad Mel Robbins pratade om på sitt TED talk och det handlade om att vi aldrig kommer att känna för att göra något utanför komfortzonen. Att vi själva medvetet måste tvinga oss att göra saker utanför den för att överhuvudtaget kunna ens nå våra mål i livet. Läsa det inlägget klicka på länken: EN SNABB METOD FÖR ATT FÅ SAKER GJORDA

Bill Eckstrom nämner att det finns 3 sätt att ta sig utanför komfortzonen;

1. Du blir tvingad ut ur den.

 

Exempel;

Du blir av med jobbet eller din partner vill göra slut.

 

2. Andra utmanar dig att gå utanför den.

 

Exempel;

Alla lärare, coacher och tränare jobbar ständigt med detta för att få sina “lärlingar” att utvecklas.

 

3. Du väljer själv att utmana dig och gå utanför det som är tryggt och bekant.

 

Exempel;

Du väljer själv att ständigt göra och lära dig nya saker.

 

Om du nu ska kunna både utvecklas, träna hjärnan och även bli lyckig, genom att ständigt utvecklas som människa, finns det inget annat alternativ är att kontinuerligt går utanför komfortzonen.

 

Om inte några modiga individer hade vågat gå utanför sin komfortzon hade dessutom inte världen sett ut som den gör idag, enligt Bill Eckstrom.

Många av våra mest hyllade hjältar och vetenskapsmän blev både idiotförklarade och till och med mördade för det det gjorde eller stod för, men oavsett det bidrog deras handlingar eller upptäckter till att världen efter det aldrig mer blev den samma.

Så det är inte bara din egen utveckling och lycka som hänger på att du vågar ta dig utanför din trygghet, utan även hela världens framtid kan bero på den.

 

Vad kan du göra för att medvetet ta dig utanför din komfortzon lite oftare?

 

Vad skulle du vilja göra om det inte var så jobbigt att gå utanför den?

 

Vad av det kan du göra ändå? Idag?

 

Sammanfattning;

För att vi människor ska utvecklas, både individuellt och som mänsklighet, men även för att bli genuint lyckliga, måste vi gå utanför vår trygghet.

3 sätt att medvetet gå utanför sin trygghet är att bli tvingad, bli utmanad av andra och att medvetet göra det själv.

 

Ha en underbar dag underbara du!

/Mona

 

PS1. Om du vill se hela Bill Eckstroms TEDx Talks från Youtube klicka på länken; https://www.youtube.com/watch?v=LBvHI1awWaI

PS2. Frontbild av Sarah Crutchfield on Unsplash